Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Αβέβαιο το μέλλον της «γηραιάς» κυρίας

1.114

 

Η απουσία εμπνευσμένων ηγεσιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε χώρες και Θεσμούς, καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνους τους κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη.

Ακόμα και η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, η καγκελάριος Μέρκελ, που υπήρξε μία ισχυρή προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή δείχνει ιδιαίτερα κουρασμένη πολιτικά. Ενώ και οι προσδοκίες που συνόδευσαν το φαινόμενο Μακρόν στη Γαλλία δεν φαίνεται να επαληθεύονται. Και σκεφτείτε ότι από εκεί και πέρα υπάρχει χάος… Ουδείς πραγματικά χαρισματικός. Ή μήπως να πιάσουμε τους Θεσμούς. Την Κομισιόν για παράδειγμα. Σε πιάνει απελπισία…  Όπου και να κοιτάξεις. Και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά.

Δεν υπάρχει κανείς να βγει μπροστά, να εμπνεύσει, να δώσει όραμα. Να πείσει γιατί χρειάζεται να πάμε σε… περισσότερη Ευρώπη, την ώρα που όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε λιγότερη Ευρώπη. Δυστυχώς η Ευρώπη αρχίζει να δικαιολογεί πλήρως τον χαρακτηρισμό της ως «Γηραιά Ήπειρος». Κουράζει… Και αυτή η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τον εμπορικό πόλεμο από τις ΗΠΑ και τον εξ ανατολών ανταγωνισμό. Χωρίς κεντρική εξουσία, με αυξανόμενη την εσωτερική αμφισβήτηση και τον ευρωσκεπτικισμό. Συγγνώμη, αλλά αν είχαμε να κάνουμε με επιχείρηση θα λέγαμε ότι έχει πολύ αβέβαιο μέλλον.

Αυτά που συμβαίνουν στην Ιταλία και στην Ισπανία είναι αρκούντως ενδεικτικά. Και δυστυχώς τα σενάρια της εκτόνωσης δεν είναι τα επικρατέστερα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ιταλία, τα προβλήματα για τις Βρυξέλλες ακόμα δεν έχουν καλά καλά αρχίσει. Ο εφιάλτης είναι μπροστά, όχι πίσω. Για να κατανοήσει κανείς το πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις, ας αναλογιστεί ότι στην παρούσα συγκυρία ο πιο σταθερός πόλος στον ευρωπαϊκό Νότο είναι… η Ελλάδα!

Αυτό και μόνο αρκεί για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό όμως και ήθελαν και θέλουν με κάθε τρόπο οι κοινοτικοί να βγάλουν την Ελλάδα από τη λίστα των «προβληματικών». Και αν δεν αντέξει μετά; Δεν τους απασχολεί αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν συζητούν για την προληπτική γραμμή. Διαφορετικά με αυτές τις συνθήκες στις αγορές θα πήραν κάτι το επιβεβλημένο. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η χώρα έχει αποτύχει να επαναλάβει την μία και μόνο δοκιμαστική έξοδο που διενέργησε στις αρχές του χρόνου. Έκτοτε… τζίφος. Κρίμα τα λεφτά που παίρνουν οι σύμβουλοι… Φιάσκο!

Και μετά εμείς εδώ συζητάμε ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από τις αγορές η χώρα. Αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Υπάρχει επαρκές «μαξιλάρι» ρευστότητας, λένε. Φτάνει για περισσότερο από έναν χρόνο. Ναι, μόνο που το υλικό που το γέμισε είναι τα χρήματα των ταμείων, οι δημόσιες επενδύσεις που δεν έγιναν, οι νέες συντάξεις που δεν πληρώθηκαν κλπ κλπ. Γνωστή η… συνταγή και από το 2015… Μόνο που τώρα δεν θα υπάρξουν ξανά άλλα περιθώρια. Γι αυτό, Πάπες τώρα ότι μπορείς γιατί μετά μπορεί να μην προσφέρεται… Όπως λέγεται… μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

 

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.