Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατάει τη σημαία – Κυριάκος: Σας ενοχλεί η αριστεία

67

Δεν είναι αριστεία ποιος θα κρατάει τη σημαία στα 7-8 του χρόνια γιατί το εθνικό σύμβολο ανήκει σε όλους, είπε ο πρωθυπουργός – Έχετε βάλει αντίπαλό σας την Ελλάδα του καλύτερου και πάτε τη χώρα στο πουθενά, απάντησε ο πρόεδρο της ΝΔ

Το σύνολο σχεδόν του περιεχομένου που περιλαμβάνεται στο success story της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχείρησε να αποτυπώσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας (Δείτε παρακάτω Live εικόνα από Βουλή).

Πρόκειται για την δεύτερη παρέμβαση του πρωθυπουργό στην Ολομέλεια της Βουλής το τελευταίο 48ωρο καθώς το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι προωθούμενες διατάξεις για την Παιδεία και την Υγεία μπορούν επικοινωνιακά να αλλάξουν την ατζέντα και από τις υπαρκτές επιπτώσεις του τρίτου και τέταρτου μνημονίου, την αύξηση της φορολογίας, την μείωση του αφορολόγητου και το κόψιμο σε συντάξεις και μισθούς να καλλιεργηθεί η αίσθηση πως η χώρα αλλάζει σελίδα.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι δύο βασικοί πυλώνες που στηρίζουν το επικοινωνιακό αφήγημα επιτυχίας, όπως το ανέπτυξε και σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι το επερχόμενο τέλος των μνημονίων το ερχόμενο καλοκαίρι – αν και η δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα φθάνει εως το 2060 – και η επανίδρυση του κοινωνικού κράτους.

Εκτός αυτών, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε και την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τους σημαιοφόρους που πλέον θα επιλέγονται με κλήρωση και όχι με την επίδοση.

«Πάτε ακόμα παραπέρα τον λαϊκισμό και γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού γιατί η αριστεία για εσάς είναι αν το παιδάκι των επτά ετών θα πάρει τη σημαία» είπε εξαπολύοντας επίθεση στην ΝΔ για να προσθέσει «Εσείς που κλείσατε τα σχολεία και διδάσκατε με φωτοτυπίες και στείλατε τους επιστήμονες έξω από την χώρα, εσείς έρχεστε και μιλάτε για την αριστεία. Για εμάς η αριστεία και η βοήθεια στην αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατά την σημαία στα 7-8 έτη. Όλοι πρέπει να κρατούν το εθνικό σύμβολο. Για εμάς άνοιγμα προς την αριστεία είναι να ανοίγουν τα σχολεία, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες. Να δίνουμε κίνητρα σε επιστήμονες να μένουν στην χώρα. Αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την έρευνα».

Στην παρέμβασή του από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά καυτηρίασε την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την αίθουσα και στη συνέχεια έκανε λόγο για κυβέρνηση που «ασχημονεί και προσβάλει την κοινωνία» με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τους σημαιοφόρους.

«Δεν πάτε τη χώρα μόνο πίσω, την πάτε στο πουθενά. Την πάτε για την ακρίβεια εκεί που δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει καλύτερος, εκεί που η προσπάθεια απαξιώνεται» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Το ότι σας ενοχλούν οι καλοί μαθητές το είδαμε από την αρχή όταν ο τότε υπ. Παιδείας είχε ανοίξει μέτωπο με την αριστεία» συνέχισε σε υψηλούς τόνους για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχετε βάλει αντίπαλο σας την Ελλάδα του καλύτερου» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι η σημαία στους σημαιοφόρους «προσφέρεται ως επιβράβευση και όχι ως κίνητρο»

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «οι ΑΝΕΛ τι λένε για όλα αυτά; Βάζετε την καρέκλα πάνω από το φιλότιμο; Που είναι ο κ. Καμμένος να μας πει τη γνώμη του αν συμφωνεί με τα ωραία που κάνετε;».

Τσίπρας: Είμαστε σε τροχιά αμετάκλητης λήξης των Μνημονίων

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: «Τα μνημόνια σε μεγάλο βαθμό υπήρξαν επώδυνη συμπύκνωση συγκεκριμένης νεοφιλελεύθερης αντίληψης για πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής. Όμως στο παρελθόν, δεν υπήρξε ποτέ η πρόθεση και η προσδοκία να καταθέσουν κάτι διαφορετικό. Σε πολλές πτυχές του κοινωνικού τομέα (Υγεία – παιδεία) ο πυρήνας της ιδεολογίας των μνημονίων συνέπιπτε με την τον ιδεολογικό πυρήνα που εκφράζει η σημερινή ηγεσία της συντηρητικής παράταξης» και πρόσθεσε «εμείς υλοποιούμε σε ένα πλαίσιο μεγάλων δυσκολιών, βήμα – βήμα το στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με σταθερά βήματα. Στο σκέλος της οικονομίας η εμπιστοσύνη έχει καταγραφεί. Επιστρέψαμε με επιτυχία στις αγορές και είμαστε σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των μηνημονίων σε ένα χρόνο από σήμερα. Το τέλος της περιόδου δεν είναι απλά μια ημερομηνία. Η νέα εποχή για την χώρα πρέπει να χτιστεί – το διαμορφώνουμε από σήμερα μετά από μάχες. Οργανικό κομμάτι τα εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια».

Ο ίδιος υποστήριξε πως το μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας υπήρξε την περίοδο 2010 – 2014 όταν « από εδώ ακούστηκε το «μαζί τα φάγαμε» πως «τα μνημόνια είναι ευλογίας» και ότι «αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια θα έπρεπε να τα εφεύρουμε».

«Όμως η αξιοπιστία είναι συνάρτηση από την δυνατότητα να υπερασπίζεσαι τους πολίτες, το δημόσιο συμφέρον, την διαφάνεια, να καταπολεμήσεις και όχι να συγκαλύψεις την διαφθορά.  Αν το επίπεδο ζωής βελτιώνεται ή υποβαθμίζεται. Αν οι πολίτες έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα αγαθά» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Αποδείξαμε σε πρωτοφανείς συνθήκες, τις πιο δύσκολες, ότι δώσαμε και δίνουμε μια μάχη, παρά το ότι έχουμε η χώρα είναι καταχρεωμένη, σε διεθνή ανυποληψία, δώσαμε βάρος στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά το όραμα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας. Είναι άλλο να μοιράζεις με δικαιοσύνη τους λιγοστούς πόρους που έχεις και άλλο να συνεχίζεις την διασπάθιση χρήματος προς όφελος λίγων» είπε.

Ο ίδιος επιτέθηκε στην ΝΔ και προσωπικά στον τομεάρχη Υγείας Βασίλη Οικονόμου και τον αναπληρωτή Ιάσωνα Φωτήλα. «Βλέπω στα έδρανα τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ και τον αναπληρωτή που ήρθαν ως μεταγραφές από άλλα κόμματα. Δεν ξέρω βέβαια  αν είναι επιπέδου Μέσι και Νεϊμάρ» είπε για να συνεχίσει «Θα έρθει λέει η ΝΔ και θα βάλει Χ σε προσλήψεις και σε διοικητές που πήραν την θέση με αδιάβλητες διαδικασίες και όχι με το σύστημα 4-2-1. Σήμερα είδα και τον αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας να λέει ότι είναι ουτοπική η πρόθεση της κυβέρνησης να θέλει να φτιάξει μονάδες σε κάθε πόλη και πως πρέπει να κάνει συμβάσεις με ιδιωτικές μονάδες. Να διοχετευτούν οι ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές.  Αυτή είναι η άποψή σας. Μας βοηθάτε κ. Φωτήλα με όσα λέτε. Είστε το κόμμα που σήμερα υπηρετεί με σαφήνεια και σταθερότητα τα ιδιωτικά συμφέροντα σε Υγεία Παιδεία εμείς έχουμε άλλη αντίληψη. Δεν μπορεί να έχετε εδώ ο αρχηγός σας και να κάνει αναφορές στους πολίτες Δυτικής Αθήνας. Τι λέτε σε αυτούς τους ανθρώπους που έμειναν άνεργοι στα χρόνια της κρίσης; Πώς να μιλήσετε γι αυτούς τους ανθρώπους που στα χρόνια σας,  είδαν την αξιοπρέπειά τους να χάνεται και ταυτόχρονα το πάρτι στο ΚΕΕΛΠΝΟ να συνεχίζεται».

Επίθεση και σε Κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε ασχολίαστη και την είσοδο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην αίθουσα προκειμένου να τον ακούσει. «Μπήκατε στην αίθουσα στη μέση της ομιλίας μου. Χαίρομαι γιατί σας κρατώ στην Αθήνα αντί να κάνετε τις καλοκαιρινές διακοπές σας».
Τέλος, δήλωσε πως νιώθει δύο φορές περήφανος για το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγείας καθώς «το κάνουμε σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας».

Υποστήριξε τέλος, πως στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες όταν θα αναφέρονται για την κυβέρνηση θα λένε: «Ναι αυτοί παλέψανε με εντιμότητα και αξιοπρέπεια για να φτιάξουν την δική μας ζωή όταν κάποιοι άλλοι έκαναν πάρτι με την Νοβάρτις και αξιοποιούσαν το Ντυνάν για να νοσηλεύονται δωρεάν και να παίρνουν αργομισθίες οι συγγενείς τους» και εκτίμησε πως «Τότε θα αναμετρηθούμε. Εμείς τα κάνουμε για τους πολίτες και όχι τους πελάτες. Για τους πολλούς. Αυτό είναι το δικό μας όραμα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.