Ειδησεογραφικό site

Του Β. Στεφανακίδη: Άλλη μια καλή ιδέα κ. Τσίπρα, είναι η πρακτική με τα γερασμένα άλογα!

3.033

Δεν ξέρω τι άλλους κυνικούς εξυπνακισμούς θα μετέλθει ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του, προκειμένου να πείσουν τους δανειστές να αναβάλλουν τις περικοπές των συντάξεων αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει με αριθμητικές αλχημείες. Που λοιπόν βρίσκεται η αλήθεια με την ψυχρότητα των αριθμών στο ασφαλιστικό μας σύστημα;

Σήμερα χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιούχοι εν αναμονή, παίρνουν σύνταξη 1.964.833 συμπολίτες μας και η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη ανέρχεται στα 23,2 δισ. ευρώ. Από αυτούς τους συνταξιούχους το 63% είναι ηλικίας πάνω από τα 71 έτη και το 37% κάτω από τα 71. Όμως αυτοί οι λιγότεροι και νεότεροι σε ηλικία συνταξιούχοι, απορροφούν το 55% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Επομένως το κυνικό επιχείρημα Τσίπρα πως το ασφαλιστικό θα λυθεί αφ’ εαυτού με το χρόνο και με βάση το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων, εκτός των άλλων πάσχει και με όρους στυγνούς τεχνοκρατικούς.

Θυμίζω πως το προσδόκιμο για τους άνδρες είναι τα 79 έτη και στις γυναίκες τα 83 έτη.

Ακόμα επομένως και τον Καιάδα ή το κόνιο αν ενεργοποιούσε ο κ. Τσίπρας ή αν δανειζόταν το αρχαίο σύστημα των Ινδιάνων που πήγαιναν τους γέρους στο βουνό να πεθάνουν, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ορθοποδούσαν και θα ήταν υγιή σε βάθος χρόνου αν δε ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Το γεγονός δε ότι τη μεγαλύτερη δαπάνη απορροφούν οι συνταξιούχοι κάτω των 70, σημαίνει ότι αυτή η ομάδα παίρνει και τις μεγαλύτερες συντάξεις σε σχέση με τους άλλους καθώς αυτοί προέρχονται από τα λεγόμενα ευγενή ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και το Δημόσιο και οι περισσότεροι από αυτούς κάνοντας χρήση των παλιότερων ευνοϊκών νόμων, έχουν συνταξιοδοτηθεί πολύ νέοι και με λίγα χρόνια εργάσιμου βίου, με τις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις και οι οποίοι εισπράττουν σύνταξη πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα αντιστοιχούσε στις εισφορές τους.

Επιπλέον, το 1975 υπήρχαν 4 εργαζόμενοι για κάθε ένα συνταξιούχο να τροφοδοτούν με εισφορές το ασφαλιστικό σύστημα. Σήμερα η σχέση αυτή έχει διαμορφωθεί σε 1,3 εργαζόμενοι για κάθε 1 συνταξιούχο. Δεν φθάνει όμως μόνο αυτό. Το 55% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα απασχολείται με τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας των 400-500 ευρώ με πενιχρές ασφαλιστικές εισφορές που επ’ ουδενί μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Κι ερχόμαστε στο προκείμενο. Πρέπει ή όχι να περικοπούν έτι περαιτέρω οι αποδιδόμενες συντάξεις; Σαφώς και όχι. Ήδη οι απανωτές περικοπές με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν επιδεινώσει στο μέγιστο βαθμό τη ζωή και τον προγραμματισμό των απόμαχων της ζωής. Αλλά και με αυτές ακόμα τις πενιχρές συντάξεις, οι παππούδες και οι γιαγιάδες συνδράμουν στα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον ένα πιάτο φαΐ.

Η κυβέρνηση με τις υποσχέσεις για μη περικοπή των συντάξεων από τον ερχόμενο Γενάρη θέλει να εξασφαλίσει πως δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να ξανακοπούν οι συντάξεις;

Φυσικά και όχι γιατί γνωρίζει πως το ασφαλιστικό σύστημα έτσι όπως είναι δομημένο, δεν θα αντέξει για πολύ και θα σκάσει εκ νέου.
Αυτό που επιδιώκει είναι να μην κοπούν οι συντάξεις όσο αυτοί βρίσκονται στην εξουσία.

Ας γίνουν πρώτα οι εκλογές με ικανοποιημένους τους συνταξιούχους -ψηφοφόρους γιατί αυτή η κυβέρνηση που νομοθέτησε 2 φορές τις περικοπές μέσω της προσωπικής διαφοράς, τελικά δεν τις εφάρμοσε και τις ανέβαλλε για το κοντινό μέλλον, κι ας πάρει την καυτή πατάτα ο επόμενος.
Περί αυτού πρόκειται κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάκτυλο.

Περιττεύει δε η αναφορά στην εγκληματική διάκριση ανάμεσα σε παλιούς συνταξιούχους και μελλοντικούς συνταξιούχους. Δηλαδή αυτούς που σήμερα βρίσκονται σε ηλικία 55-60 ετών και βλέπουν συνομηλίκους τους με συντάξεις τηρούμενων των αναλογιών και των καιρών που ζούμε ικανοποιητικές, κι αυτοί να είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν μέχρι τα 67, αν καταφέρουν να τους θέλει ο εργοδότης σ’ αυτή την ηλικία και στο τέλος να πάρουν σύνταξη πολύ μικρότερη από τους παλιούς παρ’ ότι θα έχουν δουλέψει και θα έχουν πληρώσει εισφορές για πολύ περισσότερα χρόνια.

ΠΗΓΗ:  protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.