Ειδησεογραφικό site

Του Προκόπη Χατζηνικολάου: Για να διασώσει τις συντάξεις, ανατινάζει την οικονομία

1.977

 

Η κυβέρνηση επενδύει στην εκλογική της πελατεία, διαλύοντας τον παραγωγικό ιστό της χώρας χωρίς να περιλαμβάνει στην ατζέντα της ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο.

Προκειμένου να παγώσει την περικοπή των συντάξεων, μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κόβει μέτρα για τους ανέργους, για τις επιχειρήσεις ακόμα και για τους μαθητές. Εστίασε στα υπερπλεονάσματα για να μοιράζει κοινωνικό μέρισμα τα τελευταία χρόνια και πλέον ελεύθερη κόβει περαιτέρω τις επενδύσεις, όπως φάνηκε άλλωστε και από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στερώντας ταυτόχρονα και πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά μη επιστρέφοντας φόρους ύψους 770 εκατ. ευρώ.

Συνολικά περίπου 2,1 δισ. ευρώ στερεί από την πραγματική οικονομία η κυβέρνηση με τα υπερπλεονάσματα. Αδιαφορεί για τις στρατιές ανέργων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια που ξεπερνούν πλέον το 1 εκατομμύριο με μοναδικό γνώμονα της να καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία.

Για να διασώσει λοιπόν τις συντάξεις κόβει μέτρα όπως:

– Τα Προγράμματα Απασχόλησης για 30.000 ανέργους ύψους 260 εκατ. ευρώ
– Την εφάπαξ μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29 στο 26% (θα γίνει μόνο μία μονάδα)
– Το μέτρο που προέβλεπε την αύξηση του αριθμού θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για γονείς με παιδιά έως 4 ετών ύψους 140 εκατ. ευρώ.
-Τα δωρεάν σχολικά γεύματα για τους μαθητές ύψους 190 εκατ. ευρώ
– Τις δημόσιες επενδύσεις κατά 300 εκατ. ευρώ

Αντίθετα αυτό που επιτεύχθηκε στα χρόνια της κρίσης ήταν να τριπλασιαστούν οι οφειλέτες του Δημοσίου. Το 2010 οι οφειλέτες δεν ξεπερνούσαν τους 1 εκατομμύριο και πλέον αγγίζουν τα 4,4 εκατομμύρια. Μάλιστα το 87% αυτών χρωστούν έως 5.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Και δυστυχώς η κατάσταση αυτή θα συνεχισθεί, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο το οποίο να οδηγεί στη διάσωση των φορολογούμενων, αυτών που τα τελευταία χρόνια έχουν σηκώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Κόβει, ταυτόχρονα από την παιδεία και την υγεία ενώ τα κοινωνικά επιδόματα για τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού αποτελούν κάτι ξένο για αυτή τη κυβέρνηση.

Τελική έγκριση στις 3 Δεκεμβρίου

Το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 αναμένεται να εγκριθεί οριστικά στη σύνοδο της 3ης Δεκεμβρίου. Κατά τη χθεσινή συζήτηση στο EWG, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισηγήθηκε την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει χωρίς την περικοπή των συντάξεων τον στόχο επί του οποίου έχει δεσμευθεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2019.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Σλοβακία δεν εξέφρασαν καμία επιφύλαξη. Σημειώνεται ότι στις 21 του μηνός, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις της για τα σχέδια προϋπολογισμών που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της χώρα μας Στην έκθεσή της για την Ελλάδα, η Κομισιόν θα αναφερθεί στο θέμα των συντάξεων και των αντιμέτρων που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή η Αθήνα με βάση το υπερπλεόνασμα.

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.