Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε μια ολιστική συμφωνία για το τέλος της πολυετούς κρίσης

34

Την αισιοδοξία του ότι «είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε μια ολιστική συμφωνία, που θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας πολυετούς κρίσης για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Γάλλο ομόλογό του Καζνέβ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «βρισκόμαστε κοντά όχι απλά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά πολύ κοντά σε μια ολιστική συμφωνία, σε μια λύση, που δεν περιλαμβάνει μόνο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δηλαδή των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς, αλλά αφορά και τη μετά το πρόγραμμα περίοδο, το μεσοπρόθεσμο διάστημα, που σημαίνει ό,τι αφορά την απαραίτητη απομείωση χρέους, ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, και ταυτόχρονα αφορά και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Σχετικά με ερώτηση για το ενδεχόμενο κάποιες χώρες να συνεχίσουν να θέτουν αντιρρήσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε την πεποίθησή του πως έχει γίνει πια σε όλους κατανοητό ότι μια ολιστική συμφωνία για την Ελλάδα είναι win-win, αμοιβαία επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, έχει καταφέρει να δείξει σημάδια ανάκαμψης και σοβαρότητας και έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχολίασε ότι πλέον σε αυτές τις κρίσιμες συζητήσεις δεν θα είναι αποκλειστικά μόνος ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, αλλά ότι θα είναι και άλλοι συνάδελφοι του που θα στηρίζουν αυτές τις απόψεις.

Είναι απολύτως εφικτό να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι πήγαμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που λέει: στον βαθμό που είμαστε εντός των στόχων, 0% επιπλέον λιτότητα. Πέραν των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα από το 2019 και μετά, είπε, είναι κρίσιμο και το ζήτημα της ανάπτυξης που πρέπει να το δούμε τώρα και όχι από το 2019.

Σημείωσε επ’ αυτού ότι η κυβέρνηση θέλει οι ρυθμοί ανάπτυξης που ήδη είναι θετικοί να αποτυπωθούν και στην πραγματική οικονομία, επισημαίνοντας τις προτεραιότητες της αντιμετώπισης της ανεργίας και της προσέλκυσης επενδύσεων, ως βασικών στοιχείων που θα δώσουν σταθερή τροχιά στην οικονομία και τους θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Τόνισε ότι θέτουμε ως σημαντική προτεραιότητα την κοινωνική Ευρώπη, γιατί χωρίς αυτή το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση. «Θέλουμε ισχυρό και δεσμευτικό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων»» είπε και σημείωσε ότι από αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι στη χώρα που εφαρμόστηκε η πιο ισχυρή λιτότητα, ξεκινάει η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής.

Είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Καζνέβ ότι το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, έχουμε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες, και υπογράμμισε ότι έχουμε ιστορικό χρέος, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει ευθύνη, έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε την Ευρώπη να διαβεί τον Ρουβίκωνα της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες που δίνουν δυναμική και λαϊκή υποστήριξη σε μια αντιευρωπαϊκή ρητορική και να ξαναμιλήσουμε για τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ και του οράματος της Ευρώπης από τις οποίες έχουμε απομακρυνθεί, υπογράμμισε.

Δηλώσεις Καζνέβ για το προσφυγικό

Η βούληση μας για αλληλεγγύη και η υλοποίηση αυτής της βούλησης ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης και διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, θα αποτυπωθεί με ουσιαστική συνεργασία κατά τους επόμενους μήνες μεταξύ των δύο χωρών γιατί μοιραζόμαστε κοινές αξίες.

Αυτό τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα.

Θέλουμε, είπε, να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη αποτελεί μια προστασία ακόμα και για το ζήτημα της μετανάστευσης, να να προστατεύσουμε την Ευρώπη από την ακροδεξιά και τον λαϊκισμό.
Περιγράφοντας ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο για την ΕΕ, ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι συμμερίζονται την ίδια φιλοδοξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε κοινό συμφέρον, κοινούς σκοπούς και κοινές αξίες, σημείωσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.