Ειδησεογραφικό site

Του Κώστα Τσαούση: Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα;

2.013

Αναρωτιέσαι και δικαίως αν ζούμε – εμείς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- στον ίδιο τόπο, στην ίδια χώρα… Γιατί τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς ακούγοντας τον επικεφαλής της κυβέρνησης – μιλώντας στην Ευρωαραβική Σύνοδο που διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα-να υποστηρίζει στα σοβαρά: «Αφήνουμε πίσω μας τα υφεσιακά προγράμματα, αποκτάμε ολοένα και πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ γινόμαστε ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Η απάντηση ειδικά για τον «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» βρίσκεται σε δημόσια θέα 11 και κάτι χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Το κοινό μυστικό βρίσκεται στο Ελληνικό, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.Εκεί που ο χρόνος έχει πλέον σταματήσει… όπως και η πολυδιαφημισμένη επένδυση.

Για όλα τα άλλα, τα συστατικά της πρωθυπουργικής ανάπτυξης η απάντηση έρχεται από τα δεδομένα του Συνηγόρου του Πολίτη. «Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, ιδίως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αποτελούν την πλέον διαδεδομένη διαδικασία για την εξασφάλιση της είσπραξης των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2015 η ΑΑΔΕ προέβη σε περίπου 650.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων διπλασιάστηκε, το 2017 οι κατασχέσεις υπερέβησαν τα 1,7 εκατομμύρια, ενώ έως τον Μάιο του 2018 οι συντελεσθείσες κατασχέσεις έχουν αγγίξει τα 1,2 εκατομμύρια» αναφέρεται στην έκθεση. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής δηλώνει ότι η πολιτική της εφορίας είναι να μην προχωρά σε ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών για χρέη κάτω των 500 ευρώ. Η δήλωση αυτή έγινε σε εκδήλωση παρουσίασης της Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη στην οποία καταγγέλλεται σωρεία κρουσμάτων παράνομων κατασχέσεων ακόμα και σε προνοιακά επιδόματα!

Κατά τα άλλα, γυρίσαμε σελίδα και κεφάλαιο αλλά (τι έκπληξη!) οι υφεσιακές πολιτικές συνεχίζουν απτόητες να καθορίζουν τις ζωές και την καθημερινότητα μας. Και όλα αυτά για έναν απλό, απλούστατο λόγο: Η ανάπτυξη δεν ήρθε ακόμη να μας συναντήσει. Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν πρόκειται να έρθει όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει να αποδεχθεί ότι ο φορέας της ανάπτυξης είναι η υιοθέτηση των φιλικών προς την επιχειρηματικότητα πολιτικών. Δεν μιλάμε ούτε για μονοπώλια, ούτε για προνόμια αλλά για ένα περιβάλλον σταθερότητας και εμπιστοσύνης που σέβεται την επένδυση και τους φορείς της. Η επένδυση φέρνει την ανάπτυξη και εκείνη τις δουλειές, τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.