Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο – Θα προκηρυχθούν άμεσα

127

Συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του Alpha – «Φέρνουμε αντιμετρα χωρίς μέτρα, θα κάνουμε προσλήψεις», είπε  – Δείτε LIVE

Με πρώτη ερώτηση τί αλλάζει με τη συμφωνία που ανακοίνωσαν από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στον Alpha. «Αλλάζουν πάρα πολλά», απάντησε ο πρωθυπουργός και αφού έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή, επανέλαβε ότι με την έξοδο των 10.000 κληρικών από το Δημόσιο ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Ακολούθως, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία του 1952 με την Εκκλησία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Ξεκίνησε ένα χρόνο πριν αυτή η δουλειά και έχει καταγράψει την περιουσία σε μητροπόλεις».

«Κανένα ιστορικό βήμα δεν έχει καταγραφεί χωρίς αντιδράσεις. στην ιστορία θα καταγραφεί το βήμα προς τα μπρος. Η Πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευθούν 10.000 θέσεις υπαλλήλων που θα προκηρυχθούν άμεσα το 2019 για να ξεκινήσουν το 2020», υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι έχει κατοχυρωθεί το «1 προς 1» στην αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων από το δημόσιο και επιπλέον «έχουμε και 10.000 θέσεις».  Ερωτηθείς για το μισθολογικό κόστος και πως θα καλυφθεί από τη στιγμή που η Εκκλησία θα λαμβάνει 200 εκατ. το χρόνο, υποστήριξε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε το δημοσιονομικό κόστος. «Φέρνουμε αντίμετρα χωρίς μέτρα, πάει καλά η οικονομία, στη ΔΕΘ είχα εξαγγείλει μέτρα 750 εκατ και τώρα πάμε στα 900 εκατ. Θα κάνουμε προσλήψεις εκεί που πονάει η ελληνική κοινωνία».
«Υπάρχει βούληση, είναι θαύμα να βρίσκεις λύση μετά από 79 χρόνια. Εδώ και τρία χρόνια υπήρχε αυτή η ιδέα. Εδώ και ενάμισι χρόνο υπήρχαν οι επιτροπές μας, με τον κ.Χαρίτση -που έφτιαξε και πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να υπάρχει καταγραφή, έχουν μπει εθελοντικά 22 μητροπόλεις για την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας. Βλέπετε το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που κράτησε σχεδόν τρία χρόνια», είπε.

Για την εκλογή Προέδρου από το λαό και τη συνταγματική αναθεώρηση

«Φροντίσαμε στην τελική πρόταση που καταθέσαμε η εκλογή Προέδρου από το λαό να είναι η ύστατη επιλογή. Στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία για να εκβιάσουμε τη συναίνεση», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος των αλλαγών στην προτεινόμενη συνταγματική αλλαγή είναι να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου από την κοινοβουλευτική περίοδο, να μην πέφτουν κυβερνήσεις αν δεν βρίσκονται 180 βουλευτές. Μετά την επιλογή μας να ψηφίσουμε την απλή αναλογική, και να τη βάλουμε και στο Σύνταγμα. (…) Οι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερα από 44%- 45%. Ξεχνάμε τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και πάμε σε ένα σύστημα πιο πλουραλιστικό, με θεσμικά αντίμετρα. να μην πέφτει η κυβέρνηση με απλή πρόταση δυσπιστίας ή με την εκλογή προέδρου.

Υπάρχει πλαίσιο συναίνεσης για κυβερνητικές συνεργασίες;

«Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Αν θα υπάρχει δυνατότητα και όροι που θα ενισχύουν τις κυβερνητικές συγκλίσεις είναι ένα θέμα. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν οι δύο πόλοι να τα έβρισκαν ξαφνικά, όπως έγινε με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ξέχασαν τις διαφορές τους για να κουκουλώσουν. Ο λαός γνωρίζει ότι η χώρα χρεοκόπησε και αυτό δεν έγινε από ατύχημα. Υπήρξε κλατασπατάληση πόρων, μηχανή παραγωγής ελλειμμάτων και σκάνδαλα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Υπάρχει και το ζήτημα της δικαίωσης απέναντι σ’ αυτή την ύβρι που διεπράχθη, είναι λαϊκή απαίτηση, μετά την ύβρι υπάρχει και η Νέμεσις.

Προσυπογράφει τη φράση Πολάκη για «να μπουν κάποιοι στη φυλακή»

Ο Πολάκης έκανε διερμηνεία του λαϊκού αισθήματος, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είχε απομονωθεί φτάση του υπουργού. «Σε ποια λογική θα προσχωρήσουμε; Στης ατιμωρησίας;  Το 1/3 του δημόσιου χρέους οφείλεται στα σκάνδαλα του τομέα της υγείας. Δεν πρέπει να τιμωρηθούν; Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι στη χώρα υπάρχουν νόμοι. Φαίνεται ότι στον τομέα της υγείας θα καθίσουν πολλοί. Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε προχωρώ σ΄αυτό το δόγμα. δεν υπάρχει ατιμωρησία σ’ αυτό τον τόπο. δεν υπάρχει από την πλευρά μας και δεν είπα ποτέ τίποτα πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Για τα αναδρομικά των ενστόλων

Μου θυμίζει η αντιπολίτευση σαν να βάζει κάποιος τη φωτιά και να πηγαίνει μετά ο εμπρηστής και να κατηγορεί την πυροσβεστική ότι δεν έσβησε γρήγορα τη φωτιά. Εμείς κάνουμε αποκατάσταση της αδικίας. Μας κουνάνε το δάχτυλο ότι αργήσαμε; Ναι αργήσαμε γιατί είχαμε να βγάλουμε και μια χώρα από τα μνημόνια. Τι είδους κριτική είναι αυτή;»

Τα σχόλια είναι κλειστά.