Ειδησεογραφικό site

Του Ευτύχη Παλλήκαρη: Το πάθημα του κ. Παπαδημούλη και το μάθημα εκ Βρυξελλών

1.751
Οι θριαμβολογίες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και η παγωμάρα στο Μαξίμου μετά το βέτο του Βερολίνου για εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ

«Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz τώρα στο ΕΚ: «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα. Η οικονομία της έχει θετικές προοπτικές και αυτό θα φανεί καθαρά τα επόμενα χρόνια. Δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα». Ένα ακόμη ράπισμα στα ψεύδη του @kmitsotakis. Θα καταγγείλουν και αυτόν;».

Το τιτίβισμα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη «εκτοξεύθηκε» λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης (12/9) με προφανή στόχο, να πλήξει τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που «ψεύδεται». Για να διασφαλίσει όμως ότι δεν θα αστοχήσει, παρέλειψε μια ακόμα απόστροφο του κ. Scholz, από την τοποθέτησή του: «είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συμφωνίες οποία κυβέρνηση και αν υπάρχει στην Ελλάδα. Θα ήταν μεγάλο λάθος να αλλάξει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί».

Το πρόβλημα με το μήνυμα του κ. Παπαδημούλη είναι πως έστρεψε τα βέλη του για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, παραβλέποντας (;) την συνεδρίαση του Eurogroup που ακολουθούσε- ή θέλοντας να προλάβει ίσως τα χειρότερα: η Γερμανία, λίγες ώρες μετά τις θριαμβολογίες του κ. Παπαδημούλη, μπλόκαρε την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Έβαλε βέτο, ζητώντας να καλυφθεί με ισοδύναμα το κόστος των 25 εκ. ευρώ με το προσωρινό πάγωμα του υψηλού ΦΠΑ για τα νησιά που δοκιμάζονται από το προσφυγικό κύμα, μέχρι το τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι τα ισοδύναμα θα βρεθούν με περικοπές από τις αμυντικές δαπάνες.

Τόσο το Μαξίμου όσο και ο κ. Παπαδημούλης πρέπει να συνειδητοποίησαν ότι το μήνυμα δεν αφορά αυτό καθεαυτό το «μικροποσό» για τον ΦΠΑ σε κάποια νησιά έναντι των θηριωδών πρωτογενών πλεονασμάτων, ύψους 7 δισ. ευρώ, για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Το μήνυμα για πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην μεταμνημονιακή εποχή, της πιστής εφαρμογής του προγράμματος ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού της από τις 21 Αυγούστου και μετά. Ακόμα μεγαλύτερη ταραχή επέφερε η σκληρή στάση του Βερολίνου σε ό,τι αφορά την προοπτική της μη εφαρμογής του μέτρων περικοπής των συντάξεων από 1-1-2019, προοπτική στην οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά ακόμα και για το πότε και πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Το ράπισμα που δέχτηκε η κυβέρνηση από τον σοδιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας ασφαλώς ήταν πιο ισχυρό από το ράπισμα που επιχείρησε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τέτοιο άδειασμα ούτε ο κ. Μοσκοβισί δεν μπορούσε να το φανταστεί…

Κι ένα υστερόγραφο. Η προειδοποίηση του κ. Scholz αφορά πρωτίστως την κυβέρνηση, αλλά όχι μόνο. Η αναφορά του πως «είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συμφωνίες όποια κυβέρνηση και αν υπάρχει στην Ελλάδα», ηχεί σαν καμπανάκι και για την ΝΔ, η οποία οφείλει να αντιμετωπίσει το δεσμευτικό πρόγραμμα της προσεχούς τετραετίας, κάτω από δύσκολες συνθήκες, χωρίς λαϊκισμούς και εύκολες συνταγές του παρελθόντος…

 

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.