Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Το θρίλερ της «καθαρής» εξόδου

2.141

Το θρίλερ μιας παράτασης των Μνημονίων, έστω και με νέα μορφή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η προληπτική πιστοληπτική γραμμή, και μάλιστα στην αυστηρή της μορφή, δηλαδή σε αυτήν που ουσιαστικά αποτελεί ένα νέο «λάιτ» Μνημόνιο, έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αφού υπέρ αυτής έχει πάρει θέση εδώ και πολύ καιρό η ΤτΕ. Αλλά πλέον συμφωνεί και η ΕΚΤ, καθώς και πολιτικοί αλλά και οικονομικοί παράγοντες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Ο λόγος για μια υπόθεση η οποία δεν είναι πλέον πολιτική. Η κυβέρνηση αυτήν τη διάσταση αντιλαμβάνεται, ως επικοινωνιακό πολιτικά όπλο θέλει να αξιοποιήσει την υπόθεση της καθαρής εξόδου. Και αρωγός της είναι και η ηγεσία της Κομισιόν, που θέλει πάση θυσία να παρουσιάσει ένα ελληνικό success story στη δύση της θητείας της. Η υπόθεση, ωστόσο, είναι καθαρά οικονομική και η σημασία της κλιμακώνεται.

Καθώς σχετίζεται με την κρίση στην Ιταλία, η οποία όχι μόνο δεν τελείωσε με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αλλά τώρα θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Σχετίζεται και με την Ισπανία, που μπαίνει σε περιδίνηση, αλλά και με τα σύννεφα στις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ που πυκνώνουν λόγω του εμπορικού πολέμου.

Γενικότερα, το περιβάλλον στις αγορές δεν είναι το πλέον ευνοϊκό για μια προσπάθεια ομαλής και πλήρους επιστροφής της χώρας στις αγορές. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από την αναβολή στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για μια έξοδο στις αγορές Απρίλιο-Μάιο. Την αποτυχία για μια νέα δοκιμαστική έξοδο, η οποία δίνει και ένα σαφές μήνυμα για το τι έρχεται…

Η υπόθεση «προληπτική πιστοληπτική γραμμή», λοιπόν, έχει να κάνει με το αν η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να πορευτεί μόνη της στις αγορές το επόμενο διάστημα, ακόμα και αν οι συνθήκες είναι δυσμενείς. Έχει να κάνει με το αν πράγματι είναι αναγκαία ως μια δικλίδα ασφαλείας αν οι κλυδωνισμοί στις αγορές συνεχιστούν.

Η στείρα αντιπαράθεση για καθαρή έξοδο ή για Μνημόνιο δεν ωφελεί. Τουλάχιστον όχι τη χώρα.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.