Ειδησεογραφικό site

Τουρκία: Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση Γιλντιρίμ για τις offshore των γιων του

58

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία κάνοντας λόγο για ηθικό έλλειμμα μετά την αποκάλυψη από τα Paradise Papers ότι οι δύο γιοι του είναι ιδιοκτήτες offshore εταιρειών με έδρα τη Μάλτα, μέσω των οποίων μειώνουν τα φορολογικά τους βάρη.

Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μπουλέντ Τεζτσάν είπε ότι οι υπεράκτιες αυτές εταιρείες αποστερούν τη χώρα από φορολογικά έσοδα.

«Από νομικής άποψης δεν είναι έγκλημα, αλλά είναι ατόπημα από ηθικής σκοπιάς. Χρειάζεται η χώρα χρήματα; Ναι! Και το πρώτο και μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός, τώρα που αυτό αποκαλύφθηκε, είναι να παραιτηθεί», είπε.
Το CHP και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατέθεσαν από κοινού πρόταση στη βουλή για να ερευνήσει τους εμπλεκόμενους στα Paradise Papers, αλλά είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτό το αίτημά τους από την ελεγχόμενη από το κυβερνών AKP του Ερντογάν και του Γιλντιρίμ Εθνοσυνέλευση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι οι γιοι του, που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, δεν έκαναν κάτι κακό. «Κάνουν μπίζνες σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, έχουν εταιρείες και επαφές σ’ ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε.  Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι «απαράδεκτο» να κατηγορούνται αθώοι και έδειξε στους δημοσιογράφους ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο μια εταιρεία ιδιοκτησίας μελών της οικογενείας του πλήρωσε περισσότερους φόρους από οποιονδήποτε άλλο φορολογούμενο στην Κωνσταντινούπολη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.