Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Το στοίχημα της αξιοπιστίας έχει χαθεί

2.009

 

Οδεύουμε λοιπόν προς την έξοδο από το Μνημόνιο χωρίς να έχει επιτευχθεί η έξοδος στις αγορές. Έχοντας δηλαδή… από χέρι ένα μείον.

Όχι γιατί δεν ήταν επιθυμητή μία έκδοση αλλά γιατί δεν κατέστη εφικτή. Προσπάθεια έγινε, αλλά δεν απέδωσε καρπούς. Τα roadshows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα. Προφανώς και το κλίμα αντιμετώπισης της Ελλάδας ήταν βελτιωμένο σε σχέση με 1-2 χρόνια πριν, αλλά όχι τέτοιο που να επιτρέπει μία εκ του ασφαλούς έκδοση. Μία έκδοση δηλαδή με εύλογα ικανοποιητικό επιτόκιο.

Αντιθέτως, όπως άλλωστε αποκάλυψε και το προηγούμενο Σάββατο το «Κεφάλαιο», η ελληνική πλευρά και οι σύμβουλοί της εισέπραξαν ένα μεγαλοπρεπές «όχι» και από τα funds – κατόχους ελληνικών ομολόγων από την εποχή του PSI, ως προς την ανταλλαγή των τίτλων τους. Έκριναν ότι δεν τους συνέφερε. Δεν δελεάστηκαν από την αύξηση της χρονικής διάρκειας και αρκέστηκαν στην ούτως ή άλλως υψηλή απόδοση που απολαμβάνουν.

Πέρα από αυτό όμως, η αποτυχία να βγει η Ελλάδα στις αγορές πριν την έξοδο από το Πρόγραμμα δεν παύει να αποτελεί μία αποτυχία που δείχνει ότι οι αγορές δεν έχουν πειστεί. Δεν έχουν πειστεί για τη διατηρησιμότητα των ελληνικών μεγεθών και κυρίως ότι δεν θα αποκλίνει η πολιτική που θα ακολουθήσει στη συνέχεια η κυβέρνηση από ποσά έχουν συμφωνηθεί και ψηφισθεί.

Και το μήνυμα αυτό δεν το έχουν δώσει μόνο οι αγορές. Το έχουν καταστήσει σαφές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της κατάργησης του waiver και του οριστικού αποκλεισμού της χώρας από το QE, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τα πολλά… ναι μεν αλλά, ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους. Συναίνεσαν μεν στην έξοδο από το Μνημόνιο και στο κλείσιμο των αξιολογήσεων για να μην τεθούν απέναντι στην Κομισιόν και το Βερολίνο, αλλά διατύπωσαν ενστάσεις.

Και δεν είναι τυχαίο ότι καμπανάκι έκρινε ότι θα έπρεπε να χτυπήσει και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής ώστε να μην υπάρξει εκτροπή στην οικονομία. Στην κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται ότι η αξιοπιστία είναι το κύριο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα για να μπορεί να πορευτεί αυτόνομα χωρίς την έξωθεν «προστασία». Όμως η αξιοπιστία κερδίζεται με επίδειξη συνέπειας. Και αυτό είναι κάτι που τίθεται σε αμφισβήτηση ιδιαίτερα καθώς οδεύουμε σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα μακρά.

Και μπορεί η κυβέρνηση να ποντάρει στο μαξιλάρι ρευστότητας που με αιματηρές θυσίες της κοινωνίας και αποδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας επιτεύχθηκε, όμως αυτό δεν επαρκεί για την επιστροφή στην κανονικότητα. Και κανονικότητα είναι η υγιής χρηματοδότηση όπου και όταν απαιτείται. Και η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από την κανονικότητα. Και αυτό θα επιδεινωθεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για μαύρα σύννεφα στις αγορές στο κοντινό μέλλον…

 

Πηγή: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.