Ειδησεογραφικό site

«Τραπεζάκια έξω» βγάζει ο Κυριάκος για το συνέδριο και καλεί τους πολίτες σε διάλογο

6

 

Πορτοκαλί, κόκκινο, μωβ, μπλε, γκρίζο απαλό, πράσινο, γαλαζοπράσινο κι ένας σωρός χρωματισμοί απλώνονται στη μακέτα του 11ου συνεδρίου της  Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Δεκεμβρίου, ενώ τα προσυνέδριά του ξεκινούν αύριο από τη Νίκαια.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

«Αξίζουμε καλύτερα» το κεντρικό σύνθημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατεβαίνει από το «πόντιουμ» του ομιλητή επιλέγοντας τη συμμετοχή στα τραπέζια διαλόγου που θα στηθούν στις 7 προσυνεδριακές διασκέψεις. Για πρώτη φορά στα 43 της χρόνια η ΝΔ εφαρμόζει σύστημα απολύτως ανοιχτών διαδικασιών για όσους πολίτες επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της. Υποβάλλει ερωτηματολόγια ακαθόριστης ιδεολογικής αναφοράς αλλάζοντας, λόγω των σοβαρότατων εσωκομματικών αντιδράσεων, την αρχική της πλεύση.

Έτσι, το  «συνέδριο αρχών και θέσεων» δεν θα επικεντρωθεί στη μεταβολή του ιδρυτικού καταστατικού, το οποίο φέρει αποκλειστικώς την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά στην «ανανέωση» του κυβερνητικού προγραμματικού της λόγου. Ο πυρσός στην οποιαδήποτε μορφή του σβήνει και η πολυχρωμία τίθενται ως φόντο στο «ξύλινο» λογότυπο ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

 

ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΕΣ ΖΥΜΩΣΕΙΣ

 

Την ίδια ώρα ετερόκλητες ζυμώσεις διενεργούνται στο παρασκήνιο. Για παράδειγμα στις αρχές της εβδομάδας ο  κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε ακροατήριο αποφοίτων του Χάρβαρντ χειροκροτούνταν στην πρώτη σειρά από τον Κ. Σημίτη που πανεπιστημιακά τουλάχιστον δεν έχει περάσει ποτέ από αμερικάνικη σχολή. Την επομένη ο Κώστας Μπακογιάννης συμμετείχε στο συνεδριακό πάνελ του «Δικτύου» της Άννας Διαμαντοπούλου όπου θα πήγαινε ο κ. Σημίτης αν δεν πήγαινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. Το ίδιο βράδυ ο Θόδωρος Ρουσόπουλος ενώπιον 50 μητροπολιτών και 2.000 ανθρώπων ήταν παρουσιαστής εκδήλωσης για το έργο του μακαριστού Αγιονορείτη Μωυσή με κύριο ομιλητή τον Βατοπεδινό γέροντα Εφραίμ!  Τα στερνά τιμούν και πρώτα, δηλαδή.

 

Ο δε πρόεδρος σε αμιγώς κομματική ομιλία του στο Μενίδι (σ.σ. απουσίαζαν όλοι οι εν ζωή προκάτοχοί του) ανήμερα των γενεθλίων της παράταξης επικαλέστηκε τη φράση του ιδρυτή ότι: «Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη». Επέλεξε, ωστόσο, να αφήσει αιωρούμενη την κατεύθυνση. Προς την Κεντροδεξιά ή προς το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ;

 

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

 

Τα στατιστικά δεν είναι ευχάριστα, ούτε επιδέχονται εναλλακτικής ανάγνωσης παρά μόνον άμεσης παρέμβασης. Το 2004 η ΝΔ ενέπνευσε 3,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους, το 2009 παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ λαμβάνοντας 2,3 εκατομμύρια ψήφους, ενώ το 2012 παρ’ ότι επανήλθε στην εξουσία έλαβε 1,8 εκατομμύρια σταυρούς και εκείνους στις δεύτερες κάλπες, τον Ιανουάριο του 2015 1,7 εκατομμύρια και τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους 1,5 εκατομμύρια. Κοινώς σε 11 χρόνια έχασε 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ήτοι το μεγαλύτερο μέρος της «σιωπηρής πλειονότητας». Η λιμνάζουσα πολιτική περίοδος προσφέρεται για δοκιμές ανάκαμψης οι οποίες έως τώρα δεν έχουν αποτέλεσμα. Το κόμμα προηγείται (έστω και ψαλιδισμένα) σε όλες τις μετρήσεις παρά ταύτα ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει ιστορικά χαμηλή δημοφιλία (σ.σ. μόλις 25%-28%) όταν οι προηγούμενοι ένοικοι του Μαξίμου ως αρχηγοί αντιπολίτευσης κατέγραφαν αποδοχή άνω του 70%. Ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί «όπως μπόρεσε και ο Τσίπρας από το 5% να πάει στο 35%». Αλλά με αλήθειες, στιβαρό λόγο, κοστολογημένες θέσεις, κοινωνικό πρόσημο και φιλελεύθερο πνεύμα.

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 

Το ερωτηματολόγιο πάντως που δημοσιοποιήθηκε δεν βοηθά προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης του Κέντρου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν αν προτιμούν πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων ή προστατευτικής για την αγορά εργασίας! Καλύτερη θέση εργασίας με περισσότερες απολαβές ή σταθερή θέση; Διαμόρφωση των όρων εργασίας σε απευθείας συνεννόηση του εργαζόμενου με τον εργοδότη ή μέσω των συνδικάτων και των κλαδικών σωματείων; Φυσικά τέτοια διλήμματα α) αμφισβητούν κατακτήσεις δεκαετιών, β) λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την πολυπληθή λαϊκή βάση της παράταξης και γ) δεν μπορούν να απαντηθούν από την πλειονότητα του εκλογικού σώματος, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είτε είναι συνταξιούχοι είτε οδεύουν προς το τέλος του εργασιακού τους βίου. Όλες ανεξαιρέτως οι μετρήσεις αποτυπώνουν την εικόνα της «γερασμένης και κουρασμένης Ελλάδας» που περιμένει τις κάλπες και για να διαμαρτυρηθεί και για να δυσανασχετήσει απέχοντας ξανά από αυτές.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.