Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας μετά την καταστροφή στον Σαρωνικό: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης

35

Στις ακτές της Αττικής έχει συμβεί μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων 25 ετών, σύμφωνα με τους ειδικούς, και ο πρωθυπουργός από την Κρήτη υποστήριζε πως «η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης»!

Μιλώντας στο φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ», στα Χανιά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος από το περιθώριο της πολιτικής ατζέντας στο κέντρο της αναζήτησης για το πώς η κοινωνία μας μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον.

Ωστόσο, για την καταστροφή στον Σαρωνικό και τις μεγάλες ευθύνες που έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά. Οι δικαιολογίες που καθημερινά λένε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις ευθύνες για την ολιγωρία που επέδειξαν τις κρίσιμες ώρες, καταρρίπτονται από την Κομισιόν και τον EMSA. Ο κ. Τσίπρας δεν μίλησε για την καταστροφή του Σαρωνικού -αντιθέτως, ασχολήθηκε με την… κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο φόρουμ, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές. Επεσήμανε τις πολύπλευρες προσπάθειες και τη συμβολή της στη μετάβαση στην καθαρής ενέργειας. Είπε ότι η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το 2020, αναφορικά με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

 Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το σύστημα εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Επίσης, ότι συμπληρώνει τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα σχέδιο ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών για όλες τις μορφές ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια ή, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, βιομάζα και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, όπως είπε, η χώρα προωθεί ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ύπαρξη των οποίων θα βοηθήσει στην αποφυγή χρονοβόρων νομικών συνεπειών.

Σε συνεργασία με την Επιτροπή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα προχωρά επίσης με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου περιβαλλοντικών αδειών για τις ΑΠΕ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.