Ειδησεογραφικό site

Τραμπ για Κιμ: Τελικά οι αντίπαλοι μπορούν να γίνουν φίλοι

3.368

Η άρση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ θα έρθει μετά την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος – Ο ίδιος δεσμεύτηκε για τον τερματισμό των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας

Η 12η Ιουνίου του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης και ελπίδας στην Κορεατική Χερσόνησο.

Tραμπ και Κιμ έδωσαν σήμερα τα χέρια στη Σιγκαπούρη και δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό του κορεατικού πολέμου, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να ανακοινώνει την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ και τον Τραμπ το τέλος των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Νότια Κορέα στην περιοχή.

Σε μία προσπάθεια να κλείσει το στόμα σε όλους όσοι πίστευαν ότι οι ΗΠΑ θα φύγουν με άδεια χέρια από τη σύνοδο κορυφής στη Σιγκαπούρη, ο Τραμπ ευλόγησε τα γένια του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνόδου στους δημοσιογράφους.

«Ξέρω πότε μια συμφωνία είναι καλή», ήταν η απάντηση του Τραμπ στο ερώτημα δημοσιογράφου αν η Βόρεια Κορέα θα τηρήσει τη συμφωνία για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χώρας. «Έχω ένστικτο που είναι και το ταλέντο μου…»

«Η συνάντηση ήταν πολύ καλή και για την Κίνα. Δεν μπορώ να φανταστώ την Κίνα χαρούμενη με κάποιον στην πόρτα που έχει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ έμεινε άυπνος σχεδόν 25 ώρες για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

«Δεν έχω κοιμηθεί τις τελευταίες 24 ώρες. Άξιζε όμως τον κόπο. Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να ολοκληρώσει την αποπυρηνικοποίηση. Αυτό είναι πραγματικά κάτι σημαντικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε.

«Το παρελθόν δεν πρέπει να καθορίσει το μέλλον. Οι αντίπαλοι μπορούν να γίνουν φίλοι»…
«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε για πλήρη αποπυρηνικοποίηση. Ο πυρηνικός αφοπλισμός της Βόρειας Κορέας θα επιβλέπεται από Αμερικανούς και διεθνείς παρατηρητές», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επιπλέον, ευλόγησε τα γένια του σε μία προσπάθεια να κλείσει το στόμα των επικριτών του που πίστευαν ότι οι ΗΠΑ θα έφευγαν με άδεια τα…χέρια από τη σύνοδο μετά τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.

Ο Τράμπ δήλωσε επίσης ότι η σύνοδος κορυφής ήταν «τόσο καλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τη Βόρεια Κορέα».

«Ο Κιμ δεσμεύτηκε όχι μόνο για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση αλλά και την επιστροφή των τριών Αμερικανών ομήρων στην πατρίδα τους. Η άρση των κυρώσεων της Βορείου Κορέας θα γίνει όταν τα πυρηνικά δεν αποτελούν πλέον «παράγοντα»», υπογράμμισε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Νότιο Κορέα.

«Αυτό το βήμα θα μπορούσε επίσης να εξοικονομήσει πολλά χρήματα», είπε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μειώσουν την παρουσία των στρατευμάτων τους στη Νότια Κορέα, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Αυτό δεν αποτελεί μέρος των προβληματισμών μας επί του παρόντος», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Οι κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας παραμένουν επί του παρόντος σε ισχύ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.