Ειδησεογραφικό site

Του Πέτρου Λάζου: Παράπονο μην έχετε!

1.669

Καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος οδεύει προς το αυριανό Eurogroup, η Ελλάδα βαδίζει στο παράλληλο στον γκρεμό μονοπάτι και αναρωτιέται αν διαθέτει καλύτερη επιλογή από τη βουτιά στο κενό ή τη συνέχεια της πορείας στο κακοτράχαλο, δύσβατο κι επικίνδυνο μονοπάτι.

Ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα το πολυνομοσχέδιο και το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτουμένων έχει πια υλοποιηθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έχουν ολοκληρωθεί τα ογδόντα από τα ογδόντα οκτώ. Ο Γιουκλίντ λοιπόν, θα πάει με γεμάτα χέρια στη Βελγική πρωτεύουσα. Για να διαπραγματευτεί την «καθαρή έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια», τρομάρα μας…

Αν αναρωτιέστε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, η απάντηση στην απορία σας είναι εύκολη. Τίποτα το ουσιαστικό!

Οι Θεσμοί, δηλαδή η μισητή Τρόικα (τετραμελής από τον Αύγουστο του 2015, αλλά ποιος κάθεται να μετράει τώρα;), θα έρχονται τέσσερις φορές τον χρόνο, για να ενημερωθούν και ν’ αξιολογήσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ό,τι δηλαδή έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια, με μεγαλύτερη μάλιστα συχνότητα!
«Όχι, δεν είναι έτσι. Από τις 21 Αυγούστου και μετά,  οι ελληνικές κυβερνήσεις θα έχουν πλήρη ανεξαρτησία να λάβουν αποφάσεις! Π.χ. θα μπορούν ν’ αυξήσουν τον κατώτατο μισθό ή ν’ εφαρμόσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές κ.ο.κ.», θα πουν «αι ημέτεραι δυνάμεις» των υπογείων του Μαξίμου και των άλλων κομματικών κέντρων.

Νομίζετε! Μπορεί μια τέτοια κατάσταση να βολεύει πολύ τα κυβερνητικά στελέχη μεν, αλλά απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα δε.

Καμία αλλαγή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και καμία δημοσιονομική επιβάρυνση δεν μπορεί να υλοποιηθεί, χωρίς την έγκριση της Τρόικα. Αρέσει, δεν αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια! Ευτυχώς, δηλαδή!

«Μα πως; Αφού δεν θα υπάρχει δόση και επομένως δεν έχουν τρόπο να πιέσουν τον Αλέξη να τους κάνει τα χατίρια».

Νομίζετε και πάλι! Διότι θα αρκεί μία κάπως δυσοίωνη δήλωση ή μία «τσουχτερή» διαρροή «Ευρωπαίου αξιωματούχου», για να πάρουν τα επιτόκια την ανηφόρα και να γίνουν μη βιώσιμα. Ενώ η Ελλάδα θα δανείζεται πλέον στην ελεύθερη αγορά…

Εάν δε κάποιοι σκεφτούν να γίνουν και πάλι εκβιαστές, το πράγμα είναι απλό: υπάρχουν και τα επίσημα reports.

Καθώς δε η εμμονή στο να μην ζητηθεί προληπτική γραμμή στήριξης για τη χρηματοδότηση της χώρας, παραμένει αμετάβλητη, εκτεθειμένες στις διαθέσεις των αγορών θα βρίσκονται και οι τράπεζες. Οι οποίες, για να εξασφαλίσουν ρευστότητα, θα είναι αναγκασμένες να καταφύγουν και πάλι στον ELA. Δηλαδή στον ακριβότερο δυνατό δανεισμό, που μπορεί να παράσχει η Κεντρική Τράπεζα.

Ψάξτε εσείς τώρα, να βρείτε πως θα επιτευχθεί (η όποια) ανάκαμψη. Ακόμη και αυτοί οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο (μ. ο. 2,1% του ΑΕΠ), θα χρειαστούν περισσότερα από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες παραπάνω, για να πραγματοποιηθούν.

Όσον δε αφορά το αναγκαίο «καύσιμο», από τη μία μεριά το κράτος χρηματοδοτικά «σιδηροδέσμιο» και από την άλλη οι τράπεζες να διαθέτουν ελάχιστο (τα NPEs βρίσκονται ακόμη στα ουράνια) και πανάκριβο χρήμα.

Αν ποτέ βρει κανείς τον συγκεκριμένο τρόπο, ας μην παραλείψει να με ειδοποιήσει. Θα ήθελα οπωσδήποτε να τον μελετήσω. Είναι όμορφο ν’ ασχολείται κανείς με θαύματα. Βέβαια δεν έτυχε να βιώσω κανένα μέχρι σήμερα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…
Παράπονο πάντως, δεν πρέπει να έχει κανείς. Πολλοί εξαπατήθηκαν, ένας αυταπατήθηκε, αλλά παράπονα δεν δικαιολογούνται. Όλα όσα πλειοψήφησαν τον Ιανουάριο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2015, αυτά και παραδίδονται στους ψηφοφόρους τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

Οι αυταπάτες ετελείωσαν κι έφτασε η ώρα του λογαριασμού!

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.