Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Κρίσιμο για τις τράπεζες το 2019

2.012

 

Το 2019 θα είναι η πλέον κρίσιμη χρονιά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μία χρονιά αναγκαστικών δράσεων από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθούν πολλά.

Και για το τραπεζικό σύστημα αλλά και για την οικονομία συνολικότερα, καθώς αν δεν αποκατασταθεί στοιχειωδώς η υγεία των τραπεζών, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική θετική εξέλιξη και ανάπτυξη και στην πραγματική οικονομία. Βεβαίως στο επίκεντρο θα βρεθεί η αντιμετώπιση των κάθε είδους προβληματικών δανείων. Μόνο που τα δάνεια αυτά έχουν… μία κακή τάση. Αυξάνονται εκεί που νιώθεις σίγουρος ότι μειώνονται…

Γιατί πολύ απλά μία σειρά από δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, που εξυπηρετούσαν κανονικά τον δανεισμό τους, αρχίζουν να… λαχανιάζουν, να αγχώνονται, να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η καθημερινότητα στην αγορά είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που δείχνουν οι αριθμοί του δήθεν success story που επικαλούνται κυβέρνηση και Βρυξέλλες για διαφορετικούς βέβαια λόγους κάθε πλευρά. Και αυτή η διαφορετική πραγματικότητα από… νοικοκυραίο σε κάνει κακοπληρωτή… Όχι στρατηγικό, αλλά από απόγνωση.

Η εξυγίανση των τραπεζών θα είναι αναμφισβήτητα ένα δυσεπίλυτο παζλ όποιο μοντέλο και αν επιλέγει. Και δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Και ακίνητα θα εκποιηθούν και οι πλειστηριασμοί θα αυξηθούν και πολλοί οφειλέτες θα βρεθούν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Αλλά και στις ίδιες τις τράπεζες θα υπάρξουν συνέπειες. Δεν θα είναι αναίμακτες οι εξελίξεις καθώς θα απαιτηθούν μέσα στην επόμενη διετίας – τριετία χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας. Και όχι πλέον με το σχετικά ευνοϊκό καθεστώς που είχαν οι εθελούσιες έξοδοι. Αυτές επί της ουσίας εξαντλήθηκαν.

Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν… βουνό, ωστόσο είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αποδώσουν. Αν δεν επιτύχουν τα σχεδιαζόμενα μοντέλα, η επόμενη ημέρα θα είναι ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου καθώς θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια που αυτή τη στιγμή δεν προσφέρονται…. Και παρεμπιπτόντως, οι εξελίξεις στις τράπεζες μπορεί να κρύβουν και μεγάλες πολιτικές «παγίδες»…

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.