Ειδησεογραφικό site

Τραμπουκισμοί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Χειμάρρας – Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

30

Τα «απαράδεκτα περιστατικά άσκησης βίας» που διαδραματίστηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο καλεί την αλβανική κυβέρνηση «να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο από την ιστοσελίδα himara.gr, η αίθουσα των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της Χειμάρρας μετατράπηκε την Πέμπτη σε «ρινγκ» και η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», καταγγέλλει την «προκλητικά επαναλαμβανόμενη άσκηση φυσικής και ψυχολογικής βίας προς τους κατοίκους της Χειμάρρας», υπογραμμίζοντας πως «ηθικοί αυτουργοί αυτών των εντάσεων είναι η κυβέρνηση Ράμα και ο διορισμένος Δήμαρχος της Γιώργος Γκόρος».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ελληνικό ΥΠΕΞ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα επεισόδια και καλεί την αλβανική κυβέρνηση «να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, καθώς και στις απαιτήσεις που επιβάλλει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, τηρώντας τις δεσμεύσεις της ως προς την ελληνική εθνική μειονότητα και διασφαλίζοντας την προστασία όλων των δικαιωμάτων των μελών της, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του δικαιώματος στην ιδιοκτησία».

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας, στην ατζέντα της συνεδρίασης του ΔΣ περιλαμβάνονταν σήμερα δύο θέματα που προκαλούν έντονο προβληματισμό στους κατοίκους της περιοχής: το θέμα της ανάπλασης του κέντρου της Χειμάρρας και το ζήτημα της διαχείρισης των παραλιών της καλοκαιρινής περιόδου.

Κάτοικοι και καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου παρέστησαν στη συνεδρίαση, εκφράζοντας τη διαφωνία τους, όχι μόνο γιατί με τα σχέδια αυτά θίγεται η περιουσία τους αλλά και διότι αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του κέντρου της Χειμάρρας καθώς όπως τονίζουν, απώτερος στόχος είναι η υφαρπαγή της περιουσία τους από τρίτους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και ενώ τα μέλη του ΔΣ φαινόταν να πείθονται από τα επιχειρήματα των δημοτών για την καταψήφιση των προτάσεων του Δημάρχου, πέντε με έξι άτομα, άγνωστα στην περιοχή, επιτέθηκαν στους πολίτες και τα μέλη του ΔΣ μετατρέποντας την αίθουσα σε «ρινγκ».

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αναφέρει πριν από λίγο καιρό το protothema.gr σε ρεπορτάζ του, η αλβανική κυβέρνηση, με διαδικασίες εξπρές, υλοποιεί μεθοδικά σχέδιο υφαρπαγής ιδιοκτησιών ομογενών της Χειμάρρας, με στόχο να τις διαθέσει στη συνέχεια σε εγχώριους και ξένους μεγαλοεργολάβους που θέλουν να μετατρέψουν την παραθαλάσσια περιοχή-φιλέτο σε… αλβανική ριβιέρα!

Στο πλαίσιο αυτό, κατοικίες και καταστήματα κατεδαφίζονται ως αυθαίρετα, ενώ ήδη στο χωριό Δρυμάδες αφαιρέθηκαν 123 τίτλοι ιδιοκτησίας από αντίστοιχες ελληνικές οικογένειες. Το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία χαρακτήρισε «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα, ζητώντας την παρέμβαση της Ελλάδας, της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών.

Πηγήhttp://www.himara.g

Τα σχόλια είναι κλειστά.