Ειδησεογραφικό site

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου: Η «Βόρεια Μακεδονία» πλέον στο ΝΑΤΟ με τις ευλογίες της Ελλάδος!

1.975

 

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ το οποίο είχε υπογραφεί προ διημέρου από τους Πρέσβεις Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών – μελών (εθνών κατά την νατοϊκή ορολογία) σε ειδική τελετή στο Αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της προς προσχώρηση νέας χώρας κ. Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Σε ότι αφορά στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας αξίζει να μνημονεύσουμε το γεγονός ότι ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα και βουλευτές εμποτισμένοι με κομμουνιστικές αντιλήψεις, υπεραμύνθηκαν του ρόλου του ΝΑΤΟ στην περιφερειακή ασφάλεια και στην… ενίσχυση του με την προσχώρηση της «Βόρειας Μακεδονίας»!

Τα «ύστερα του κόσμου» όπως θα έλεγε και ο Νίκος Καζαντζάκης. Απογοητευτική ήταν δίχως άλλο και η πρώτη του «ακομμάτιστου» ΥΕΘΑ κ. Αποστολάκη στην ολομέλεια ο οποίος στην κυριολεξία διάβασε ένα κείμενο γεμάτο ευχολόγια και αοριστολογίες!

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που κυρώνει το Πρωτόκολλο προκειμένου να ενεργοποιηθούν άμεσα οι βασικές προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από πλευράς Σκοπίων. Με την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης των βορείων γειτόνων μας στην Συμμαχία την περασμένη Παρασκευή κλείνει η «πρώτη πράξη» της Συμφωνίας και απομακρύνει κάπως από την εσωτερική πολιτική ατζέντα το θέμα της επιζήμιας για τα εθνικά μας συμφέροντα αυτής Συμφωνίας.

Από εδώ και πέρα η «Βόρεια Μακεδονία» συμμετέχει πλέον ως «Προσκεκλημένος» Παρατηρητής (Invitee) σε όλες τις Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας του ΝΑΤΟ, από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) που είναι το ανώτατο όργανο λήψεως αποφάσεων μέχρι και την τελευταία Ομάδα Εθνικών Αντιπροσώπων για τεχνικά θέματα.

Μάλιστα μεθαύριο Τετάρτη στη Σύνοδο του Συμβουλίου σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με το καθεστώς που προαναφέραμε, η «Βορειομακεδόνισα» υπουργός Άμυνας κ. Ραντμίλα Σεκερίνσκα, καθήμενη στο «τραπέζι» μετά το τελευταίο σε αλφαβητική σειρά μέλος, τις ΗΠΑ (US)!

Πότε γίνεται πλήρες μέλος! Όταν και τα 29 κράτη-μέλη κυρώσουν το Πρωτόκολλο σύμφωνα με τις εσωτερικές τους διαδικασίες. Στις περισσότερες χώρες με απλή πλειοψηφία της Βουλής, στις ΗΠΑ με πλειοψηφία 2/3 ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκεί η επικύρωση του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αμέσως μετά ενημερώνεται επίσημα η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «Θεματοφύλακας» του ΝΑΤΟ.

Βέβαια στη διαδικασία κύρωσης περιμένουμε με υψηλό ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά η Τουρκία (για να μας… δυσκολέψει ξανά) και ιδιαίτερα η Βουλγαρία (για δικούς της λόγους) μετά τις νέες δηλώσεις του Αντιπροέδρου και Υπουργού Άμυνας κ. Καρακατσάνωφ θα βάλει κάποιους αστερίσκους.

Στην περίπτωση του Μαυροβουνίου, η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου διήρκεσε 18 μήνες αλλά τώρα αναμένεται, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο 2019 προκειμένου ταυτόχρονα με τους εορτασμούς για την 70η επέτειο της ιδρύσεως της Συμμαχίας να γίνει και η επίσημη υποδοχή του νέου μέλους!

Και φυσικά η Συμμαχία θα αναφέρεται στο έθνος και στην γλώσσα που εμείς με την υπογραφή μας έχουμε αναγνωρίσει. Είναι λοιπόν λάθος να μεμφόμαστε το ΝΑΤΟ γιατί θα χρησιμοποιεί επίσημα την «μακεδονική γλώσσα» από την στιγμή που η ίδια η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ομιλούσα σλαβική γλώσσα (βουλγαρική διάλεκτος με σερβικές και βλάχικες προσμίξεις) ως «μακεδονική».

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε ποιο επίθετο θα χρησιμοποιείται όταν στις Επιτροπές και στα έγγραφα. Μακεδονικές ή βορειομακεδονικές Ένοπλες Δυνάμεις; Μακεδονικά ή Βορειομακεδονικά σχόλια; O Μακεδόνας ή Βορειομακεδόνας Υπουργός κλπ κλπ. Και όλα αυτά ως απόρροια της προχειρότητας και ελαφρότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των «πολιτικών υπολειμμάτων». Ο πολυπόθητος στόχος των βορείων μας γειτόνων επιτεύχθηκε. Το κράτος τους εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ χωρίς μεγάλες «απώλειες» και είναι θέμα μηνών να αποκτήσουν την επίσημη ιδιότητα μέλους.

Οι βόρειοι γείτονες μας έχει διασυνδεθεί με το ΝΑΤΟ από το 1995 μέσω του προγράμματος «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» (PfP). Μετά το 2007 προχώρησαν σε μεγάλο βαθμό τον μετασχηματισμό των ΕΔ τους στα πρότυπα του ΝΑΤΟ με ειδική σχέση και υποχρεώσεις (Membership Action Plan). Πάνω από το 1/3 των μικρών της στρατιωτικών δυνάμεων (6.500 περίπου) έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, κυρίως στο Αφγανιστάν (πήγαιναν με πολύ μεγαλύτερη προθυμία από εμάς!). Η πρόοδος στο τομέα του μετασχηματισμού των ΕΔ τους γινόταν γνωστή και σε εμάς με την ετήσια αναφορά τους (Individual Partnership Action Plans (IPAPs).

Αυτά επισημαίνονται επειδή ο κ. Αποστολάκης απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε για την ευκαιρία που έχουμε να παίξουμε κεντρικό ρόλο στον «μετασχηματισμό» των ΕΔ της «Βόρειας Μακεδονίας» στα νατοϊκά πρότυπα. Λίγα έχουν μείνει και μάλλον δεν θα θυμόταν ή δεν θα γνώριζε ότι αυτά τα προγράμματα είναι πρωτίστως Συμμαχικά και για το ποιος και πως θα συμμετάσχει είναι θέμα… consensus που σημαίνει ότι εξαρτάται και από την «βούληση» της Τουρκίας.

Σχετικά με την ατάκα επινόησης Κοτζιά περί «εκτοπισμού της Τουρκίας», που χρησιμοποιήθηκε έμμεσα και από τον ΥΕΘΑ, την χαρακτηρίζουμε επιεικώς επί 25 χρόνια όλες τις κρατικές και κοινωνικές δομές στα Σκόπια, ας ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι πάνω από το 60% των στελεχών των ΕΔ έχουν εκπαιδευτεί είτε στην Τουρκία, είτε από Τούρκους εκπαιδευτές στα Σκόπια.

Είναι αστείος ο ισχυρισμός ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα απομακρύνει την Τουρκία των 80 εκ, του δεύτερου σε νούμερα ισχυρότερου Στρατού του ΝΑΤΟ, της μεγάλης αμυντικής βιομηχανίας και που ήταν «δίπλα» τους όλα αυτά τα χρόνια, για να «βάλουν μέσα» την Ελλάδα! Ο «βορειομακεδόνας» ΥΠΕΞ κ. Ντιμιτρώφ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην Βουλή τους, έσπευσε στην Άγκυρα για να τονίσει ότι δεν αλλάζει κάτι στην «ειδική σχέση» των δυο χωρών! Ενώ το Σαββατοκύριακο ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Άγκυρα και ο Πρόεδρος της χώρας κ. Γκιόργκε Ίβανοφ.

H «Βόρεια Μακεδονία» είναι πλέον στο ΝΑΤΟ με τις ευλογίες και της Ελλάδος αφού η Κυβέρνηση αυτή έχασε το ισχυρότερο διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα από το 1995 με την βλαπτική για την Χώρα Συμφωνία των Πρεσπών! Το να συνεχίζουν κυβερνητικοί και άλλοι προσκείμενοι κύκλοι να κάνουν «το μαύρο άσπρο» με αστεία επιχειρήματα απλά γελοιοποιούνται. Αντί αυτού ας έχουν, ας έχουμε όλοι μάτια και αυτιά ανοικτά για το πώς θα εφαρμόζεται από πλευράς των γειτόνων μας η Συμφωνία αλλά και πως το ΝΑΤΟ θα την «σέβεται»!

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.