Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας από Βρυξέλλες: Μετά το Brexit τα κονδύλια προς τη Συνοχή θα μειωθούν κατά 10%

189

Δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής – Έρχονται περικοπές 15% στις δαπάνες για τον αγροτικό τομέα – Βολές κατά του Κ.Μητσοτάκη

Βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριξε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής. Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, και ερωτηθείς αν μίλησε με τους υπόλοιπους ηγέτες ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως όλοι οι ηγέτες ήταν “ενήμεροι” και πως δεν χρειάστηκε να κουραστεί πολύ για να τους πείσει, διότι “όλοι βλέπουν την υποκρισία ορισμένων πολιτικών κομμάτων και προσώπων στην Ελλάδα”.

Αναφορικά με τα θέματα της Συνόδου ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τα θέματα που κλήθηκαν να αποφασίσουν οι ηγέτες, καταλογίζοντας τους ατολμία καθώς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις πριν τις Ευρωεκλογές.

Προϋπολογισμός ΕΕ 2021-2027

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο ζήτημα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) τον προϋπολογισμό δηλαδή της Ευρωζώνης για το 2021-27, καθώς από τη μια είπε πως υπάρχει πρόθεση από ορισμένα κράτη για μείωση της χρηματοδότησης των ταμείων συνοχής (στα οποία εντάσσονται και τα ΕΣΠΑ) και στη χρηματοδότηση για τη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό τα κονδύλια προς τη Συνοχή ενδέχεται να μειωθούν κατά 10% και τα κονδύλια για την ΚΑΠ κατά 15%. Χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκεια του είπε πως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να βρεθούν από άλλους πόρους όπως για παράδειγμα από έναν φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ή από φορολογία στους μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνέχεια πως η Ελλάδα κινδυνεύει να λάβει λιγότερα κονδύλια συνοχής στο επόμενο ΠΔΠ εξαιτίας της μείωσης των πόρων που θέλουν ορισμένες χώρες, χαρακτηρίζοντας την ως μια δεύτερη αδικία έπειτα από τη μικρότερη κατανομή πόρων στο προηγούμενο ΠΔΠ.

Brexit

Ειδικά για το Brexit είπε: «Οι 27 δεν μπορούν να λύσουν στις Βρυξέλλες το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο. Εναπόκειται στο βρετανικό κοινοβούλιο να τοποθετηθεί στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε το νομικό σκέλος της συμφωνίας».

Για το άσυλο

Σε ειδική αναφορά για τη μετανάστευση, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη 70.000 αιτούντες άσυλο.

«Δεν μπορεί στο κρίσιμο θέμα της μετανάστευσης η λογική να είναι ότι κάθε χώρα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Δεν μπορεί η Ελλάδα μόνη της που έχει να διαχειριστεί 70.000 αιτούντες άσυλο. Η ευθύνη πρέπει να επιμεριστεί».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου, ο Πρωθυπουργός είπε πως θα θέσει στη συνάντηση των χωρών του Νότου που θα γίνει στη Λευκωσία στο τέλος του Ιανουαρίου θέμα για συλλογική στάση των χωρών του Νότου στο ζήτημα του ασύλου.

Η ατολμία της Ευρώπης τρέφει τον λαϊκισμό

Σε δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εκτιμηθούν και με μια δόση ειρωνείας, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε πως η ατολμία της Ευρώπης σε θέματα συλλογικού ενδιαφέροντος, το μεταναστευτικό, το ΠΔΠ, συμβάλει στον Ευρωσκεπτικισμό και τον λαϊκισμό όπως και την άνοδο της ακραίας δεξιάς και του εθνικού απομονωτισμού. Αρκετοί, για τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρούν πως θα είναι σε ισχυρότερη θέση αν μεταθέσουν τα ζητήματα αυτά μετά τις Ευρωπαϊκές εκλογές, με τον τρόπο αυτό όμως, “ρίχνουν νερό στο μύλο των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού“ και φαίνονται να είναι “αδύναμοι να πάρουν αποφάσεις”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.