Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας για πΓΔΜ: Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία

324

«Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση που πρέπει να διανυθεί και δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την κρίσιμη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κατά τις συναντήσεις του με τον Ζόραν Ζάεφ υπήρξαν πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που ήρθαν ως συνέχεια των επαφών Κοτζιά – Ντιμιτρόφ, ωστόσο είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα που χρειάζονται διευκρινίσεις, καθώς πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα.

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς και το ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια συμφωνία που μπορεί να αντέξει στον χρόνο και όχι να χαθεί σε μερικούς μήνες. «Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», υπογράμμισε.

«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να συνεχίσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο  Αλ. Τσίπρας είπε ότι είναι καλοδεχούμενη η στάση του Κυρ. Μητσοτάκη να υποστηρίξει την εθνική γραμμή και δήλωσε διαθέσιμος να ενημερώσει σχετικά όλους όσους του το ζητήσουν. «Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι όταν υπερασπίζεσαι εθνικές θέσεις, εκπροσωπείς όλους τους Έλληνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το που υπάρχει συμφωνία με την πλευρά των Σκοπίων και που όχι, ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή σε τίποτα.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του Ζ. Ζάεφ περί ύπαρξης συμφωνίας, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ελληνικές θέσεις παραμένουν σταθερές χωρίς να αλλοιώνονται οι κόκκινες γραμμές. «Ακόμα και η ονομασία και το πως διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία από μια χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα είναι κρίσιμο ζήτημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για το όνομα της γειτονικής χώρας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν κάποιες προτάσεις αλλά δεν έχει κλειδώσει τίποτα.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης»

Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως συμβαίνει πάντοτε στην ΕΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε πως το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε. στο σύνολο της.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και παρατήρησε πως ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.

Το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους συζήτησε στις συναντήσεις που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.