Ειδησεογραφικό site

Του Θάνου Παπαδόπουλου: Ο Τραμπ θέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση

1.507

Ο Στηβ Μπάνον διακήρυξε σε συνέντευξή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί και «σύντομα θα έχουμε μια συνομοσπονδία ελεύθερων κρατών στη θέση της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Στηβ Μπάνον ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικός σύμβουλός του σε θέματα διακυβέρνησης και στρατηγικής και τακτικό μέλος της ανώτατης επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Πιο πριν ήταν από τους συνιδρυτές και προεδρεύων του οργανισμού Breitbart News, ενός ακροδεξιού ειδησεογραφικού ιστoτόπου. Παλιότερα είχε δηλώσει ότι «το σκότος είναι καλό κι αποτελεί πραγματική δύναμη»!

Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ δήλωσε στην ιστοσελίδα Breitbart News ότι «οπωσδήποτε θέλω να ενισχύσω τους άλλους συντηρητικούς (διάβαζε ακροδεξιούς) στην Ευρώπη».

Ο ίδιος ο Τραμπ, εξάλλου, έβαλε τους συμβούλους του να τηλεφωνούν στον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τον ρωτούν «Ποια χώρα έχει σειρά να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση” ή «Ποια χώρα θα ακολουθήσει το Brexit. Ο τότε πρεσβευτής απαντούσε σταθερά στις επίμονες και βλακώδεις ερωτήσεις «Μα καμία χώρα δεν σκέφτεται να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση » ή «καμία χώρα δεν ακολουθεί τη Βρετανία στο Brexit»…

Είναι φανερό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει τη διάλυση και τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη στιγμή που εκλέχτηκε (με 3 εκατομμύρια λιγότερους ψήφους από τη Χίλαρι) πρόεδρος των ΗΠΑ. Γιατί, όμως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να διασπάσει και να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση; Επειδή, αν επιτύχει αυτόν το στόχο, οι επόμενοι στόχοι, δηλαδή η διάλυση όλων των διεθνών ενώσεων και οργανισμών θα είναι ευκολότεροι.

Η στρατηγική του Τραμπ έχει αυτή την αφετηρία, να διαλύσει όλες τις διεθνείς ενώσεις και οργανισμούς, ώστε οι ΗΠΑ να διαπραγματεύονται με κάθε μεγάλη, μικρή και μεσαία χώρα μεμονωμένα και χωριστά, ώστε να μπορεί να διαμορφώσει ετεροβαρείς συνθήκες και συμφωνίες υπέρ των ΗΠΑ. Δηλαδή με άλλα λόγια να επιβάλει την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξουσία των ΗΠΑ σε κάθε χώρα ξεχωριστά και σε ολόκληρο τον κόσμο συνολικά. Οι διμερείς διαπραγματεύσεις με κάθε μεμονωμένη χώρα, ευρωπαϊκή ή ασιατική ή αφρικανική, είναι το όνειρό του. Με άλλα λόγια ο Ντόναλντ Τραμπ και το σκυλολόι του ελπίζουν να μπορέσουν να εφαρμόσουν την τακτική που εφάρμοσαν στις ιδιωτικές τους μπίζνες στην παγκόσμια οικονομία.

Το κακό με τον Τραμπ και τη συμμορία του είναι ότι δεν μαθαίνουν από τα παθήματά τους. Η πρώτη ενέργεια που έκανε ο Τραμπ όταν ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν να υπογράψει την αποχώρηση της χώρας του από τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία του Εμπορίου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Θα θυμούνται οι αναγνώστες με τι καμάρι και μορφασμούς και γκριμάτσες κλόουν έδειχνε την υπογραφή του στις κάμερες. Ο Τραμπ έλπιζε τότε ότι με την αποχώρηση των ΗΠΑ οι διαπραγματεύσεις θα κατέρρεαν και η Συμφωνία θα διαλυόταν εις τα εξ ων συνετέθη. Αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αντίθετα, οι 11 χώρες συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις και κατέληξαν σε συμφωνία που υπέγραψαν πριν μερικές εβδομάδες. Ακόμη χειρότερα για τον Τραμπ, η Κίνα και η Νότια Κορέα εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν κι αυτές στη συμφωνία του Ειρηνικού…

Όταν η Βρετανία αποφάσισε με το 51,9% των ψήφων στο δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μπήκε σε αυτήν με πλειοψηφία πάνω από 67% στο δημοψήφισμα της ένταξης, ο Τραμπ και το σκυλολόι του χάρηκαν επειδή θεώρησαν ότι αρχίζει το ξήλωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όμως το 2017 η Ευρωπαϊκή Ενωση είδε το ΑΕΠ της να αυξάνεται με ρυθμό 2,5%, ενώ το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε μόνο κατά 1,5%, όσο και στην Ελλάδα. Επίσης είδε τις ξένες τράπεζες να ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Λονδίνο για το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες ή το Λουξεμβούργο. Τέλος, είδε τη Βρετανική Unilever να δηλώνει ότι θα καταργήσει την έδρα της στο Λονδίνο και θα κρατήσει μόνο την έδρα της στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Ύστερα από τέτοιες εξελίξεις καμία χώρα (ούτε η Ιταλία) δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση για να πέσει στα νύχια του… Τραμπ μόνη και γυμνή! Πολύ περισσότερο που οι ίδιοι οι Βρετανοί δείχνουν μετανιωμένοι με το Brexit και σκέπτονται νέο δημοψήφισμα.

Στη διάσκεψη των G7 στον Καναδά ο Τραμπ κατάφερε να τους έχει όλους εναντίον του. Έτσι η διάσκεψη των G7 μετατράπηκε σε διάσκεψη των G6+1. Από τη διάσκεψη ο Τραμπ έφυγε τέσσερις ώρες νωρίτερα, επειδή θα συζητούσαν θέματα οικολογίας και κλίματος. Έδειξε περιφρόνηση και αλαζονεία απέναντι στους άλλους έξι ηγέτες και στον οικοδεσπότη Τριντό. Σιγά-σιγά στρέφει όλο τον Κόσμο εναντίον του και εναντίον των ΗΠΑ που εκπροσωπεί. Κυρίως βάζει απέναντι τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, την Ευρώπη, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία κλπ.

Το επόμενο παιχνίδι του Τραμπ είναι η NAFTA, η Βορειοαμερικανική Ένωση Εμπορίου. Θέλει να τη διαλύσει για να μπορεί να διαπραγματευτεί χωριστά με το Μεξικό και χωριστά με τον Καναδά, ώστε να τους επιβάλει τους όρους και τις απόψεις του. Είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρει. Μόνο που το Μεξικό και ο Καναδάς έχουν απαντήσει, σ΄ αυτό το πρόβλημα. Μπορούν να πάρουν πρωτοβουλία για μια παναμερικανική ένωση εμπορίου (νέα ΑFΤΑ) σε συνεννόηση με τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, χωρίς επικυρίαρχους και τσαμπουκάδες. Η νέα AFTA θα μπορούσε στη συνέχεια να κάνει συμφωνίες με την Ευρώπη, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και γενικά τις χώρες του Ειρηνικού.

Τέλος ο Τραμπ, καθώς η Ευρώπη, ο Καναδάς, και η Κίνα θα τον σύρουν στις διαδικασίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου (ΠΟΕ), θ΄ αναγκαστεί για ν΄ αμυνθεί να τα βάλει και με την ΠΟΕ, δηλαδή με όλο τον Κόσμο. Αν μάλιστα προσπαθήσει να τον διαλύσει, τότε ο απλός εμπορικός πόλεμος θα μετατραπεί σε κάτι άλλο πιο βαθύ και πιο επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Οπότε όλες οι χώρες θα χρειαστεί ν΄ αμυνθούν και ν’ απομονώσουν και τον Τραμπ και τις ΗΠΑ για να σωθούν οι ίδιες. Θα μπουν σ΄ ένα δίλημμα ύπαρξης και η απάντηση θα είναι επιβίωση του Κόσμου, θυσιάζοντας τον Τραμπ, όπως ο Αβραάμ τον Ισαάκ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ δυνατές και ο ίδιος πολύ έξυπνος, που δεν έχει ανάγκη κανέναν άλλο στον Κόσμο, αλλά μπορεί να επιβληθεί με νταηλίκια και τσαμπουκάδες.

Αυτή την αυταπάτη είχε και ο κακομοίρης ο Αδόλφος, αλλά στο τέλος κατέστρεψε τη Γερμανία και ο ίδιος αυτοκτόνησε. Και ο Τραμπ βαδίζει κατευθείαν για την πολιτική του αυτοκτονία, καθώς η πληρωμένη «κυρία» με το μεγάλο στήθος απέκτησε το δικαίωμα να του κάνει μήνυση και από την άλλη ο ανακριτής Μίλερ πλησιάζει στη στιγμή που θα τον καλέσει να δώσει απαντήσεις για τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Οι παλιοί συνεργάτες του σιγά-σιγά τον «δίνουν» για να γλιτώσουν το τομάρι τους. Καλά ξεμπερδέματα, νταή, με τους μορφασμούς και τις γκριμάτσες… παλιάτσου.
———————————————————
*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

 

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.