Ειδησεογραφικό site

Του Βασίλη Στεφανακίδη: Ανεπίδεκτοι μαθήσεως ή αθεράπευτα λαϊκιστές;

2.145

Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι, ο ένας του ESM και ο άλλος της Κομισιόν, πέρασαν προχθές από την Αθήνα και από το βήμα του Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, μας είπαν ορθά κοφτά να μαζέψουμε τα λάβαρα των πανηγυρισμών για την έξοδο από τα μνημόνια γιατί απλά αυτή η έξοδος θα είναι τύποις και όχι ουσίας. Ο Ντέκλαν Κοστέλο, που μετέχει στους θεσμούς από την πρώτη μέρα που μπήκαμε στο πρόγραμμα και γνωρίζει προφανώς με λεπτομέρειες όχι μόνο τις χρόνιες διαπραγματεύσεις, αλλά και όλες τις παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας, μας είπε -σαν να είναι το φυσικότερο πράγμα στον κόσμο- ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα 5-10 χρόνια συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Στη δική τους γλώσσα το λένε μεταρρυθμίσεις αλλά στη δική μας, στα απλά ελληνικά, σημαίνει άλλα 5-10 χρόνια λιτότητα, πιστή εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων που ήρθαν για να μείνουν αλλά και σκληρή εποπτεία για επαναφορά στις νόρμες τους, αν τυχόν παρεκκλίνουμε. Μας έμαθαν πλέον καλά κι έχουν τις ενστάσεις τους για τη σοβαρότητά μας!

Ο έτερος αξιωματούχος, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESΜ Ρολφ Στράους, μας είπε ότι στον κόσμο των αγορών επιβιώνουν οι χώρες που πείθουν ότι έχουν αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων (σημ.: λιτότητα μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα) και πως εμείς έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα προς αυτή την κατεύθυνση. Υπογράμμισε δε ότι κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα είναι ευάλωτη στην αλλαγή του κλίματος και για την Ελλάδα τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αν μάλιστα η ΕΚΤ δεν συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Γιατί τα λένε όμως όλα αυτά σχεδόν όλοι οι ξένοι αξιωματούχοι που έχουν εμπλακεί με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Τι έχουν δει και τι έχουν ακούσει και χτυπάνε καμπανάκια;

Προφανώς όλα αυτά που ακούμε κι εμείς από τον τελευταίο άσχετο Συριζαίο βουλευτή μέχρι υπουργούς της κυβέρνησης. Δηλαδή παροχή 13ης σύνταξης, επιδόματα σε χαμηλόμισθους, προσλήψεις, ξε-ψήφισμα μέτρων όπως η περικοπή των συντάξεων και η μείωση αφορολόγητου, αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως κι ένα σωρό άλλες παλαβομάρες. Δεν ξέρω πόσοι τα πιστεύουν όλα αυτά και πόσα θα καταφέρουν να υλοποιήσουν, αλλά το βέβαιο είναι ότι αυτά που θα πάρουν είναι πολύ περισσότερο από αυτά που μπορούν να δώσουν. Γιατί ένα χριστουγεννιάτικο χαρτζιλίκι, αν και εφόσον προκύψει υπερπλεόνασμα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ισοφαρίσει τις περικοπές 18% που θα γίνουν στο 70% των συνταξιούχων από τον Γενάρη ή την ολοσχερή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Τα δε περίφημα αντίμετρα για τα οποία επαίρονται καλό είναι να διευκρινίσουν ότι αυτά δεν θα αφορούν τους συνταξιούχους από τους οποίους θα κοπούν οι συντάξεις, αλλά άλλες δράσεις, όπως επιδότηση ενοικίου (70 ευρώ), σχολικά γεύματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.λπ. Βέβαια αν υπάρχει κάποιος γέρος που δεν κατάφερε στη ζωή του να αποκτήσει έστω μια γκαρσονιέρα και μένει στο νοίκι, ε, αυτός μπορεί και να πάρει επιδότηση ενοικίου!

Αρκετά λοιπόν με την κοροϊδία και το παπατζιλίκι. Τίποτα δεν τελειώνει τον Αύγουστο εκτός από τη διακοπή χρηματοδότησης της Ελλάδας. Επίσης , αυτή η έξοδος δεν είναι τζάμπα. Εχουμε να πληρώσουμε κι άλλα, σε προαπαιτούμενα, μεσοπρόθεσμα και δεσμεύσεις ότι θα είμαστε καλά παιδιά και θα κάνουμε εις το διηνεκές αυτά που μας λένε, γιατί διαφορετικά οι επιτηρητές έχουν τον τρόπο να μας τα επιβάλουν με το έτσι θέλω.

Και όσο ο πρωθυπουργός, ο Τσακαλώτος και τα άλλα παιδιά θα επαναλαμβάνουν μονότονα τα περί «καθαρής εξόδου», τόσο οι αγορές θα αυξάνουν τα spreads, δηλαδή το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα τα μαξιλάρι ασφαλείας που έχουν δημιουργήσει στραγγίζοντας την ελληνική οικονομία να μη φτάνει ούτε για ζήτω. Και να σημειώσουμε ότι είναι στην εξουσία 3,5 χρόνια και ακόμα δεν έμαθαν! Ανεπίδεκτοι μαθήσεως ή απλώς αθεράπευτα λαϊκιστές;

 

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.