Ειδησεογραφικό site

Του Γιάννη Αντύπα: Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια; Ντα!

1.622

Ο Ζάεφ πρότεινε τα Σκόπια να ονομαστούν Илинденка Мекдоналд στα σλαβομακεδονικά. Илинденка Макдоналд είναι στα βουλγαρικά, Илинденка Макдональд στα ρωσικά κοκ (σύμφωνα με τον μεταφραστή της google). Да! θα μπορούσε να πει κανείς με κάποιες προϋποθέσεις. «Ντα» σημαίνει «ναι» στη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία και, φυσικά, στα Σκόπια. Да ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είπε ποτέ.

(σ.σ. Γενικώς σε αυτή τη χώρα προτιμούμε το «όχι». Απλά άλλες φορές το εννοούμε και άλλες όχι, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Η επανάσταση του Ίλιντεν, στο πλαίσιο της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1903, είχε σαφές περιεχόμενο κατά των Τούρκων και των Ελλήνων (το Κρούσοβο με σημαντικό ελληνόφωνο πληθυσμό έγινε… πρωτεύουσα των εξεγερμένων και λεηλατήθηκε από Τούρκους και Βούλγαρους) και ασαφές υπέρ της αυτονομίας της περιοχής ή της προσχώρησης στη Βουλγαρία. Υπήρχε εσωτερική σύγκρουση.

Η επανάσταση του Ίλιντεν ήταν καθαρά μια υπόθεση των Σλάβων, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αιώνες μετά τους Έλληνες. Οι άνθρωποι είδαν κάποια στιγμή την ευκαιρία και είπαν να διεκδικήσουν την Μακεδονία. Συμβαίνει αυτό στην ανθρώπινη ιστορία. Από τους Οθωμανούς που τότε ήταν οι κυρίαρχοι και τους Έλληνες που ενδιαφέρονταν για την ένωσή τους με το νέο Ελληνικό Κράτος. Οι Σλάβοι το 1903 απέτυχαν.

Τα χρόνια πέρασαν, η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρευσε, η Μακεδονία και η Δυτική Θράκη περιήλθαν στην ελληνική κυριαρχία, ο Τίτο δημιούργησε τη Γιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ τη διέλυσε και φθάσαμε οι γείτονες να δηλώνουν… κατακτητές της Περσίας. Παραλογισμός. Οι άνθρωποι είναι Σλάβοι, μιλάνε σλαβικά και θέλουν να λέγονται Μακεδόνες. Προφανώς μπορούν να λέγονται Σλάβοι της Μακεδονίας: Σλαβομακεδονία.

Αν αυτό σημαίνει το Ίλιντεν, τότε μπορεί να γίνει αποδεκτό. Με κάποιες προϋποθέσεις:

Όνομα: Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια (Илинденка Макдоналд- Славомакедонија).
Εθνικότητα: Σλαβομακεδόνες (Славомакедонци).
Γλώσσα: Σλαβομακεδονικά (Македонски).

Αυτό που είναι οι άνθρωποι. Αυτό δεν μπορούμε να τους το αρνηθούμε. Και με μία δήλωση προφανώς, που έχουν κάνει όλα τα πολιτισμένα έθνη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, για τον σεβασμό των συνόρων. Απλά είναι τα πράγματα. Κομμένη η πλάκα με την Αρχαία Μακεδονία και πάμε για μία νέα αρχή. Δεν υπάρχει κράτος Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει μακεδονική εθνικότητα.

Και όχι για λόγους εθνικιστικούς. Αλλά από σεβασμό στην ιστορία και τη γεωγραφία. «Ναι» στην αλήθεια, «όχι» στην παραχάραξη. Αλλιώς ο καθένας θα μπορεί να λέει ότι θέλει. Η κοινή ανάγνωση του παρελθόντος είναι μια ισχυρή βάση για το μέλλον. Πάντα με τη γνώση της πραγματικότητας που αλλάζει. Αυτό κάνουν τα σοβαρά κράτη που προοδεύουν.

Όπως εμείς δεν διεκδικούμε εδάφη από τους γείτονες και δεν αλλάζουμε την ιστορία τους έτσι θα πρέπει να μας φέρονται και αυτοί. Εκτός κι αν κάποιοι στα Σκόπια έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Αν ξεκαθαρίσουν τι θέλουν και το δηλώσουν διεθνώς και στο Σύνταγμά τους, οι επιφυλάξεις για τον σλαβικό αλυτρωτισμό δεν θα έχουν πλέον νόημα. Δεν έχουν στην πραγματικότητα, γιατί δεν υπάρχουν αλύτρωτοι Σλάβοι.

 

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.