Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Νέα διλήμματα, παλιές συνήθειες

2.030

 

Αναμφίβολα η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα αποτελέσει το πρώτο «μεταμνημονιακό» τεστ για την κυβέρνηση.

Εκεί θα καταγραφούν οι προθέσεις για το πώς θα διαχειρισθεί η κυβέρνηση τα όποια περιθώρια της οικονομίας απομένουν για το υπόλοιπο της θητείας της, ενόψει των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Η δημοσιονομική σταθερότητα αναμφίβολα αποτελεί τον κεντρικό θεμέλιο λίθο τής (μετά τα τρία προγράμματα στήριξης) περιόδου, που αρχίζει από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου. Η εμπιστοσύνη όμως των αγορών είναι ακόμα «ζητούμενο» για την ελληνική οικονομία.

Και αυτό φαίνεται ήδη στο πώς οι αγορές αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι η βιωσιμότητά τους για τα αμέσως επόμενα 4-5 χρόνια είναι βεβαιωμένη ακόμα και από το ΔΝΤ.

Μπορεί η κυβέρνηση να σταθεί με πειστικότητα απέναντι σ’ αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης; Μπορεί να βάλει τις ανάγκες ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας πάνω από τις δικές της πολιτικές προσδοκίες ενόψει του πολλαπλού εκλογικού κύκλου του 2019;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα κρίνουν τη στάση των αγορών απέναντι σε μια οικονομία που θα πρέπει να κινηθεί πλέον εκτός της ομπρέλας προστασίας που αποτελούσαν τα, οπωσδήποτε ασφυκτικά, προγράμματα στήριξης.
Η αναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να γίνει πλέον με όρους αγοράς και όχι στήριξης από την ΕΚΤ, η οποία διακόπτει πλέον την κατ’ εξαίρεση αναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος από τη Δευτέρα.

Δυστυχώς οι ζυμώσεις στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση.

Οι πολιτικές ανάγκες επιβίωσης των κυβερνητικών κομμάτων προς το παρόν εμφανίζονται να κυριαρχούν έναντι των ισχυρών απαντήσεων που περιμένει η οικονομία και ο επιχειρηματικός κόσμος.

Το περιβόητο «υπερπλεόνασμα» έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί εντάσεις και διαμάχες στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς όλες οι πλευρές ζητούν μερίδιο για τη δική τους… πολιτική προστασία.

Διλήμματα, όπως περισσότερες προσλήψεις και επιδοματικές πολιτικές, μπαίνουν σε διελκυστίνδα απέναντι σε απαιτήσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων, τη μείωση των φοροεπιβαρύνσεων και της ασφαλιστικής ασφυξίας των επιχειρήσεων.

Δυστυχώς η ένταση των αντιπαραθέσεων είναι τόσο ισχυρή, που είναι πιθανό να καθορίσει ακόμα και το «είδος» του επικείμενου ανασχηματισμού…

Πηγή: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.