Ειδησεογραφικό site

Του Γ. Παπαδόπουλου-Τετράδη: Το βαθμολόγιο Τσίπρα για υπουργούς

1.615

Ο πρωθυπουργός που αντιπαθεί την αξιολόγηση έφτιαξε ένα βαθμολόγιο 8 «ερωτήσεων», το οποίο παρέδωσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να βαθμολογήσουν τους υπουργούς! Το κωμικό είναι ότι οι βουλευτές έχουν κατ επανάληψη καταγγείλει στον πρωθυπουργό τους υπουργούς ότι τους περιφρονούν και δεν τους ενημερώνουν για το έργο τους! Και τον πρωθυπουργό ότι κυβερνάει με μια μικρή ομάδα στο Μαξίμου! Αλλά, το δικό του όνομα δεν υπάρχει στον κατάλογο για αξιολόγηση!

Γιατί το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός; Κυρίως για φιγούρα δημοκρατικότητας. Αφού αντιπαθεί την αξιοκρατία, τι τη θέλει την αξιοκρατία;! Τη θέλει, για να παραμυθιάσει τους βουλευτές ότι έχουν ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση. Και ότι δεν υπάρχουν μόνο για να ψηφίζουν ναι σε όλα διαρκώς.

Τρίτος λόγος είναι για να βάλει σε εκβιαστική πίεση τους υπουργούς εν όψει προεκλογικών διεργασιών και ανακατατάξεων στις ιεραρχίες του κόμματος και στα ψηφοδέλτια. Οι δημοσκοπήσεις είναι κακές και κανείς δεν πρέπει να είναι χαλαρός και να αισθάνεται σίγουρος.

Προσπερνώ, ότι αν ενδιαφερόταν ο πρωθυπουργός πράγματι για την πορεία της κυβέρνησης και των υπουργών θα περιελάμβανε και τον υπουργό της Άμυνας Π Καμμένο, που απουσιάζει από τη βαθμολόγηση, καθώς και τους άλλους υπουργούς των ΑΝΕΛ. Αλλά, τι να τους ρωτήσει; Για η συμβολή τους στην προπαγάνδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;

Η πρώτη βασική αρχή για να είναι αξιόπιστη μια αξιολόγηση είναι να έχει κανείς σωστές ερωτήσεις και ειλικρινείς απαντήσεις. Βασικό στοιχείο σοβαρής προσέγγισης είναι η τεκμηρίωση των απαντήσεων. Αυτή απουσιάζει εντελώς. Ό,τι να’ ναι. Ας είμαστε επιεικείς με το πρώτο σκέλος και ας δούμε το δεύτερο των απαντήσεων.

Οι σωστές απαντήσεις προϋποθέτουν ειλικρίνεια. Ειλικρίνεια μεταξύ βουλευτών και υπουργών δεν υπάρχει σε καμμία κυβέρνηση. Οι βουλευτές φθονούν τους υπουργούς και περιμένουν πότε θα γίνουν βεζίρηδες στη θέση του βεζίρη. Κυρίως στην Ελλάδα των απάτριδων πολιτικών. Από την άλλη, όπως επισήμανα και στον πρόλογο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατ επανάληψη παραπονεθεί στον πρωθυπουργό ότι οι υπουργοί τους αγνοούν και αποφασίζουν ερήμην των βουλευτών. Και ότι ο ίδιος κυβερνάει με μια κλίκα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Δεύτερος παράγοντας που οι απαντήσεις που θα πάρει ο πρωθυπουργός δεν απαντούν στα ερωτήματά του είναι ότι υπουργοί και βουλευτές είναι παγίως χωρισμένοι σε κλίκες και σε παρέες που τους ενώνουν ποικίλα συμφέροντα. Επομένως, οι βουλευτές θα απαντήσουν ανάλογα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις και τα κολλητιλίκια και όχι ανάλογα με τα «προσόντα» που ζητάει ο κ Τσίπρας και οι εμπνευστές του εγχειρήματος.

Τρίτος παράγων που οι απαντήσεις δεν θα απεικονίζουν τις πραγματικές αποδόσεις των υπουργών στο κυβερνητικό έργο είναι ότι από τις 6 ερωτήσεις μόνο οι τρείς (3) αφορούν στο κυβερνητικό τους έργο! Οι άλλες 3 αφορούν στην κομματοκρατία! Δηλαδή, πόσο καλοί είναι οι υπουργοί στην προώθηση του κόμματος και στην πίστη στην κομματική γραμμή.

Κάθε βουλευτής, λοιπόν, καλείται να βαθμολογήσει με κλίμακα από 1 (χειρότερος βαθμός) έως 100 (καλύτερος βαθμός) κάθε έναν από τους υπουργούς στις εξής δραστηριότητες:

1. Συνεργασία με κόμμα, βουλευτές και ΕΠΕΚΕ (κοινοβουλευτικοί τομείς)
2. Αποτελεσματικότητα, ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων καθημερινότητας
3. Μεσοπρόθεσμο σχέδιο υπουργείων
4. Καινοτόμες και ριζοσπαστικές ιδέες
5. Η δράση που συμβάλλει στη βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας
6. Εμφάνιση και διαχείριση στα ΜΜΕ
7. Αποτελεσματικότητα και τόλμη υλοποίηση της στρατηγικής με κοινωνικό πρόσημο
8. Υλοποίηση πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πρώτο, πέμπτο και έκτο ερώτημα οι βουλευτές που θα βαθμολογήσουν με πάνω από 1 είναι ψεύτες. Βρίζουν νυχθημερόν τους υπουργούς, όπως προείπα, ότι έχουν καβαλήσει το καλάμι και ότι κάνουν κλειστή κυβερνητική πολιτική, καθοδηγούμενοι από μια «κλίκα» του Μαξίμου. Ταυτόχρονα, υπουργοί και βουλευτές «μαλλιοτραβιόνται» μεταξύ τους για το ποιος θα εμφανιστεί στα κανάλια, αναπτύσσοντας επι τούτου σχέσεις με δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα επί τριετία για όποιον θέλει να τα δει.

Στο τρίτο και στο τέταρτο ερώτημα οι βουλευτές είναι ανίκανοι να απαντήσουν. Πρώτον γιατί δεν έχουν καμιά πληροφόρηση για τα σχέδια των υπουργών και δεύτερο γιατί σχεδόν όλοι δεν έχουν καμιά πείρα υπουργική ή εργασιακή, που να τους επιτρέπει να ξέρουν καινοτόμες και ριζοσπαστικές ιδέες. Εκτός αν η κατάργηση της ιδιοκτησίας, η κατάργηση των συνόρων και η εθελοντική συγκομιδή του ρώσικου σταριού σε ετήσια βάση θεωρούνται ριζοσπαστικές ιδέες.

Το έβδομο και όγδοο ερώτημα είναι ένα και το αυτό. Οι σύντροφοι που εκπόνησαν τον κατάλογο δεν ξέρουν απλώς ότι η υλοποίηση της στρατηγικής με κοινωνικό πρόσημο είναι η υλοποίηση της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ! Εντάξει. Ο πρωθυπουργός που ρωτάει δεν το ξέρει;

Το δεύτερο ερώτημα έχει απαντηθεί από το γραφείο Φλαμπουράρη. Το οποίο ιδρύθηκε πριν ένα και κάτι χρόνο για να διαχειρίζεται τα προβλήματα της καθημερινότητας «αφού τα υπουργεία είχαν τόσο φόρτο εργασίας που δεν προλάβαιναν»…

Όποιος δει συνολικά το βαθμολόγιο θα διαπιστώσει ότι είναι ένα απολύτως κομματικό ερωτηματολόγιο με απολύτως κομματικά κριτήρια και με έναν μεγάλο απόντα: ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ! Η οποία αποτελεί και τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Και η οποία είναι αυτή που υποφέρει περισσότερο, έχει πληγεί περισσότερο και παράγει περισσότερο. Και δεν υπάγεται στην καθημερινότητα του «κοινωνικού προσήμου».

Και η οποία περιμένει πότε θα έρθει το ερωτηματολόγιο της κάλπης για να απαντήσει ως μόνη κυρίαρχη. Μόνο που στη θέση των ερωτημάτων θα υπάρχουν σταυροί. Μπορεί και Παναγίες.

 

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.