Ειδησεογραφικό site

Τρόμος στην Ευρώπη η ιταλική τραπεζική κρίση

25

Συναγερμός και στις Βρυξέλλες – Το θέμα θα συζητηθεί στο EwG της Δευτέρας – Οι ιταλικοί τριγμοί επηρεάζουν και τη Γερμανία – Με άνοδο το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων – Πτώση κατέγραψε η αγορά του Τόκιο

«Βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωζώνης απειλεί να βάλει η Ιταλία καθώς οι αναλυτές παρακολουθούν με τρόμο τα όσα συμβαίνουν στην ιταλική τραπεζική σκηνή.

«Κορυφή του παγόβουνου» είναι η Banca Monte dei Paschi di Siena, η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, έστω και όχι με την τρέχουσα μορφή της, με έτος ίδρυσης το 1472, η οποία διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 46,9 δισ. ευρώ.

Αν και από το 2014 είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να επιβιώσει «μόνη» της, η αναζήτηση ενός αγοραστή κατέστη άγονη, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει στον ισολογισμό της ξεπερνούν σε αξία το σύνολο των απτών περιουσιακών της στοιχείων.

Έτσι αντί να βρει αγοραστή η BMPS «είδε» τους μετόχους της να αποχωρούν έστω και σταδιακά και τις μετοχές της να δέχονται σφοδρή επίθεση από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η πτώση τους από την αρχή του έτους να ξεπερνά το 77%.

Ήδη η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι η τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τουλάχιστον κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός της επόμενης 3ετίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα κατορθώσει να επιβιώσει χωρίς έξωθεν βοήθεια. Η κρατική στήριξη κρίνεται ως αδύνατη, με δεδομένους τους κανόνες που ισχύουν πλέον αλλά και τη σφοδρή αντίδραση του Βερολίνου στην πρόθεση της κυβέρνησης Ρέντσι να «ρίξει» κεφάλαια στο προβληματικό ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Αποτέλεσμα της εικόνας αυτής, με κύριο χαρακτηριστικό την «βουτιά» των ιταλικων τραπεζικών μετοχών που μέσα σε ελάχιστες ημέρες – αρχής γενομένης – από το Brexit – έχουν χάσει άνω του 30% της αξίας τους, είναι να έρχονται στο φως σενάρια περί μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τα πλέον απαισιόδοξα θεωρούν, δε, ότι η υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει μια κατάρρευση «τύπου Ελλάδας», την οποία όμως, θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη.

Όπως σημειώνει το Bloomberg ο δείκτης Stoxx Europe 600 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκεται στο ίδιο σημειο με αυτό της χειρότερης στιγμής της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης το 2011.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τράπεζες όπως η ισπανική Banco Popular Espanol, η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena, η γερμανική Deutsche Bank και το ελβετικό Credit Suisse Group έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους.

Με άνοδο αντέδρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδική, ωστόσο, ήταν η αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμπτουν μετά το sell off των προηγούμενων ημερών.

Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν η άνοδος του πετρελαίου και τα καθησυχαστικά σχόλια από τα πρακτικά της Fed που δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν αυξάνει τα επιτόκια ακόμα, περιμένοντας πιο θετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ αλλά και να καταλαγιάσει το σοκ στις αγορές από το Brexit. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία εργασίας στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο, Παρασκευή.

Σήμερα, ο FTSE 100 ενισχύεται 1,34% στις 6.551 μονάδες, ο DAX καταγράφει άνοδο 0,88% στις 9.456 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύεται 1,3% στις 4.138 μονάδες, ο IBEX κινείται με κέρδη 1,3% στις 8.028 μονάδες και ο FTSE MIB κινείται με κέρδη 1,45% στις 15.648 μονάδες.

Με πτώση έκλεισε το Τόκιο

Αντίθεται με πτώση 0,67% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, ολοκληρώνοντας σε αρνητικό έδαφος τη συνεδρίασή του, για τρίτη συνεχή ημέρα, λόγω ενός δεύτερου κύματος ανησυχιών σε σχέση με τις συνέπειες του Brexit στην Ευρώπη και αλλού.

Ο βασικός δείκτης Nikkei σημείωσε απώλειες 102,75 μονάδων (-0,67%) για να διαμορφωθεί στις 15.276,24 μονάδες.
Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 0,66%, με απώλειες 8,11 μονάδων, στις 1.226,09 μονάδες.

Το κύμα παρασέρνει και τις γερμανικές τράπεζες

Η ιταλική κρίση πάντως δεν φαίνεται να αφήνει ανεπηρέαστη και τη Γερμανία καθως την Τετάρτη στο στόχαστρο των επενδυτών βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι όχι μόνο της Ιταλίας αλλά και της Γερμανίας. Οι τράπεζες, πλην της Banca Monte dei Paschi di Siena, εμφάνισαν απώλειες από 2,5% έως και 12% ενώ την ίδια ώρα σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε και η Deusche Bank με απώλειες άνω του 5%, με κάποιους αναλυτές να συνεχίζουν να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το μέλλον της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας.

SocGen: SOS, η ιταλική τραπεζική κρίση μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη

Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότεροι παράγοντες του τραπεζικού τομέα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τελευταίος χρονικά ο πρόεδρος της Γαλλικής τράπεζας Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi ο οποίος, μιλώντας στο Bloomberg, προειδοποίησε ότι η τραπεζική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην υπό λοιπη Ευρώπη και υποστήριξε, ότι «οι κανόνες που περιορίζουν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, θα πρέπει να επανεξεταστούν», αφήνοντας με τη σειρά του ευθεία βολή προς την «περιοριστική γερμανική συνταγή».

«Όλη η τραπεζική αγορά βρίσκεται υπό πίεση», τόνισε το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε θεσπίσει κανόνες σχετικά με το δημόσιο χρήμα», οι οποίοι κανόνες όπως είπε «πρέπει να επαναξιολογηθούν σε μια αγορά που έχει να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση, για να αποφασιστεί αν πρέπει να εφαρμοστεί κάποια ανακοπή».

Ανησυχία και στις Βρυξέλλες

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε στο Reuters ότι στο EuroWorking Group της Δευτέρας, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ιταλία. Ομως, άλλος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση να αλλάξουν ή να «μαλακώσουν» οι κανονισμοί του bail-in.

Τα σχόλια είναι κλειστά.