Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Πάμε για μεγάλη πόλωση

2.086

 

Το κλίμα των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτικό του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Αν και ακόμα είμαστε στις… τροχιοδεικτικές βολές.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε στον ανασχηματισμό έδωσε το στίγμα, σε συνέχεια των θέσεων που είχε αναπτύξει στην ομιλία του στην Ιθάκη. Με έναν ανασχηματισμό όπου το κέντρο της προσοχής πρέπει να δοθεί αρχικά στο υπ. Δικαιοσύνης και εν συνεχεία στο Εσωτερικών. Από εκεί και πέρα άλλωστε απλώς ανακάτεψε τις υπουργικές καρέκλες χωρίς να επιτύχει κανένα σινιάλο «αμφίπλευρης» διεύρυνσης, όπως θρυλείτο, παραμονές του ανασχηματισμού, ότι επεδίωκε.

Με απομεινάρια της λαϊκής Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ που δεν εκπροσωπούν κανένα κομμάτι της Κεντροδεξιάς ή της Κεντροαριστεράς, παρά μόνον τους εαυτούς τους, ο πρωθυπουργός πέρασε από τη «διεύρυνση» και… δεν ακούμπησε. Όμως οι εντυπώσεις αλλάζουν αν αποκωδικοποιηθούν τα βασικά μηνύματα του ανασχηματισμού. Όπου, τα συμπεράσματα είναι δύο:

Τακτοποιώντας εσωκομματικές εκκρεμότητες και τοποθετώντας τον πρώην γραμματέα του υπουργικού του συμβουλίου στο τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Τσίπρας προϊδεάζει για μια προεκλογική περίοδο με πολλές παροχές, αλλά κυρίως με περισσότερες «δικαστικές εξελίξεις», που να εξυπηρετούν το αφήγημα της «Ιθάκης»: Δεν θα αφήσουμε τους «μνηστήρες» (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) να επιστρέψουν στην εξουσία.

Οι δημοσκοπικοί δείκτες εδώ και μήνες καθόλου δεν υπηρετούν τη στόχευση του πρωθυπουργού για να γυρίσει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, κοντράροντας επί ίσοις όροις τη Ν.Δ.

Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μάλιστα, και τους ειδεχθείς επικοινωνιακούς κυβερνητικούς χειρισμούς, οι φθινοπωρινές σφυγμομετρήσεις φαίνεται ότι θα είναι ακόμα πιο απογοητευτικές για τον ίδιο, την κυβέρνηση και το κόμμα του.

Καθώς είναι πιστός θιασώτης της ρήσης «μεγάλη αναταραχή» – υπέροχη κατάσταση, ο κ. Τσίπρας είναι βέβαιον ότι θα επιδιώξει να μετατρέψει την προεκλογική περίοδο σε αρένα.

Προαναγγελθείσες διώξεις αντιπάλων, «σκάνδαλα», διχαστική ρητορική και αυξημένες υποσχέσεις, με τις οποίες θα τάζει τα πάντα στους πάντες, είναι το εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο θα σερβίρει, σταδιακά και βαθμηδόν, στον δρόμο προς τις κάλπες.

Είτε οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιηθούν, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, τον προσεχή Μάιο (είτε λίγο νωρίτερα ή αργότερα), η πόλωση στην οποία θα οδηγήσουν Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα έχει σκιαγραφηθεί κατάφωρα με τον παρόντα ανασχηματισμό.

Οι πληροφορίες, εξάλλου, ότι η αποπομπή του Σταύρου Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλεται σε κωλυσιεργίες για «σοβαρές» υποθέσεις που εκκρεμούν και στις οποίες ποντάρει το Μαξίμου για δημιουργία κλίματος είναι κάτι περισσότερο από ενδεικτικές για τη στόχευση Τσίπρα εν όψει των πολλαπλών καλπών: Να προκαλέσει προεκλογικό χάος.

Πηγή: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.