Ειδησεογραφικό site

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη: Η κυβέρνηση… παρακαλεί τους οίκους για αναβάθμιση ενόψει εκλογών

2.027

Ήταν 21 Φεβρουαρίου του 2018 όταν ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ανήγγειλε ότι ο οίκος Moody’ s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες. Ο πρωθυπουργός «χρησιμοποίησε» έναν από τους οίκους για τους οποίους υποστήριζε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση ότι «στηρίζουν τους λύκους» των αγορών, για να αποδείξει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.

Δέκα μήνες μετά, με τη χώρα να βρίσκεται εκτός μνημονίων και ενώ οι ξένοι επενδυτές δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε απάνεμα νερά, εν τω μέσω ζοφερών προβλέψεων για πολιτικό και οικονομικό σεισμό στην Ευρώπη το 2019, Αλ. Τσίπρας και Ευκλ. Τσακαλώτος ποντάρουν ξανά στους παλαιότερα «κακούς» αλλά σήμερα «καλούς» οίκους.

Είναι, μάλιστα, τέτοια η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να δείξει ότι έχει καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση που έχει φτάσει ακόμη και στο σημείο να… παρακαλεί τους οίκους αξιολόγησης για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πριν τις ευρωεκλογές, οι οποίες δεν αποκλείεται να διενεργηθούν μαζί με τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναζητούν το τελευταίο διάστημα διαύλους επικοινωνίας και σημεία επαφής με συγκεκριμένους οίκους έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία αναβάθμιση που θα έστελνε μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα αλλά και… στους ψηφοφόρους, ότι η οικονομία ξεφεύγει από το τέλμα.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων για την έκδοση 5ετούς ομολόγου στο επόμενο τρίμηνο σημειώνουν με νόημα ότι η… συμπεριφορά των «τριών αδελφών» απέναντι στην Ελλάδα θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Διότι στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μετά τις προεκλογικές παροχές και τις υποσχέσεις για την διάθεση των μελλοντικών υπερπλεονασμάτων, μία καλή ετυμηγορία από τους οίκους σε συνδυασμό με την έξοδο στις αγορές θα έδινε στον Αλέξη Τσίπρα «πάτημα» για να εντάξει την ανάκαμψη της οικονομίας με πιο πειστικό τρόπο στον προεκλογικό του λόγο.

Επειδή το έτος που έρχεται αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κακό από πλευράς επενδυτικής διάθεσης (οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πτώση των μετοχών παγκοσμίως και άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων) και επειδή οι εκλογές πλησιάζουν επικίνδυνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει τις επαφές με όλες σχεδόν τις επενδυτικές τράπεζες, μήπως βελτιώσει τεχνηέντως το κλίμα και το δημόσιο καταφέρει να βγει στις αγορές.

Η πιο «εύκολη» για αναβάθμιση είναι η Moody’ s. Και αυτό γιατί ο οίκος με το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς παγκοσμίως, αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο δύο βαθμίδες χαμηλότερα από τους υπόλοιπους, ενώ διατηρεί «θετικές προοπτικές», που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση αν δεν επιδεινωθούν οι συνθήκες ή αν δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα στις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Μόνο που με… παρακάλια δεν βελτιώνεται το κλίμα. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ και σχεδόν όλων των μεγάλων επενδυτικών οίκων κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης το 2019, ενώ η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι η χώρα που επηρεάζεται αρνητικά και μάλιστα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από τις αναταράξεις. Έτσι, λοιπόν, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά, χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται υπόψη το «δυσμενές σενάριο» για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η εν λόγω αναβάθμιση θα μπορούσε να λάβει χώρα τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν η Moody’s έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει την «ετυμηγορία» της για την ελληνική οικονομία, μετά την «σιγή» του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τότε που ο Αλ. Τσίπρας είχε ποντάρει ότι η απόφαση του οίκου θα άλλαζε τα δεδομένα αλλά τελικά η Moody’ s όχι μόνο δεν πείστηκε με τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης αλλά επιπλέον προειδοποίησε για τους κινδύνους.

Ακόμη, όμως και αν η Moody’ s αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, κάτι που ζητούν σχεδόν απεγνωσμένα και οι ελληνικές τράπεζες καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα διευκόλυνε τις προσπάθειες να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, η Ελλάδα απέχει πολύ από την επανένταξή της στη βαθμίδα που κοιτούν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Σήμερα, ο οίκος Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με «ΒΒ-», 3 βαθμίδες χαμηλότερα από την «επενδυτική βαθμίδα», η S&P αξιολογεί με «Β+», μία βαθμίδα χαμηλότερα από την Fitch, ενώ η Moody’ s με τη διπλή αναβάθμιση του περασμένου Φεβρουαρίου διατηρεί την Ελλάδα 6 σκαλιά μέσα στην κατηγορία junk.

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.