Ειδησεογραφικό site

Του Γρ. Νικολόπουλου: Η συνταγματική αναθεώρηση, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η Μογγολία

1.965

Η κοροϊδία πάει σύννεφο, που λέγαμε και στο δημοτικό. Των εαυτών μας, εννοείται. Μας κοροϊδεύει η κυβέρνηση ξεδιάντροπα κι εμείς κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας πιστεύοντας διαρκώς σε παραμύθια, ασχολούμενοι διαρκώς με ανοησίες.

Πολλά τα παραδείγματα αυτή την εβδομάδα. Ας δούμε μερικά. 

 Η συνταγματική αναθεώρηση. Ο Τσίπρας έκανε κάποιες προτάσεις που είναι για γέλια και για κλάματα. Ας πούμε, είπε να μπει στο Σύνταγμα πρόβλεψη ότι για να μπορεί να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων. Να ψηφίσουν δηλαδή υπέρ της 180 από τους 300 βουλευτές, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές εκπροσωπώντας το βαθύ κράτος δεν θέλουν ανεξάρτητες αρχές. Ξεχνάμε ότι οι ανεξάρτητες αρχές διασφαλίζουν τη δημοκρατία, ότι είναι αυτές που προστατεύουν τους πολίτες από την αυθαιρεσία και τον λαϊκισμό των πολιτικών, από τους κακόβουλους και διαπλεκόμενους δημοσίους υπαλλήλους. Για παράδειγμα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι και πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή. Γιατί; Για να προστατεύει τους καταναλωτές από τις μονοπωλιακές πρακτικές και τα καρτέλ και το ίδιο να κάνει με τις επιχειρήσεις από όσους έχουν δεσπόζουσα θέση. Γιατί να είναι ανεξάρτητη; Για να μην μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να ασκήσει μέσω αυτής πολιτική, να μην μπορεί ο πολιτικός να προστατεύσει τον επιχειρηματία που κλέβει ή ασκεί μονοπωλιακές πρακτικές, για να μπορεί με τη σειρά του ο μικρός επιχειρηματίας να προστατευτεί από τον έχοντα δεσπόζουσα θέση στην αγορά και από αυτόν που επηρεάζει (με κάθε τρόπο) τον πολιτικό. Γι’ αυτό πρέπει να είναι ανεξάρτητη. 

Οπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως και πολλές άλλες. Που όμως στην Ελλάδα, ακόμη και αν ονομάζονται ανεξάρτητες, δυστυχώς δεν είναι. Από τον φόβο, όμως, του να δημιουργηθούν ανεξάρτητες αρχές, ο Τσίπρας -πώς και γιατί του ήρθε άραγε;- πρότεινε να μπει στο Σύνταγμα όρος που ουσιαστικά θα εμποδίζει τη δημιουργία των ενοχλητικών ανεξάρτητων αρχών. Για να ενισχύσει τη Βουλή, λέει, ενώ όλοι ξέρουμε ότι το ακριβώς αντίθετο πρέπει να κάνει, να περιορίσει δηλαδή την εμπλοκή της Βουλής στην αγορά και να ενισχύει τη δημοκρατία μέσω των ανεξάρτητων αρχών. 

Ποιος δεν τις θέλει; Οι πολιτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλο παράδειγμα που επανέρχεται διαρκώς. Δεν θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Λένε διάφορες θεωρητικές αρλούμπες για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Οτι δεν θα είναι καλό το επίπεδο σπουδών. Μα αφού υπάρχουν ξένα πανεπιστήμια ιδιωτικά που αναγνωρίζονται τα πτυχία τους. Μα αφού πολλά ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια ήδη προσφέρουν πτυχία στην Ελλάδα. Λένε ότι οι πλούσιοι που θα πηγαίνουν σε αυτά θα πλεονεκτούν έναντι των φτωχών που πάνε στα δωρεάν κρατικά. Μα αφού λένε ότι δεν θα είναι καλά, πώς θα πλεονεκτούν οι πλούσιοι; Μόνο αν είναι καλύτερα τα ιδιωτικά θα πλεονεκτούν. Αποφασίστε λοιπόν. 

Ποιοι δεν θέλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Οι πολιτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι πολιτικοί διότι δεν θα μπορούν να ασκήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια παίζοντας με τις βάσεις και τον αριθμό των εισακτέων. Επειδή δεν θα μπορούν να διορίζουν πλήθος υπαλλήλων στην εκπαίδευση, στα πανεπιστήμια και στο υπουργείο. Επειδή δεν θα μπορούν να ανοίγουν πανεπιστήμια σε κάθε κεφαλοχώρι για να εξυπηρετήσουν την εκλογική τους πελατεία. Επειδή δεν θα μπορούν να αναβαθμίσουν σε καθηγήτριες πανεπιστημίου τις συζύγους τους. Και επειδή θα ξεφύγει από τα χέρια τους ο έλεγχος της ανώτατης εκπαίδευσης. Καταστροφή για τη γραφειοκρατία και τους πολιτικούς. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιστοίχως. Διότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουν ιδιωτικούς υπαλλήλους και όχι δημόσιους. 

Αλλο. Βγήκαν προχθές οι νέες λίστες κατάταξης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Ελλάδα κατρακύλησε 11 (από 61 σε 72) ακόμη θέσεις φτάνοντας σε επίπεδο Μογγολίας (ξέρετε, κτηνοτροφική χώρα γεμάτη νομάδες, στέπες, άλογα, βοσκοί, γιαούρτια και γιούρτες). Ευρωπαϊκή χώρα εμείς, η Μογγολία στην παγωμένη στέπα. Και ποια χώρα ξαφνικά βρέθηκε στη θέση νούμερο 10 της παγκόσμιας κατάταξης; Τα Σκόπια. Ισως να μην το προσέξατε επειδή τα λένε Μακεδονία, αλλά, ναι, αυτοί είναι, οι γείτονες. Πώς βρέθηκαν εκεί; Με μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα. Και ξέρετε ποια χώρα βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά το περιβάλλον προστασίας των επενδυτών; Το Καζακστάν. Πώς; Κατήργησε τη γραφειοκρατία που εμπόδιζε την επιχειρηματικότητα. 

Εμείς γιατί πέφτουμε; Επειδή η γραφειοκρατία μας -βλέπε δημόσιοι υπάλληλοι και πολιτικοί- δεν θέλουν να γίνει απολύτως τίποτα αν δεν πάρει την έγκρισή τους και αν δεν πάρουν τον οβολό τους, νομίμως ή παρανόμως. Ο μόνος λόγος που βρισκόμαστε στον πάτο μονίμως είναι αυτός. Διότι το «συστηματάκι» πολιτικών και δημοσίων υπαλλήλων δεν θέλει με τίποτα να αφήσει τη χώρα να ανασάνει και τον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί, αλλά θέλει να ελέγχει απολύτως το «μαγαζί» και ας είναι πτωχευμένο, ρεζιλεμένο, ας έχει χάσει την εθνική ανεξαρτησία του, ας πάει κατά διαόλου, αρκεί να παραμείνει ο έλεγχος στο «συστηματάκι».

Μας κοροιϊδεύουν όλοι αυτοί μαζί λοιπόν ότι δεν μπορεί να γίνει το ένα ή το άλλο διότι πρέπει να «προστατεύσουν» τη χώρα, τους εκπαιδευτικούς, τον λαό, ενώ στην πραγματικότητα προστατεύουν την ύπαρξή τους και ελέγχουν το «μαγαζί» τους. Γι’ αυτό δεν γίνεται τίποτα. Τουλάχιστον ας το ξέρουμε για να μην τσιμπάμε σαν τους χάννους στις δικαιολογίες και στην κοροϊδία.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.