Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Μετά τη ΔΕΘ…

1.988

 

Η εικόνα πλέον αποκρυσταλλώνεται. Μετά και τη ΔΕΘ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο πρωθυπουργός επικεντρώνεται περισσότερο στη διαχείριση της επόμενης μέρας.

Άλλωστε και οι στοχεύσεις των εξαγγελιών του απευθύνονταν σε ακροατήριο το οποίο επιχειρεί να «περιχαρακώσει» και όχι στο σύνολο. Δεν είχε όραμα ο κ. Τσίπρας. Δεν είχε συγκροτημένο σχέδιο. Δείχνει να κινείται πλέον αποδεχόμενος τη δεύτερη θέση, με στόχο αφενός να μπλοκάρει την αυτοδυναμία και αφετέρου να εξασφαλίσει εκλογικά ποσοστά που θα τον καθιστούν βασικό παίκτη ή και ρυθμιστή των εξελίξεων της μετεκλογικής περιόδου. Κυρίως ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Και αυτή ήταν η διαφορά στη ΔΕΘ. Γιατί αντίθετα με τον κ. Τσίπρα, που εμφανίστηκε «αμυνόμενος» – άλλωστε κυβερνά 3,5 χρόνια και έχει όσο και αν προσπαθεί να το στρεβλώσει, την ευθύνη της ακολουθούμενης πολιτικής – ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε ένα νέο σχέδιο. Συγκεκριμένο. Παρουσίασε την φιλοσοφία του, ένα νέο μείγμα πολιτικής, όχι βασισμένο στους φόρους και τα χαράτσια. Με αυτό το μείγμα ασφαλώς και μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Είναι άλλο πράγμα. Όμως έδειξε ότι υπάρχει σχέδιο. Ένας άλλος δρόμος. Αυτό είναι το ενδιαφέρον.

Η διαφορά στην επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με την παροχή αναπτυξιακών κινήτρων που εξαγγέλλει η αντιπολίτευση, θυμίζει κάπου το γνωστό απόφθεγμα του Κινέζου ποιητή και φιλόσοφου Κουάνγκ Τσέου που έζησε τον 4ο-3ο αιώνα. «Αν δώσεις ένα ψάρι σ’ έναν άνθρωπο θα φάει μια φορά. Αν του μάθεις να ψαρεύει θα τρώει σ’ όλη του τη ζωή…». Αυτή είναι η διαφορά. Με ελεημοσύνες δεν μπορεί να πάει μπροστά η χώρα…

Παρεμπιπτόντως, για όσους ενδιαφέρονται, το γνωμικό του Κουάνγκ Τσέου συνεχίζει ως εξής: «…Αν τα σχέδιά σου είναι για ένα χρόνο σπείρε σπόρους. Αν είναι για δέκα χρόνια, φύτεψε ένα δέντρο. Αν είναι για εκατό χρόνια, μόρφωσε τον λαό. Σπέρνοντας μία φορά σπόρους, σοδιάζεις μια φορά. Φυτεύοντας ένα δέντρο, σοδιάζεις δέκα φορές. Μορφώνοντας το λαό, σοδιάζεις εκατό φορές.»

Σε τι ελπίζει πλέον ο κ. Τσίπρας; Αφενός στη μη περικοπή των συντάξεων. Δεν είναι εύκολα μετρήσιμο το αν θα έχει σημαντικό όφελος επιτυγχάνοντας αναβολή. Είναι όμως εύκολα υπολογίσιμη η τεράστια ζημιά που θα υποστεί αν πλέον δεν το καταφέρει. Από εκεί και πέρα εκείνο στο οποίο έχει να ποντάρει είναι η πόλωση. Θεωρεί ότι τον συμφέρει η ένταση και η σφοδρή αντιπαράθεση. Και απ’ ό,τι φαίνεται το πεδίο μάχης που έχει επιλέξει είναι το δικαστικό. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν πείθει. Όμως είναι αλήθεια ότι αν αποδειχθούν βαρύνουσες ευθύνες σε κάποια υπόθεση και όχι απλά αοριστολογίες και σπίλωση, αυτό μπορεί να επηρεάσει το κλίμα…

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.