Ειδησεογραφικό site

«Τρύπα» 900 εκατ. ευρώ βλέπουν οι δανειστές για το ’18 – Κίνδυνος απόκλισης 0,5% του ΑΕΠ

32

Στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών τίθεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο απόκλισης στον Προϋπολογισμό του 2018 έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Οι πρώτες πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή πλευρά κάνουν λόγο για τον κίνδυνο απόκλισης ως 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) το 2018 αλλά δεν επιβεβαιώνονται προς ώρας από την ελληνική πλευρά.

«Θα πρέπει να δούμε αν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018, σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτοσκοπός» αναφέρει στέλεχος των Βρυξελλών που παραπέμπει στις συζητήσεις που θα αρχίσουν την Δευτέρα στο ξενοδοχείο Hilton, ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Το ΔΝΤ, με δεδομένο ότι δεν αναγνωρίζει τον στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018 αλλά και του Ευρωπαϊκού μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και αρκείται σε πλεόνασμα 2,2% που είναι ο στόχος στο δικό του πρόγραμμα, δεν θέτει θέμα νέων μέτρων και απλώς παρακολουθεί και καταγράφει. «Δεν ζητάμε νέα μέτρα» τόνισαν άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα τόσο η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος Πόουλ Τόμσεν.

Πάντως για το 2017, τόσο το ΔΝΤ, όσο και οι Ευρωπαίοι, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και το ζήτημα που ακόμη είναι ανοιχτό είναι το κατά πόσο μια πιθανή υπέρβαση του στόχου θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να μοιράσει ένα μεγάλο κοινωνικό μέρισμα, άνω των 500 εκατ. ευρώ και σε ποιά κατεύθυνση.

Η υστέρηση στην περιοχή του 1 ευρώ στα φορολογικά έσοδα που καταγράφεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου αντισταθμίζεται επί του παρόντος από τους έμμεσους φόρους και τις κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη προηγούμενων ετών. Ωστόσο το ΔΝΤ έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις και ανησυχίες για το πολύ χαμηλό επίπεδο των δαπανών θέλοντας να εξετάσει κατά πόσον εκδίδονται νέες συντάξεις.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και να αναχωρήσουν για να επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου για τον επόμενο γύρο της αξιολόγησης.

Σε θρίλερ που μπορεί όμως να έχει αίσιο τέλος έχει μετατραπεί η εκταμίευση της υπό-δόσης των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση.

Οι Βρυξέλλες περιμένουν ως την Δευτέρα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών από την κυβέρνηση και το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου. Αν υπάρξει πράσινο φως ως το τέλος του μήνα θα αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας της δόσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.