Ειδησεογραφικό site

Του Πέτρου Λάζου: Αυτό δεν είναι Δημοκρατία!

3.469

Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη φόρτιση σχετικά με την πιθανή λύση στο Σκοπιανό πρόβλημα. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Δυστυχώς όμως, η επικράτηση του συναισθήματος παραμερίζει την λογική. Με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολύ περισσότερα πράγματα από τις σχέσεις με το γειτονικό κρατίδιο.

Την ερχόμενη Πέμπτη, ψηφίζεται στο Κοινοβούλιο το πολυνομοσχέδιο που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και, ουσιαστικά, το τέλος του τρίτου Μνημονίου.

Περιλαμβάνει, ανάμεσα στ’ άλλα, επικύρωση της περικοπής συντάξεων από 1/1/2019 και της μείωσης του αφορολογήτου ορίου εισοδημάτων στα €5.600 από 1/1/2020. Ταυτόχρονα θεσμοθετείται παραχώρηση δικαιώματος ρευστοποίησης δημόσιας περιουσίας μέχρι του ύψους των €25 δισ., σε περίπτωση αθέτησης υποχρέωσης προς τους ξένους πιστωτές.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο στην ψήφιση νομοθέτημα. Όμως, από την μία η λατρεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την καρέκλα και οι εξαιρετικά σχεδιασμένοι αντιπερισπασμοί του μεγάρου Μαξίμου από την άλλη, καθιστούν την ψήφιση αδιαμφισβήτητη και ιδιαίτερα εύκολη.

Τόσο εύκολη που ο απλός παρατηρητής δεν μπορεί παρά ν’ απορήσει πως ένας τόσο στρατηγικά σκεπτόμενος άνθρωπος όσο ο Αλέξης Τσίπρας, είναι δυνατόν να σχεδιάζει τόσο επιτυχημένες στρατηγικές π.χ. γι’ αυτήν την ψήφιση, ενώ ταυτόχρονα διαπράττει τόσα πολλά, συχνά και γιγαντιαία λάθη όταν λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα.

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές προθέσεις ή και τις ικανότητές του όμως, οφείλουμε όλοι να τον παραδεχτούμε. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδειχτεί μέγας καταφερτζής και μαλαγάνας, δείχνει δε ότι διαθέτει εξαιρετικό ταλέντο στην ανακατεύθυνση της προσοχής της κοινής γνώμης, προς τη μεριά που θέλει εκείνος.

Ένα από τα δυσκολότερα νομοσχέδια στην ιστορία της Βουλής, έρχεται προς ψήφιση, έχει εισαχθεί και συζητείται αλλά όλοι ασχολούνται με διάφορα άλλα θέματα.

Αν είναι καλή η συμφωνία με την FYROM, αν θα την ψηφίσουν στη Βουλή όλοι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ή μόνο εκείνοι του Ποταμιού και μύρια άλλα συνταρακτικά.

«Μα δεν είναι σημαντικό το ξεπούλημα της Μακεδονίας;» Σαφώς και είναι. Μόνο όμως που οι όποιες ουσιαστικές εξελίξεις, θα αρχίσουν να συμβαίνουν το φθινόπωρο. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα, όποιες εξελίξεις συμβούν μέχρι το Σκοπιανό δημοψήφισμα, είναι πλήρως αναστρέψιμες. Από όποια κυβέρνηση υπάρχει τότε στην Ελλάδα.

Ενώ το μεσοπρόθεσμο με τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα του 5% και η, ακόμη μεγαλύτερη από σήμερα, φορολογική υποδούλωση της μεσαίας τάξης, ψηφίζονται την ΠέμπτηΑύριο!

Χωρίς δε τη συγκεκριμένη θεσμική έγκριση, ο πρωθυπουργός βρίσκεται «χωρίς αφήγημα, χωρίς παραμύθι». Κι όπως δε έχει δηλώσει παλιότερα ο ίδιος, «τα πάντα είναι στο παραμύθι»…

Το τρομερό της υπόθεσης όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι, κάνει ό,τι κάνει για τη δημιουργία αντιπερισπασμού, χωρίς να έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Καμία απολύτως. Την παραμικρή…

Όπως όλοι ξέρουν, η κυβέρνηση στηρίζεται από δύο κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Μόλις χθες το πρωί ο μικρότερος των κυβερνητικών εταίρων, δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει λύση που θα περιλαμβάνει όνομα με τον όρο «Μακεδονία». Το δήλωσε κατηγορηματικά! Και η λύση περιλαμβάνει αυτόν τον όρο!

Πράγμα που σημαίνει ότι, στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζεται μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του. Η οποία αριθμεί 145 βουλευτές. Ακριβώς 145!

Αυτός ο αριθμός όμως, τελευταία φορά που κοίταξα στη σχολική άλγεβρα, δεν δίνει πλειοψηφία σ’ ένα σώμα με 300 μέλη! Με ποιο δικαίωμα λοιπόν διαπραγματεύεται ο κύριος Τσίπρας, στο όνομα του ελληνικού λαού, όταν δεν στηρίζεται από την αντίστοιχη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο; Ακόμη και αν δεχθούμε ότι η απουσία πλειοψηφίας υφίσταται μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα; ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;

«Μα έχει τη στήριξη άλλων βουλευτών. Του Ποταμιού και ανεξάρτητων»! Από πού και ως που αρκεί μία δήλωση απλή για να τεκμηριώσει τη δυνατότητα  (και τη δυναμική) διαπραγμάτευσης; Η πρώτη φορά ή η τελευταία είναι που θα δούμε πολιτικούς ν’ κάνουν στροφές 180 μοιρών;

Το ζήτημα είναι ξεκάθαρο, κρυστάλλινο! Ο κύριος Τσίπρας διαπραγματεύεται για την Ελλάδα, χωρίς να διαθέτει την αντίστοιχη, απαραίτητη από το Σύνταγμα, Κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.

Αυτό είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό! Και θα επηρεάσει το μέλλον της χώρας. Σε υπερθετικό βαθμό.

Μπορεί οι διάφοροι ξένοι ηγέτες να δηλώνουν ευτυχείς για τη λύση μίας τόσο σοβαρής διένεξης, όσο το Σκοπιανό, αλλά οι επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πιο πίσω από αυτούς, αντιλαμβάνονται ΚΑΙ την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική στάση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Υπάρχει άραγε κανείς που πιστεύει ότι αυτή η στάση, δεν θα επηρεάσει τις  μελλοντικές επενδυτικές τους αποφάσεις;

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.