Ειδησεογραφικό site

Του Πέτρου Λάζου: Το QE πέθανε! Ζήτω το QE!

2.009

Η τελευταία συνεδρίαση του Governing Council της ΕΚΤ για το 2018, εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες των περισσοτέρων. Ταυτόχρονα όμως οι Διοικητές, προσαρμόζοντας τις αποφάσεις τους στα τελευταία οικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης, δημιούργησαν κάποιες μικροεκπλήξεις στην νομισματική πολιτική…

Όπως αναμενόταν, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από το Ευρωσύστημα, γνωστό ως QE, σταματά στο τέλος του 2018. Όχι όμως και η συνολική νομισματική χαλάρωση, που εφαρμόζει το Ευρωσύστημα τα τελευταία χρόνια.

Αν μάλιστα κάποιος παρακολουθεί την Φρανκφούρτη αρκετό καιρό, καθώς ξέρει ότι οι φράσεις που χρησιμοποιεί το Συμβούλιο μόνο τυχαίες δεν είναι, καταλαβαίνει πολλά από τον τρόπο που διατυπώθηκαν εχθές ορισμένα σημεία. Η ποσοτική χαλάρωση όντως τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου μεν αλλά, όπως τόνισε ο Mario Draghi όταν ρωτήθηκε για την επιτυχία του μέτρου, το QE δεν παύει να βρίσκεται μόνιμα στο οπλοστάσιο της Κεντρικής Τράπεζας, πλέον. Έχοντας μάλιστα και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, όταν το κρίνουν αναγκαίο οι Governors.

Όλα τα παραπάνω, συν το γεγονός πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα παρόντα, εξαιρετικά χαμηλά, επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη (πιθανότατα και μετά τον Ιούνιο 2019), ήταν απολύτως αναμενόμενα.

Μία, πρώτη, έκπληξη ήρθε από την ανακοίνωση ότι η διαδικασία της επανεπένδυσης των κεφαλαίων που έχει τοποθετήσει το Ευρωσύστημα στο QE (€2.5 τρισεκατομμύρια), θα διαρκέσει για μία «παρατεταμένη περίοδο» (extended period of time). Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν σταθερές ροές χρήματος σε όλη την Ευρωζώνη τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμη. Ίσως και για κάποιο αρκετά μεγαλύτερο διάστημα…

Σε απλά Ελληνικά, στις 31/12/2018 θα σταματήσει «να βρέχει ευρώ» στις (17 από τις 19) χώρες της Ευρωζώνης αλλά, παρ’ όλα αυτά, θα συνεχίσει «να βρέχει ευρώ», για κάμποσο καιρό ακόμη…

Η δεύτερη (μικρο)έκπληξη, προήλθε από τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον  πληθωρισμό. Η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε από μία περισσότερο «δυσοίωνη» φρασεολογία. Τα «σχετικά πιο αδύνατα απ’ ότι αναμενόταν  οικονομικά στοιχεία» (somewhat weaker than expected data) της απόφασης του Οκτωβρίου, έγιναν σκέτα «πιο αδύνατα απ’ ότι αναμενόταν» (weaker than expected).

Μια αλλαγή η οποία δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για τους περισσότερους. Οι έμπειροι στην εποχή Ντράγκι της ΕΚΤ αναλυτές όμως, ακούν ξεκάθαρα τα καμπανάκια στο βάθος. Καμπανάκια τα οποία, καλό θα ήταν, να μην χρειαστεί ν’ ακούσει κανείς άλλος.

Το γεγονός πάντως παραμένει ότι οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για το 2019 (και το 2018, αλλά ελάχιστη σημασία έχουν πλέον) είναι ελαφρά χειρότερες. Τόσο για τον πληθωρισμό, όσο και την ανάπτυξη, σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Λόγω εκτίμησης για χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, αλλά όχι μόνον…

Άσχημα νέα, οπωσδήποτε. Αλλά προς το παρόν, καθόλου ανησυχητικά. Καθώς το Governing Council φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι «οι φύλακες έχουν γνώση», καθώς ενημερωθήκαμε πως συζητήθηκαν, αν και «χωρίς λεπτομέρειες», τα (υπό εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους) στοχευμένα δάνεια μακροπρόθεσμης παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ (TLTROs – Targeted longer-term refinancing operations). Με την «ειδικού βάρους», επιπλέον δήλωση από τον ίδιο τον Super Mario, πως η συζήτηση προκλήθηκε από «αρκετούς» Διοικητές. Σε αντίθεση με τον πενιχρό αριθμό των δύο μόλις μελών του Συμβουλίου, οι οποίοι είχαν ζητήσει να μπει στην ατζέντα το θέμα, στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Είπαμε… «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και θέλουν να ξέρουμε κι εμείς πως έχουν!

Μοναδικό άλλο αξιόλογο σημείο της συνέντευξης η δήλωση Draghi, έντονη και με πολλούς αποδέκτες σε κάμποσες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πως «σε ορισμένες περιοχές (της Ευρωζώνης) το QE ήταν ο μοναδικός καταλύτης ανάπτυξης».

Προφανώς ο έμπειρος Ιταλός επέλεξε την συγκεκριμένη φράση για να πει ακόμη μία φορά: «Προχωρήστε σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές και περισσότερη Ευρωπαϊκή ενοποίηση, πριν είναι αργά»!

Το πρόβλημα είναι, πως ακούγεται από ελάχιστους! Αν θεωρήσουμε ότι τον ακούν κάποιοι…

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.