Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Πριν αλέκτορα φωνήσαι… άρχισαν οι υποσχέσεις 

440

 

Ακόμα είμαστε στον Μάιο και οι υποσχέσεις για παροχές στη… μεταμνημονιακή περίοδο δίνουν και παίρνουν. Άραγε τι έχει να γίνει από Σεπτέμβριο;

Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν εισέλθει πλήρως σε… προεκλογικό κλίμα. Έξι μηνών; Δώδεκα; Δεκαέξι; Δεν έχει σημασία. Για εκείνους ξεκινά μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που βέβαια σημαία θα έχει, εκτός από τη σκανδαλολογία, την παροχολογία. Τις υποσχέσεις για παροχές που ξεκίνησαν πριν καλά καλά βγούμε από το Πρόγραμμα. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μετά. Βεβαίως έχει η κυβέρνηση προδιαθέσει για τις προθέσεις της. «Μετά τον Αύγουστο παίρνουμε τα κλειδιά της χώρας» τονίζουν προς το εκλογικό ακροατήριο.

Όπερ μεθερμηνευόμενον, από τον Σεπτέμβριο τέλος η λιτότητα, ξεκινά η επιστροφή προς την πρότερη κατάσταση. Βεβαίως, ουδέν αναληθέστερο αυτού, αλλά μικρή σημασία έχει. Σημασία έχουν οι εντυπώσεις. Και το πώς θα ξεγελάς την κοινωνία περικόπτοντας από τη μια εισοδήματα και… ρεφάροντας σε ένα βαθμό με επιδοματική πολιτική. «Τώρα μπορούμε και δίνουμε» θα είναι το σύνθημα. Άλλο τι… κόβουμε. Τι δίνουμε μετράει… Και μην εκπλαγείτε αν σε ορισμένους αυτό πιάσει. Δυστυχώς η χρόνια εξαθλίωση οδηγεί στο να θεωρείς τις ελεημοσύνες… μάννα εξ ουρανού.

Έτσι πριν… αλέκτορα φωνήσαι… την έξοδο από το Πρόγραμμα άρχισαν οι υποσχέσεις. Για επιδότηση ενοικίου, για επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου, για αύξηση του κατώτατου μισθού, ακομμάτιστων και για επαναφορά των εθνικών συλλογικών συμβάσεων ακούστηκε. Ε, όσο για το κοινωνικό μέρισμα σε συνταξιούχους και χαμηλά εισοδήματα, αυτά είναι σαν να τα… έχουν ήδη πάρει. Και βέβαια μια και ο λόγος για συνταξιούχους, με κάθε ευκαιρία τους… κλείνουν το μάτι ότι δεν θα εφαρμοστούν τελικά συνολικά ή σε ένα μεγάλο μέρος τους από την αρχή του 2019 οι νέες περικοπές. Όσο για το αφορολόγητο… απεταξάμην!

Πού θα βγάλει όλο αυτό. Με μαθηματική ακρίβεια σε νέα κρίση αναξιοπιστίας της χώρας. Και μπορεί στην κυβέρνηση να νιώθουν ότι κάθονται στα μαλακά με το μαξιλαράκι ρευστότητας που έχουν λόγω της αφαίμαξης των Ταμείων, όμως ακόμα και αν νιώθουν ότι δεν τις έχουν απόλυτη άμεση ανάγκη καλό θα είναι να έχουν κατά νου τις αγορές. Γιατί αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει δίχτυ προστασίας. Ας το σκεφτούν πολύ καλά λοιπόν.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.