Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας

1.991

 

Το μείζον διακύβευμα των επόμενων εκλογών δεν είναι μόνο η ανατροπή της κυβέρνησης. Αλλά και η διασφάλιση ότι θα υπάρξουν, την επόμενη ημέρα, προϋποθέσεις  μακράς πολιτικής σταθερότητας.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που ταυτόχρονα αποτελεί και σημαντική προϋπόθεση για να μπορέσει να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας, να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη και ανάπτυξη, να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Η πολιτική σταθερότητα, που πέρα και πάνω από τις προθέσεις ή τις εξαγγελίες των κομμάτων για παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, θα είναι η παράμετρος που θα κρίνει αν η χώρα θα πορευτεί σε ήρεμα ή σε ταραγμένα νερά στο ταξίδι της στη μεταμνημονιακή εποχή.

Και τούτο καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις επόμενες εκλογές θα ακολουθήσει η προεδρική εκλογή. Μία εκλογή που απαιτεί συναίνεση 180 βουλευτών για να υπάρξει αποτέλεσμα. Και να θυμίσουμε εδώ ότι τυχόν αποτυχία συναίνεσης στην προεδρική εκλογή, θα σημάνει εκ νέου προσφυγή στις κάλπες με εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής. Εξέλιξη που ασφαλώς θα δυσχεράνει ή σε κάθε περίπτωση θα καταστήσει πιο πολύπλοκους τους χειρισμούς και τις διαπραγματεύσεις για εκ νέου σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν είναι καθόλου λάθος η εκτίμηση ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία «τριπλή» πλειοψηφία μετά τις επόμενες εκλογές.

Πλειοψηφία για τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης που δεν θα βρίσκεται υπό πολιτική ομηρία. Ανεξάρτητα αν αυτή θα έχει προέλθει από αυτοδυναμία ή από συνεργασία. Πλειοψηφία για την εξασφάλιση της εκλογής προέδρου ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σύντομα σε νέες εκλογές. Πλειοψηφία ιδανικά και για έναν τρίτο λόγο, την άμεση αλλαγή από την επόμενη κυβέρνηση του εκλογικού νόμου. Ώστε να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση η περιπέτεια στην οποία μπορεί να οδηγηθεί η χώρα μέσω της απλής αναλογικής.

Το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας είναι μείζον. Γιατί ακόμα και αν έχουν εξαγγελθεί ή και προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις ή φιλικές προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις δράσεις (πχ μείωση φορολογίας και εισφορών), αν δεν υπάρχει σταθερός πολιτικός ορίζοντας ποιος επενδυτής θα τολμήσει να βάλει τα λεφτά του, να πάρει το ρίσκο να επενδύσει στη χώρα. Όταν δεν μπορεί να διασφαλισθεί η μακροβιότητα και η απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης και ελλοχεύει η διολίσθηση προς το πολιτικό χάος.

Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία η σύνθεση του επόμενου κοινοβουλίου, η ύπαρξη δυνάμεων που θα μπορούν να «συνομιλήσουν» για την εξεύρεση κοινών παρονομαστών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται ως ιδιαίτερα κρίσιμες. Και αυτό σε μία συγκυρία όπου η πόλωση που επιχειρείται κυρίως από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει ακριβώς ως στόχο την οριστική αποδόμηση και πολιτική εξόντωση των ήδη αποδυναμωμένων και ευρισκόμενων σε αποδρομή μικρότερων πολιτικών δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.