Ειδησεογραφικό site

Του Τάσου Ευαγγελίου: Η κόντρα Καμμένου-Κοτζιά και η αφωνία του Μαξίμου

2.273

 

Στις ΗΠΑ μεταφέρθηκε ο πόλεμος Καμμένου – Κοτζιά για την υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών, που εξελίσσεται υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εγκλωβισμένος στη συνεργασία με το κόμμα του υπουργού Άμυνας αποφεύγει να λάβει θέση στις συνεχείς διαμάχες των δύο υπουργών του.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά έδειξε την «καλή της θέληση» για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά αυτή θα απορριφθεί από τους Σκοπιανούς.

Για το λόγο αυτό μάλιστα κατέθεσε ένα plan B για την υπόθεση των Σκοπίων, το οποίο προβλέπει την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την πΓΔΜ, την Αλβανία, την Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο σημείο τη Σερβία. Στόχος η δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας που θα αναχαιτίσει τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια, θωρακίζοντας ταυτόχρονα τα Σκόπια. Ως προς το ονοματολογικό παραπέμπει για την επίλυσή του στο μέλλον.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα εξελίξεις είναι συγκεκριμένα:

– Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος στους Αμερικανούς σχετικά με τα Σκόπια;

– Ο Πάνος Καμμένος μετέφερε δική του πρόταση ή πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για να καλυφθεί το ενδεχόμενο απόρριψης της συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων;

– Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, γνώριζε ή όχι την πρόταση Καμμένου;

– Ο υπουργός Άμυνας της χώρας μετέφερε μια δική του πρόταση χωρίς να έχει συζητηθεί έστω με τον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει διευκρινίσει πως συνομιλεί απευθείας;

Επιπλέον, σπερίπτωση που ο Πάνος Καμμένος έχει κινηθεί και έχει καταθέσει πρόταση για εθνικό θέμα χωρίς να έχει ενημερώσει Μαξίμου και ΥΠΕΞ τότε γεννώνται και τα εξής ερωτήματα:

– Μπορεί υπουργός μιας κυβέρνησης να καταθέτει προτάσεις για διεθνή θέματα σε επίσημες συναντήσεις με ξένους αξιωματούχος δεσμεύοντας ουσιαστικά τη χώρα χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση;

– Μέχρι ποιου σημείου ανοχής μπορεί να φτάσει ένας πρωθυπουργός όταν στέλεχος της κυβέρνησής του, έστω και αν ηγείται του κόμματος με το οποίο συγκυβέρνα, αυτονομείται σε τέτοιο επίπεδο;

Η «πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια» που επικαλέστηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος εξελίσσεται ουσιαστικά υπό την ανοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αφού το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας, μέσω ανωνύμων πηγών, τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Και ναι μεν η αναφορά αυτή δύναται να χαρακτηριστεί ως «άδειασμα» του υπουργού Εθνικής Άμυνας, εν τούτοις δείχνει να τηρεί και μια στάση αναμονής ως προς τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, αφού ουδείς δύναται να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών που θα ακολουθήσουν στη Βουλή της πΓΔΜ.

Τον Π. Καμμένο έσπευσε να αδειάσει σε πρώτη φάση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται πάντως πως η διαμάχη Καμμένου-Κοτζιά έχει λάβει διαστάσεις ειδικά μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια όταν ο υπουργός Άμυνας έσπευσε να δηλώσει πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει ακυρωθεί.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε με συνέντευξη στη ΕΡΤ πως την εξωτερική πολιτική της χώρας τη χαράζουν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα είχε προκαλέσει τον Πάνο Καμμένο αν το επιθυμεί να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον ΑΝΤ1 υποστηρίζοντας πως ο ίδιος συνομιλεί απ ευθείας με τον Πρωθυπουργό και για όλα τα θέματα.

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.