Ειδησεογραφικό site

Του Βασίλη Στεφανακίδη: Αντικειμενικές κατ’ όνομα, ληστρικές στην πράξη

3.575

Εδώ και 2 χρόνια, οι θεσμοί(ακόμα κι αυτοί είχαν ευαισθησίες!) πίεζαν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων έτσι ώστε να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στις χαμηλές εμπορικές τιμές και τις υψηλές αντικειμενικές στις περισσότερες των περιπτώσεων αλλά και το αντίστροφο στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές.

Επιτροπές επί επιτροπών, εξωτερικοί εκτιμητές και χιλιάδες εργατοώρες για να βγει αυτό το αποτέλεσμα που είδαμε και το οποίο πόρρω απέχει από την επιβεβαίωση του όρου “αντικειμενικές τιμές”.

Λες κι αυτοί οι άνθρωποι στο υπουργείο Οικονομικών που φέρουν την ευθύνη γι αυτό το γονατογράφημα, ζουν σε άλλη χώρα ή και άλλο πλανήτη. Μας εμφάνισαν μειώσεις σε κάποιες ακριβές περιοχές πλην όμως κι αυτές οι νέες μειωμένες τιμές, στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι έως και διπλάσιες των πραγματικών τιμών με βάση τις οποίες γίνονται οι όποιες αγοραπωλησίες.

Οι δε αυξήσεις που έγιναν στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές, είναι τόσο ανεπαίσθητες ώστε να μη το καταλάβουν καν οι υπόχρεοι στον ΕΝΦΙΑ.
Όσο δε για τη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών όπου οι αντικειμενικές έμειναν αμετάβλητες, θαρρείς κι έγινε θαύμα και πως σε αυτές, η κρίση που ισοπέδωσε τα πάντα, έστριψε και τις άφησε ανέγγιχτες!

Η εξήγηση βέβαια για αυτό το ανοσιούργημα είναι απλή και άκρως κυνική.

Επειδή τα ακίνητα είναι μια σταθερή πηγή εσόδων για τον κρατικό κορβανά τα τελευταία πέτρινα χρόνια, ουδείς αναλαμβάνει το ρίσκο να διαταράξει τα παγιωμένα.
Στο ταμείο πρέπει να μπαίνουν τουλάχιστον 2,65 δισ. Ετησίως, βρέξει χιονίσει, ανεξαρτήτως αντικειμενικών τιμών και βεβαιωμένων αξιών. Κανένα ελαφρυντικό σε κανένα. Κανένας συνδυασμός εισοδημάτων του ιδιοκτήτη του ακινήτου, με το χαράτσι που εκδίδεται από τα κομπιούτερς. Δεν έχει καμιά σημασία αν σήμερα είσαι συνταξιούχος με χιλιοπετσοκομμένη σύνταξη και απέκτησες ένα καλό σπίτι την εποχή που ήσουν καλοπληρωμένος εργαζόμενος. Αλλά και μεγαλοφορολογούμενος .Σήμερα ή θα πληρώσεις το χαράτσι για το σπίτι σου ή διαφορετικά να το πουλήσεις και να πας στο νοίκι με όσο αντέχει η νέα σου οικονομική πραγματικότητα όπως σου την έφτιαξαν τα σαΐνια οι πολιτικοί.

Όμοια αν οι γονείς, σου κληροδότησαν ένα σπίτι κι εσύ τώρα ως άνεργος δεν καταφέρνεις καν να πληρώσεις τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ ,πόσο μάλλον να πληρώσεις και τον πλέον άδικο φόρο, τον ΕΝΦΙΑ, που ας μην ξεχνάμε ,ετούτοι εδώ που σήμερα τον μονιμοποίησαν από έκτακτο φόρο που ήταν όταν πρωτομπήκε στη ζωή μας από τους Σαμαροβενιζέλους, έταζαν προεκλογικά πως θα τον καταργούσαν γιατί δεν διορθώνονταν!

Όλα στο βωμό των εισπράξεων και στα τσακίδια η αγορά του real estate που κάποτε ήταν η ατμομηχανή της οικονομίας, στα τσακίδια και οι ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων αλλά και ο μόχθος 2-3 γενεών Ελλήνων που γεννήθηκαν,μεγάλωσαν και πέθαναν κυνηγώντας στερούμενοι,το όνειρο του κεραμιδιού πάνω από το κεφάλι της οικογένειας.

Ουδείς λοιπόν σήμερα από αυτούς που διαχειρίζονται τις ζωές μας, δε τόλμησε να βάλλει στον μαθηματικό τύπο υπολογισμού των φόρων και τη φοροδοτική ικανότητα ενός εκάστου εξ ημών αλλά και τη συνολική περιουσιακή μας κατάσταση ή το ελάχιστο όριο επιβίωσης.

Τα στοιχεία πλέον όλων μας βρίσκονται στη διάθεση τους. Από τα κοτέτσια μέχρι τα μέγαρα, από τα χρέη μας σε εφορίες, τράπεζες Ταμεία, ΔΕΚΟ έως και τις καταθέσεις μέχρι του τελευταίου λεπτού στις τράπεζες. Τα ξέρουν όλα και τα βρίσκουν με το πάτημα ενός κουμπιού.

Βλέπετε όμως, αν έμπαιναν τέτοιες παράμετροι στην εξίσωση ή παράγοντες όπως η υγεία ενός εκάστου τότε ο λογαριασμός δεν θα έβγαινε. Ενώ το απλό ,οριζόντιο και με παρωπίδες σύστημα( με μικρές εξαιρέσεις στους πολύ φτωχούς όχι αντικειμενικά αλλά θεωρητικά) είναι το πιο ασφαλές σύστημα για να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και να τα διαχειρίζονται αυτοί, που στη προηγούμενη ζωή τους δεν είχαν διαχειριστεί ούτε περίπτερο.

 

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.