Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας για Συμφωνία των Πρεσπών: Η Ελλάδα προωθεί την σταθερότητα

148

Την ίδια ώρα, ο Ζόραν Ζάεφεπαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα, αναφερόμενος στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που, όπως είπε, ορίζει το συγκεκριμένο ζήτημα

Μήνυμα ότι «η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία εξαγωγική και ελκυστική για επενδύσεις χώρα, η οποία εστιάζεται στην καινοτομία και στην υψηλής προστιθέμενης αξίας παραγωγή», έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με γραπτό του μήνυμα, που αναγνώστηκε στο 20ό επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπών), η οποία, όπως είπε, «έδειξε στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μια δύναμη που προωθεί τη συναίνεση και τη σταθερότητα, και που πάντα αναζητά νέους τρόπους συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης».

Λίγο νωρίτερα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, είχε επανέλθει στα περί «μακεδονικής γλώσσας», παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ από την πόλη Στιπ, αναφερόμενος στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που, όπως είπε, ορίζει το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Αυτό που πρέπει να προσέξουν όλοι είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και ότι αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε την μακεδονική γλώσσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Μάλιστα, ο Ζάεφ ανέφερε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να είναι προσεκτικές στις δηλώσεις τους.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι κάποιες δηλώσεις του για τη «μακεδονική γλώσσα» δεν είναι σύμφωνες με τη Συμφωνία των Πρεσπών και εάν γνωρίζει ότι η Ελλάδα ετοιμάζει παράρτημα με πρόσθετες δεσμεύσεις που να αφορά αυτό του τμήμα της Συμφωνίας, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κάτι τέτοιο, ενώ προσέθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.