Ειδησεογραφικό site

Του Γιώργου Φιντικάκη: Απόπειρα αποπροσανατολισμού από Σταθάκη, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ

2.001

 

Απόπειρα αποπροσανατολισμού σε όλα τα επίπεδα για την κατάσταση των ενεργειακών υποδομών, επιχειρείται τις τελευταίες ώρες από το ΥΠΕΝ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Σε μια στιγμή που η Ύδρα δεν είχε ακόμη ρεύμα και νερό, ο μεν υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης δήλωνε πόσο υπερήφανος είναι για τις μεταρρυθμίσεις στην Ενέργεια, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης ανακοίνωνε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απομάκρυνση προσωπικού στον ΑΔΜΗΕ μέχρι αυτοί να συνταξιοδοτηθούν.

Όσο για τον ΔΕΔΔΗΕ «φωτογράφιζε» ως υπεύθυνο για τη διάρκεια του μπλακ-άουτ, τον Δήμο Ύδρας, επειδή απαγορεύει τη χρήση οχημάτων στο νησί, δίχως να μπορεί να εξηγήσει γιατί του πήρε… 26 ολόκληρες ώρες, προκειμένου να εντοπίσει τη ζημιά. Δουλειά του όμως δεν είναι να βρίσκει δικαιολογίες γιατί του πήρε 26 ώρες προκειμένου να εντοπίσει μια βλάβη, αλλά να μη χρειάζεται 26 ώρες για να την εντοπίσει.

Ενώ λοιπόν η Ύδρα βρισκόταν σε πλήρη αποδιοργάνωση, χωρίς ρεύμα, νερό, ΑΤΜ και η οργή ξεχείλιζε σε κατοίκους, επαγγελματίες και τουρίστες, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης θεώρησε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναφερθεί στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στην Ενέργεια.

Δίχως την παραμικρή αναφορά στο μπλακ- άουτ, ο κ. Σταθάκης επέλεξε να απαριθμήσει, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τις αλλαγές στον τομέα που εποπτεύει, κρίνοντας ότι ήρθε η ώρα να αναφερθεί  στο… Χρηματιστήριο Ενέργειας.

«Έχουμε ανοίξει την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ιδρύουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα είναι, ουσιαστικά, ο μηχανισμός με τον οποίο θα λειτουργεί η αγορά ενέργειας, ενώ καταργήσαμε τις επιδοτήσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και προχωρήσαμε στην εισαγωγή ανταγωνιστικών διαδικασιών με διαγωνισμούς. Είναι μια συστάδα αλλαγών που αρχίζουν να αποδίδουν καθώς προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις και μόνο θετικό αποτέλεσμα θα έχουν για τους πολίτες», ήταν τα λόγια του.

Το δωράκι

Δεν ήταν η μοναδική απόπειρα αποπροσανατολισμού. Την ίδια στιγμή, και σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα εντός του ΑΔΜΗΕ, μετά και τα τελευταία δημοσιεύματα για το μπλακ-άουτ στην Αττική, τις υψηλές απολαβές του Δ.Σ., και τα «ανθρωποψυγεία», η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε χθες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απομάκρυνση προσωπικού μέχρι και τη συνταξιοδότησή τους.

Ενώ μέχρι πρότινος η συμφωνία μετόχων μεταξύ Δημοσίου και των Κινέζων της State Grid (ελέγχουν πλέον το 24% του ΑΔΜΗΕ) προέβλεπε ότι δεν θα υπάρξει καμία απομάκρυνση προσωπικού για 3 χρόνια, δηλαδή ως το 2020, τώρα αυτό το καθεστώς παρατείνεται μέχρι την πλήρη συνταξιοδότησή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, η τροποποίηση έγινε δεκτή από τους Κινέζους, καθώς -όπως αναφέρει- η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι πάγια πολιτική τους και στην Κίνα. Δεν απαντά ωστόσο η ανακοίνωση στο ερώτημα: Αφού ισχύει ακριβώς η ίδια πρακτική στην Κίνα, τότε για ποιο λόγο δεν είχε προβλεφθεί αυτό στην αρχική συμφωνία, παρά ανακοινώθηκε χθες, ενώ τη δημόσια συζήτηση απασχολεί η κατάσταση των ενεργειακών υποδομών;

Το κάδρο συμπληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την καθυστέρηση εντοπισμού της ζημιάς, πηγές του διαχειριστή «φωτογράφιζαν» ως υπαίτια τη Δημοτική Αρχή που απαγορεύει τη χρήση οχημάτων στο νησί, με συνέπεια, όπως έλεγαν, οι εργαζόμενοι χρειαστεί να επιθεωρήσουν το δίκτυο «μέτρο, μέτρο». Χάθηκε έτσι, όπως έλεγαν πολύτιμος χρόνος, από τις 5:30 τα ξημερώματα της Κυριακής οπότε και έγινε το μπλακ άουτ έως τις 8 το βράδυ, με αποτέλεσμα όταν ήρθαν συνεργεία από άλλες περιοχές το σκοτάδι να καταστήσει το έργο τους αδύνατο.

Δεν εξήγησε ωστόσο ο ΔΕΔΔΗΕ τι συνέβη το βράδυ της Κυριακής και αντί να μεταφερθούν γεννήτριες με πλοίο στην Ύδρα «υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες», όπως ανέφερε σε μια από τις ανακοινώσεις του, με αποτέλεσμα η μεταφόρτωσή τους να αναβληθεί για χθες το πρωί. Αλλά μια τόσο σημαντική υποδομή, πρέπει να είναι φτιαγμένη για να ανταπεξέρχεται στα «δύσκολα», όχι στα «εύκολα».

Το πουλόβερ δεν δικαιολογείται να ξηλώνεται τόσο εύκολα, πολλώ δε μάλλον όταν ο ΔΕΔΔΗΕ εισπράττει από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, τέλη χρήσης δικτύου, ύψους 740 εκατ. ευρώ τον χρόνο…

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.