Ειδησεογραφικό site

Τραμπ: Οι ψηφοφόροι του δηλώνουν ότι θα τον ξαναψηφίζανε

73

Είναι ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ. Εκκεντρικός, αμφιλεγόμενος, με πολλές γκάφες, θα περίμενε κανείς ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα είχαν μετανιώσει που τον εμπιστεύτηκαν.

Κι όμως, ένα χρόνο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, οι ψηφοφόροι του δηλώνουν… αμετανόητοι για την επιλογή τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico/Morning Consult, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το 82% όσων υποστήριξαν πέρυσι τον Ντόναλντ Τραμπ θα τον ψήφιζαν εκ νέου εάν έπρεπε να το ξανακάνουν. Στο ίδιο ερώτημα, το ποσοστό ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Χίλαρι Κλίντον πέφτει στο 78%.
Μόλις 7% των ψηφοφόρων του Τραμπ και 8% των ψηφοφόρων της Κλίντον λένε ότι θα ψήφιζαν διαφορετικό υποψήφιο εάν επαναλαμβανόταν η προεδρική εκλογή του 2016.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο Τραμπ είναι εξαιρετικά υψηλά, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του στις ΗΠΑ, το χάος κατά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης και τις έρευνες που διεξάγονται για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές.

Επιφυλάξεις για την επανεκλογή του

Ωστόσο υπάρχουν σημάδια ότι οι ψηφοφόροι του δεν σκοπεύουν να του δώσουν δεύτερη θητεία στις επόμενες προεδρικές εκλογές, εάν αποφασίσει να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Πάντως, παρά το ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Τραμπ δηλώνουν αμετανόητοι για την ψήφο τους, ελαφρώς διαφοροποιούνται όσον αφορά στις εκλογές του 2020. Το 76% θα τον ξαναστήριζαν, ενώ το 8% υποστηρίζει ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, όποιος κι αν είναι αυτός. Αντίθετα, μόλις το 3% των ψηφοφόρων της Χίλαρι θα ψήφιζε για τον Τραμπ, ενώ το 90% θα ταχθεί στο πλευρό του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Ο… άγνωστος Δημοκρατικός καταλληλότερος του Τραμπ

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, ο -μέχρι στιγμής άγνωστος- υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με 46% έναντι 36% του νυν Αμερικανού προέδρου, ενώ το 18% παραμένει αναποφάσιστο.

Σε αντίστοιχη έρευνα του CNN, από την εταιρεία SSRS, ένα εντυπωσιακό 62% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων υποστήριξε ότι ο Τραμπ δεν αξίζει να επανεκλεγεί το 2020, έναντι μόλις 35% που υποστήριξε το αντίθετο.

Ερωτηματικά για το εάν θα φτάσει μέχρι το τέλος

Στην ίδια έρευνα του Politico/Morning Consult, εκφράζονται ερωτήματα για το αν θα ολοκληρώσει την τετραετία από το 37% των ερωτηθέντων που εκτιμούν ότι θα εγκαταλείψει νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2021 τη θέση του, ενώ το 52% πιστεύει ότι θα τα καταφέρει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό όσων θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα εγκαταλείψει το οβάλ γραφείο ανεβαίνει στο 66% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Κλίντον.

Την ίδια ώρα, το 26% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν ότι είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από πέρυσι, το 28% ότι είναι σε χειρότερη απ’ ότι πέρυσι και το 41% υποστηρίζει ότι είναι στα ίδια επίπεδα.

Χαμηλή αποδοτικότητα

Ωστόσο, μόλις 23% των πολιτών εγκρίνουν την απόδοση του Τραμπ στο αξίωμα. Το 40% των ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι  ο πρόεδρος των ΗΠΑ αλλάζει προς το χειρότερο την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, έναντι 34% που υποστηρίζουν ότι την αλλάζει προς το καλύτερο και 16% που δεν βλέπει καμία αλλαγή. Τα ποσοστά διαφοροποιούνται στους ψηφοφόρους του. Το 66% υποστηρίζει ότι αλλάζει την κυβέρνηση προς το καλύτερο ενώ μόλις 8% θεωρεί ότι την αλλάζει προς το χειρότερο.

«Νόμιμη η εκλογή του»

Πάντως, το 53% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν ότι η εκλογή του ήταν νόμιμη, ενώ το 33% πιστεύει το αντίθετο. Το ποσοστό του αποτυπώνει μάλλον τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα του νέου προέδρου, καθώς προκάτοχοί του όπως ο Μπους, συγκέντρωναν καλύτερα ποσοστά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.