Ειδησεογραφικό site

Του Κ. Βουδούρη: Η «ακτινογραφία» της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος – η γραβάτα και η θηλιά

1.520

 

«Κατακλυσμός” άρθρων στον διεθνή τύπο για την «ιστορική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους» μετά τον λευκό καπνό στο Eurogroup της 22ης Ιουνίου. Τα χαμόγελα περίσσευαν στους διαδρόμους του Eurogroup για να πάρουν τη σκυτάλη οι πανηγυρισμοί στο Μαξίμου, οι γραβάτες στο Ζάππειο και τα δηκτικά σχόλια της αντιπολίτευσης.

«Κάνοντας ταμείο» από τη συμφωνία του Eurogroup  

Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, η επιμήκυνση των τελευταίων δανείων του EFSF ύψους 96,6 δισ. και επιτοκίου κάτω από 1% κατά 10 χρόνια ανεβάζει τη μέση σταθμισμένη διάρκειά τους που ήταν πριν τη συμφωνία αγκυροβολημένη στα 30,4 έτη. Επίσης, η παράταση της περιόδου χάριτος για τη μη αποπληρωμή τόκων κατά 10 έτη «κλοτσά το τενεκεδάκι πίσω» από το 2023 στο 2033.

Η ποσοτικοποίηση του οφέλους από αυτά τα δύο μέτρα αντιστοιχούν σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 12,5% περίπου.

Κέρδος για την Ελλάδα επίσης η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 4-5 δισ., το απόθεμα ασφαλείας ύψους 24,1 δισ. και η δόση-μαμούθ 15 δισ. που αφορά το τρίτο δάνειο του ESM.

Κατέστη το ελληνικό χρέος βιώσιμο; 

Η Ελλάδα εξασφάλισε μια ελάφρυνση που δεν καθιστά το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα βιώσιμο, δηλαδή σε ορίζοντα άνω των δέκα ετών, αλλά μόνο μεσοπρόθεσμα (σε 5-10 έτη).  Προ της συμφωνίας η πιθανότητα μη αποπληρωμής του μακροχρόνια ανερχόταν σε 25%, ενώ μετά τη ρύθμιση της συμφωνίας ανέρχεται σε 19,3% περίπου. Μακροπρόθεσμα το ελληνικό χρέος για να είναι βιώσιμο θα πρέπει η πιθανότητα μη αποπληρωμής του να είναι κάτω από 10%, όπως παρατηρούμε στο κάτωθι διάγραμμα.

ΠΙΝ

Επομένως το ποσοστό ελάφρυνσης του χρέους που θα καθιστούσε το χρέος βιώσιμο θα ήταν 38% απομείωση, εάν υποθέσουμε ότι η χώρα μας στο μέλλον θα έχει μηδενικό μέσο ρυθμό ανάπτυξης και 23% απομείωση αν έχει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2%.

Η ελάφρυνση λοιπόν που πήραμε που εμμέσως αντιστοιχεί σε 12,5% του ΑΕΠ δεν καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Η παραμονή του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου στη μεταμνημονιακή εποπτεία κρίνεται θετική, δεδομένου ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αμφισβήτησε μετά το Eurogroup τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διότι αφήνει ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω ελάφρυνση στο μέλλον, που θεωρείται σχεδόν σίγουρη εάν θέλουν να αποτρέψουν μια ελληνική χρεοκοπία.

Οι νότες αισιοδοξίας στην οπερέτα της συμφωνίας

Θετικά κρίνονται τα εξής στοιχεία:
– Η απόρριψη της γερμανικής πρότασης για ελάφρυνση σε… δόσεις και ανάλογα με την τήρηση των συμφωνηθέντων
– Η απόρριψη της γερμανικής πρότασης για επιμήκυνση 3-5 έτη και το κλείδωμα στα 10 έτη, αντί 7 που αναμενόταν
– Η μη αποχώρηση του ΔΝΤ από τη μεταμνημονιακή εποπτεία που αφήνει ανοιχτή πόρτα νέας ελάφρυνσης του χρέους για το μέλλον
– Το υπερμαξιλάρι ρευστότητας με ένα απόθεμα ασφαλείας 24 δισ. αντί 19-20 δισ. που αναμενόταν για την έξοδο στις αγορές
– Η ελάφρυνση του χρέους που έδωσε σήμα στις αγορές για υποχώρηση των επιτοκίων που θα φέρει χαμηλότερο κόστος δανεισμού από το σημερινό και που σημαίνει μικρότερη δόση για τα επόμενα χρόνια

Τα μελανά χρώματα στο βιβλίο της συμφωνίας

Αρνητικά κρίνονται τα εξής στοιχεία:
– Η απόρριψη της γαλλικής πρότασης («το γαλλικό κλειδί”) για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης
– Η μικρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που το καθιστά μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο
– Η δέσμευση της Ελλάδας για πλεονάσματα ύψους 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 (!) με  μηδενική πιθανότητα επίτευξης που σηματοδοτεί λιτότητα διαρκείας
– Η μη άρση των νέων περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βουδούρης είναι Καθηγητής Οικονομικών/Χρηματοοικονομικών σε πανεπιστημιακά φροντιστήρια

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.