Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Θα είναι το 2018 η τελευταία «εύκολη» χρόνια;

2.024

 

Δεν ξέρω τι λένε οι αστρολόγοι, όμως τα δεδομένα αν δεν… αμφισβητούν την όποια αισιοδοξία, σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπουν εφησυχασμό…

Η κατάσταση της οικονομίας και των τραπεζών, η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών που εξαντλείται, η πολλαπλή εκλογική διαδικασία και το αν όχι δυσμενές τουλάχιστον επισφαλές διεθνές περιβάλλον και οικονομικά και πολιτικά, αποτελούν εστίες ισχυρού προβληματισμού για τη χρονιά που έρχεται. Η οποία πιθανότατα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ως προς τις καταστάσεις που θα επικρατήσουν και θα διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Εκείνο δε που μάλλον δεν έχει συνεκτιμηθεί είναι ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει περιθώριο αστοχίας. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ούτε… λίπος να καεί ούτε χρηματοδοτικές πηγές να ενεργοποιηθούν. Η ελληνική κοινωνία σε έναν μεγάλο βαθμό επεβίωσε στα χρόνια της κρίσης γιατί υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία, μετρητά, ακίνητα, τιμαλφή, που έδωσαν λύσεις και ανάσες. Καλώς ή κακώς. Τώρα όμως εξαντλήθηκαν… Είτε λόγω φόρων και χαρατσιών, είτε για να συντηρήσουν όσο ήταν εφικτό ένα καταρρέον βιοτικό επίπεδο.

Από την άλλη το κράτος είχε τη λύση του δανεισμού μέσω των Μνημονίων. Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος να εξυπηρετούσε το δημόσιο χρέος, όμως τα κονδύλια υπήρξαν. Καλώς ή κακώς… Και πάνω σε αυτά επεβίωσε η χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα; Τα λεφτά έχουν προφανώς τελειώσει και η «πόρτα» αυτή έχει κλείσει οριστικά – επιθυμητή ή μη – αν παραστεί νέα ανάγκη.

Με αυτά τα δεδομένα και με τη χώρα εκτός αγορών και με ένδεια επενδύσεων, αλλά και με το πολιτικό μέλλον ακόμα αβέβαιο, η αισιοδοξία για τη χρονιά που έρχεται είναι μεν επιθυμητή και ίσως επιβεβλημένη, αλλά ακόμα δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα. Η νέα χρονιά δείχνει ιδιαίτερα δύσκολη και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν λύσεις και ανατροπές που θα διαψεύσουν την ανησυχία ότι το 2018 ίσως και να ήταν η τελευταία εύκολη χρονιά…

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.