Ειδησεογραφικό site

«Τσεκούρι» σε αφορολόγητο-συντάξεις ακόμα και πριν το 2019

122

Σε τοίχο προσέκρουσαν τα σχέδια της κυβέρνησης για να αποκρούσει τα χειρότερα (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολογήτου) και να φέρει μπροστά τα καλύτερα (μειώσεις φόρων εισοδήματος, ακινήτων κλπ). Και ενώ στο οικονομικό επιτελείο αρνούνται πως το ΔΝΤ έχει ζητήσει ως τώρα να εφαρμοστούν ένα χρόνο νωρίτερα (δηλαδή από το 2018 αντί το 2019) οι «μεταρρυθμίσεις» που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές συγκλίνουν πλέον μεταξύ τους σε μια λύση-πακέτο, που προβλέπει ανταλλαγή «χέρι με χέρι» της ελάφρυνσης τα πλεονάσματα, με τον σκληρό όρο να ξεκινήσουν νωρίτερα τα μέτρα που θα συμφωνηθούν.

Επιπλέον οι δανειστές βάζουν «πάγο» στα θετικά «αντίμετρα»: ζητούν «αναπτυξιακού χαρακτήρα» ελαφρύνσεις για την αγορά και τις επιχειρήσεις μεσκοπό την τόνωση της απασχόλησης και τη στήριξη της ανάπτυξης, ενώ απορρίπτουν φορελανφρύνσεις υπέρ κοινωνικών ομάδων σε ΕΝΦΙΑ καιφόρους εισοδήματος κλπ.

Στην κυβέρνηση  ούτε να ακούσουν δεν θέλουν πάντως για νέα μέτρα στην (προεκλογική) περίοδο 2018-2019. Ωστόσο οι συνομιλίες επί ελληνικού εδάφους έχουν πέσει σε τέλμα, οπότε η λύση φαίνεται πως μόνον απ’έξω μπορεί να προέλθει.

Ξανά τα εργασιακά

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα το απόγευμα στις 3.00  μπαίνει ξανά στο τραπέζι -μετά από τρεις μήνες- το «καυτό» πρόβλημα των εργασιακών σχέσεων, για το οποίο ο κύριος Τσακαλώτος έχει χαρακτηρίσει ως «ιδεολογικό» θέμα. Η σολομώντειος λύση που ήδη διαφαίνεται είναι πως για να κερδίσει την μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις η κυβέρνηση,  εξετάζει να ανοίξει παράθυρο για περισσότερες ομαδικές απολύσεις από μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες.

Ωστόσο στις συζητήσεις στην Αθήνα δεν έχει υπάρξει συμφωνία ως τώρα και σε κανένα άλλο από τα πολλά εκκρεμή θέματα –ούτε καν στα λιγότερο ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση.

Όπως διαφάνηκε μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν εχθές οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου, το «μπαλάκι» πέφτει ξανά στα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια. Συγκεκριμένα:

– Στα δημοσιονομικά:  Το ΔΝΤ επιμένει για μέτρα 2% του ΑΕΠ (ή 3,6 δισ. ευρώ) παρότι η συζήτηση για το θέμα –που ήταν από τα πρώτα που θα συζητούντο με το κουαρτέτο όταν κατέφτασε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα- αναβλήθηκε για τέσσερις ολόκληρες μέρες.

– Στο αφορολόγητο: η κυβέρνηση θα δώσει στοιχεία για να μεταπείσει το ΔΝΤ που υποστηρίζει πως ο ένας στους 2 δεν πληρώνει φόρους. Στόχος της είναι να μην πέσει το αφορολόγητο όριο κάτω και από τις 6.000 ευρώ.

– Για τις Συντάξεις:  Οι δανειστές ζητούν περισσότερα στοιχεία για την πορεία εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού.  Η «γκάφα» με τον ανύπαρκτο δείκτη  της ΕΛΣΤΑΤ έχει προκαλέσει πλήγμα όχι μόνον στους συνταξιούχους, αλλά και στους θεσμούς που πρέπει να δεχτούν το προσωπρινό «μπάλωμα» ως το 20121 για τον (επανα-)υπολογισμό των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο. Στέλεχος της κυβέρνησης χαρακτήριζε επίσης «υπερβολικές» τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ πως στη χώρα μας δαπανάται το 11% του ΑΕΠ για συντάξεις και θα κομίσει στοιχεία για να δείξει πως η δαπάνη είναι χαμηλοτερη (περίπου 6% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Αλλαγή στάσης στα κόκκινα δάνεια

Μικρή προοδος σημειώθηκε στα τεχνικα κλιμακια για τα «Κόκκινα δάνεια» και  τον Εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες,   οι θεσμοί δείχνουν πιο δεκτικοί τώρα στο αίτημα της κυβέρνησης να μην «κουρευτουν» οι παρακρατουμενοι (ΦΠΑ-ΦΜΥ).

Τα σχόλια είναι κλειστά.