Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Η «δικτατορία» των φόρων

3.164

 

Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, η ευρηματικότητα των κυβερνητικών φορομπηχτικών μηχανισμών βάζει συνεχώς νέα «εργαλεία» αφαίμαξης της κοινωνίας στο τραπέζι.

Αν αληθεύει η πρόθεση -που έτσι θα είναι…- της κυβέρνησης να προχωρήσει σε είσπραξη ΕΝΦΙΑ και φόρων σε δόσεις, για 12, μήνα μήνα λένε οι διαρροές, τότε την ελληνική κοινωνία την περιμένει μία πρωτόγνωρη φορολογική «δικτατορία». Πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσει κανείς αυτό το σχέδιο. Που θα περιλαμβάνει προφανώς και την αρπαγή κάθε ικμάδας ρευστότητας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς… Και έτσι, ένα μέτρο που θα μπορούσε με διαφορετική φιλοσοφικά να λειτουργήσει προς όφελος των οφειλετών, αν για παράδειγμα μπορούσε να χορηγηθεί μήνα μήνα κατ’ αντιστοιχία προσωρινή ενημερότητα, θα λειτουργήσει ως οριστική ταφόπλακα, αν εφαρμοστεί, της μεσαίας τάξης.

Εδώ οι οφειλέτες αδυνατούν κατά χιλιάδες να φανούν συνεπείς στις ρυθμίσεις και τις χάνουν, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο όλο και αυξάνονται, θα πληρώνουν και τον φόρο εισοδήματος μήνα μήνα; Κατά προσέγγιση; Και άντε να περιμένεις να δικαιωθείς μετά με συμψηφισμό; Καλά… θα γελάσει ή μάλλον θα κλάψει κάθε πικραμένος. Θα διαλυθούν οριστικά και αμετάκλητα οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Αυτή είναι η μοίρα που επιφυλάσσουν για την κοινωνία μετά την έξοδο από τα Μνημόνια; Φόρους, φόρους κι άλλους φόρους; Γιατί στα σκαριά είναι και ο φόρος περιουσίας. Το περιουσιολόγιο θα είναι ο «δούρειος ίππος» για να ταράξουν την κοινωνία στους φόρους περιουσίας. Τώρα πώς θα αποτιμώνται τα τιμαλφή και οι πίνακες για παράδειγμα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να το δούμε. Όπως και οι… ζημιογόνες επενδύσεις. Να έχεις ζημιές και να φορολογείσαι από πάνω γι’ αυτό…

Ίσως τελικά και ο τίτλος να είναι επιεικής με αυτά που ακούμε. Αν είναι δυνατόν. Και όλα αυτά με την απόλυτη συναίνεση των εταίρων. Δεν πάει να διαλυθεί η ελληνική κοινωνία… Σκοτίστηκαν. Αρκεί εκείνοι να μπορούν να «πωλούν» ελληνικό… success story. Δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι με την τακτική τους αυτή όπως και με τις αδιέξοδες πολιτικές σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η γερμανοκινούμενη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, το μόνο που κατορθώνουν είναι να ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό. Και στο τέλος πολύ φοβάμαι ότι αντί να έχουν χρησιμοποιήσει για τους σκοπούς τους «χρήσιμους ηλίθιους» σε ορισμένες ηγεσίες, θα καταλήξουν να είναι εκείνοι οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» των δυνάμεων που θέλουν να διαλύσουν την Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.