Ειδησεογραφικό site

Του Κώστα Στούπα: Θα τρίβουν τα μάτια από τις εκπλήξεις…

1.996

 

Η επόμενη μέρα της χώρας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το μέλλον των 4-5 μεγάλων της επιχειρήσεων. Δηλαδή, των συστημικών  τραπεζών και της ΔΕΗ καθώς επιχειρήσεις όπως η Τρία Έψιλον, ο Τιτάνας ή ο  Μυτιληναίος είναι πολυεθνικές και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακόμη και αν η Ελλάδα εξαφανιστεί από τον χάρτη. Η περίπτωση του ΟΤΕ είναι διαφορετική καθώς η ιδιωτικοποίηση τον έχει απομακρύνει από την θανατηφόρα ανάσα του κομματοκρατούμενου ελληνικού δημοσίου.

Υπό αυτή την έννοια, η επόμενη μέρα για την οικονομία και τη χώρα  παραμένει μετέωρη καθώς ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κατέληξε άγονος και η αγορά προεξοφλεί εδώ και μήνες την πιθανή ανάγκη για νέες τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις…

Για τη ΔΕΗ η κυβέρνηση θα επιδιώξει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, χωρίς όμως αλλαγή στο περιεχόμενο της πώλησης, αλλά με βελτίωση των όρων που να καθιστούν τις μονάδες πιο ελκυστικές.

Η απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες επιβεβαιώνει το αδιέξοδο που βρίσκεται η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας η οποία έχει συσσωρεύει υψηλό χρέος, πάνω από 2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές και έλλειμμα επενδύσεων.

Για κάποιους το αδιέξοδο αυτό ήταν ορατό, στην κυβέρνηση όχι… Εκτός αν ήταν και επέλεξαν την καθυστέρηση προκειμένου να σκάσει στα χέρια των επόμενων.

Στη στήλη έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό πως όταν μια εταιρεία με πάγια και τζίρους πάνω από 5 δισ. ευρώ αποτιμάται περί τα 300 εκατ. αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές προεξοφλούν χρεοκοπία και δεν αγγίζουν.

Στις τράπεζες το αδιέξοδο έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε το 2015 φαίνεται πως δεν κάλυψε τις ανάγκες και οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε σχέση με τα «κόκκινα δάνεια» τις  έχουν οδηγήσει στην κατάσταση «ζόμπι»  που είναι σήμερα.

Το ρεπορτάζ της γερμανικής Handelsblatt προχθές ήταν αποκαλυπτικό  σε σχέση με τις πιέσεις της κυβέρνησης για άρση των capital controls προεκλογικά για επικοινωνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους και τις ανησυχίες των στελεχών της τραπεζικής αγοράς για φυγή και όσων καταθέσεων έχουν απομείνει.

Κατά το δημοσίευμα οι συνεχείς αναβολές διευθέτησης του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» έχουν  ροκανίσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ενδεχομένως στην κυβέρνηση πιστεύουν πως αν οι τράπεζες και η ΔΕΗ σκάσουν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης οι ίδιοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν σαν σωτήρες με συνθήματα ανάλογα με εκείνα που τους έφεραν στην εξουσία το 2015, όπως «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» κλπ.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση παραμένουν τόσο αφελείς που πιστεύουν πως αν βάζουν τα «παπαγαλάκια της ΕΡΤ» να προπαγανδίζουν πως τα capital controls τα επέβαλαν οι δανειστές, αυτό έχει κάποιο αντίκρισμα οπουδήποτε αλλού  πέραν μια φθίνουσας βάσης κομματικού ακροατηρίου.

Όσο προχωράει το 2019 και πλησιάζει ο χρόνος των επόμενων εκλογών, στην κυβέρνηση διαπιστώνουν πως η αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το περασμένο καλοκαίρι και είχε σαν στόχο τη μείωση της διαφοράς από τη Ν.Δ. δεν έχει φέρει αποτελέσματα καθώς δεν παρατηρείται καμιά ουσιαστική συρρίκνωση της διαφοράς.

Τουναντίον, φαίνεται πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που αναμενόταν.

Τούτο, παραλύει την κυβέρνηση και ενισχύει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος την πτέρυγα που μεταξύ άλλων δεν επιθυμεί λύση του τραπεζικού αδιεξόδου.

«Δεν υπάρχει τραπεζοκρατία, δεν κυβερνούν οι τράπεζες, η κυβέρνηση θα προστατέψει την πρώτη κατοικία» υποστήριξε χθες ο κ. Ν. Φίλης, θυμίζοντας τις «καλές» μέρες του 2015 όταν οι τράπεζες έκλεισαν και η οικονομία υπέστη πλήγμα πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Στην κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τις εκλογές διαπιστώνεται πως έχουν υποτιμήσει την κατάσταση της οικονομίας και ιδίως των τραπεζών.

Στους λίγους μήνες που απομένουν ενδέχεται να τρίβουν τα μάτια τους από τις δυσάρεστες εκπλήξεις… και όχι από τις επενδύσεις όπως είχε προβλέψει προ διετίας ο άρτι χρισμένος «φύλαρχος» των τραπεζών κυρ Αλέκος…

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.