Ειδησεογραφικό site

Τσακαλώτος: Οι φήμες για τον πολιτικό θάνατό μου είναι υπερβολικές

33

ΝΔ: Ο Τσακαλώτος να πάψει να προσποιείται και να απαντήσει γιατί δεν ενημερώνει το λαό

«Οι φήμες για τον πρόωρο θάνατό μου είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές». Με τη διάσημη αυτή ρήση του Μαρκ Τουέιν σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε συνεργάτες του, τις φήμες και τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για εσκεμμένη σιωπή του ιδίου μετά το Eurogroup αλλά και για εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες ως προς τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

Ο υπουργός Οικονομικών, με τη φλεγματική του αναφορά στη διάσημη ρήση του Αμερικανού συγγραφέα, ήθελε σύμφωνα με τις συνεργάτες του να σηματοδοτήσει ότι παραμένει προσηλωμένος στο στόχο της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με όρους που θα αφήνουν περιθώρια για άσκηση αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών, καθώς και ότι δεν κάμπτεται από πιέσεις και αμφισβητήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που ο ίδιος γίνεται στόχος, όπως έλεγαν οι συγκεκριμένες πηγές.

Σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές, ενώ αποτελεί σταθερή άποψη του οικονομικού επιτελείου συνολικά ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αντικειμενικά ο μόνος τρόπος να μην χαθεί η φετινή χρονιά για την οικονομία, ορισμένοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρότι  δεν επιθυμούν εκλογές στις οποίες πιθανότατα το κυβερνητικό κόμμα θα χάσει, θέλουν να «βγάλουν την ουρά τους απ΄έξω» από τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται για να κλείσει η συμφωνία.

Έτσι, κατά καιρούς ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να φορτώνεται το κόστος των αποφάσεων και την κριτική, παρότι πρόκειται για συνολική κυβερνητική απόφαση.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός είναι ότι επί υπουργίας Ευκλείδη Τσακαλώτου αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και έχουν γίνει πολλά βήματα στην εφαρμογή των αναγκαίων αποφάσεων.

Παράλληλα, όμως,  η άποψη του υπουργού Οικονομικών είναι ότι πρέπει η ελληνική πλευρά να αναζητεί σε κάθε φάση τη βέλτιστη δυνατή συμφωνία, έτσι ώστε μέσα στο αντικειμενικά πιεστικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι απαιτήσεις των δανειστών η χώρα να κερδίζει ό,τι είναι δυνατόν προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως επιβάλλει και το πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης.

Πληροφορίες, που αποτυπώνονται και σε πρωτοσέλιδα όπως αυτό της εφημερίδας Το Ποντίκι, ανάφεραν πως ο υπουργός Οικονομικών έχει απομονωθεί και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Μαρκ Τουέιν είχε αναγκαστεί να δηλώσει ότι… δεν έχει πεθάνει, όταν κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Λονδίνο το 1895 κυκλοφόρησαν φήμες στην Αμερική ότι είχε πεθάνει και ο ανταποκριτής της εφημερίδας New York Journal στην Αγγλία τον αναζήτησε για να διασταυρώσει την είδηση.

Μετά την απάντηση Τσακαλώτου, ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΔ
. «Να πάψει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει καλά τα ελληνικά» ζητά η Νέα Δημοκρατία και ζητά να απαντήσει στο ερώτημα: «Για ποιο λόγο δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για το τι συζητήθηκε για τη χώρα μας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας».

Το… (άκυρο τελικά) amber alert για τον Τσακαλώτο και οι συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μέτρα

Η επιλογή του Ευκλείδη Τσακαλώτου να αποτραβηχτεί για δύο 24ωρα από το δημόσιο διάλογο – καίτοι ο πλέον αρμόδιος, λόγω θέσης – που προκάλεσε η απόφαση του eurogroup για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Ο υπουργός Οικονομικών ήθελε να στείλει μήνυμα πρωτίστως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του αυτή. Και μάλλον τα κατάφερε. Ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο όχι μόνο, ή κυρίως των επιθέσεων της αντιπολίτευσης, αλλά μίας εσωκομματικής γκρίνιας στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύντροφοί του τον στοχοποιούν ως υπεύθυνο του επώδυνου συμβιβασμού, ενώ στην καλύτερη περίπτωση η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος τον αφήνει (όπως θεωρεί ο ίδιος) εκτεθειμένο στην κριτική αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ο κ. Τσακαλώτος χειριστεί το όλο θέμα στο τελευταίο eurogroup, είχε ξεκαθαρίσει στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υλοποιεί δικές του αποφάσεις, αλλά συλλογικές.

Της… «εξαφάνισης» του κ. Τσακαλώτου είχε προηγηθεί εκείνη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος είχε σχεδόν αποδοκιμαστεί στα κομματικά παρασκήνια, για τη δήλωσή του «καλύτερα μία κακή συμφωνία τώρα, παρά μία χειρότερη τον Ιούνιο». Αυτή η αποστροφή του μάλιστα σε ομιλία του στο LSE, προ δύο εβδομάδων, δεν έλαβε ποτέ επίσημη πολιτική κάλυψη από την κυβέρνηση.

Έτσι κι αλλιώς και οι δύο αρμόδιοι της διαπραγμάτευσης είναι σε αυτό το θέμα σε κοινή γραμμή, παρότι ανεπιβεβαίωτες φήμες τους φέρουν να έχουν κάποια προβλήματα συνεννόησης μεταξύ τους. Ο κ. Τσακαλώτος είχε προειδοποιήσει από το φθινόπωρο ότι θα είναι καταστροφική για την οικονομία μία παράταση της αξιολόγησης έως τον… Φεβρουάριο!

Ο υπουργός Οικονομικών, φρονίμως ποιών κατά τα φαινόμενα, άφησε άλλους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ, που απουσίαζαν καιρό από το μέτωπο της πολιτικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση, να σηκώσουν το βάρος στήριξης της τωρινής συμφωνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ήταν μία έμπρακτη κίνηση υπεράσπισης των χειρισμών του από την κομματική κριτική ότι πρόκειται για δικές του επιλογές.

Ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει άλλωστε από πρώτο χέρι τα όσα λέγονται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρείται ο άτυπος επικεφαλής της εσωκομματικής κίνησης των «53+», ρόλος που αρχίζουν πολλοί μέσα από την ίδια την ομάδα να του αμφισβητούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά το γεγονός ότι η γενική εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξουν βουλευτές, που θα ρίξουν την κυβέρνηση επειδή θα φέρει νέα μέτρα,  εντείνονται οι διαφωνίες και οι ενστάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα σχετικά με τη συμφωνία που ετοιμάζεται με τους δανειστές. Πολλά είναι τα στελέχη και αρκετοί οι βουλευτές που λένε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα «αντίμετρα», που θα περιέχει αυτή η συμφωνία, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και να προκύψει όντως «μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφωνούντες ή έστω επιφυλακτικοί με τη συζητούμενη συμφωνία ασκούν ή πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις στο Μαξίμου να μην δεχθεί ακραίες απαιτήσεις. Ακόμη και να εξετάσει το ενδεχόμενο των εκλογών ή να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην υπογράψει έως το φθινόπωρο που αναμένονται αλλαγές στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, λόγω των εκλογών στη Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον για ένα κομμάτι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει ακόμη και κυβερνητικούς παράγοντες, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Εάν όντως δηλαδή θα φτάσουμε στην υπογραφή και πότε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.