Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Αθάνατη Ελληνίδα μάνα…!

2.000

 

Ορισμένες από τις συνήθειες της ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας εξηγούν καλύτερα από οτιδήποτε άλλο τη διαφορά μας με τους βορειοευρωπαίους.

Και ίσως δίνουν την καλύτερη εξήγηση γιατί το DNA αυτής της φυλής δεν μπορεί να μεταλλαχθεί μέσα σε μερικά χρόνια και να ταυτιστεί με το DNA άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών. Το παράδειγμα που θα ακολουθήσει είναι αρκετά χαρακτηριστικό αλλά προφανώς όχι το μοναδικό. Αντίθετα υπάρχουν πολλά που μας διαφοροποιούν από εκείνο στο οποίο επιχειρείται μέσω κανόνων να γίνουμε. Δεν λέω ότι εμείς κάνουμε το σωστό και εκείνοι το λάθος ή αντίστροφα. Απλά η Ευρώπη όφειλε να σκεφτεί και να προβλέψει τη διαφορετικότητα μεταξύ των λαών της και τις συνέπειες αυτού.

Ειδικά όταν μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης υπάρχουν πλήθος πολιτισμικών βαθιών διαφορών. Ίσως αν οι ιδιαιτερότητες είχαν συνεκτιμηθεί, ακόμα και στην επιβολή των προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης, σήμερα τα πράγματα να ήταν καλύτερα και να μην ήμασταν μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης της ευρωπαϊκής συνοχής, ως απαίτησης πλέον των λαών της.

Μπορεί να μην ήμουν ενημερωμένος και γι’ αυτό να μου έκανε εντύπωση, όταν άκουσα από φιλικό ζευγάρι που ο γιος τους πέρασε φέτος και σπουδάζει στην Πάτρα ότι η μητέρα, που αγωνιούσε για το… τι θα τρώει τώρα το παιδί, βρήκε τη λύση. Και της την έδωσε με τη σειρά της φίλη της που ο δικός της γιος φοιτά σε άλλη ελληνική πόλη. Υπάρχει λοιπόν εταιρεία – υπηρεσία με εξειδίκευση στην αποστολή φαγητού στους σπουδάζοντες κανακάρηδες!

Και παλιότερα δούλευε το… ΚΤΕΛ στην υπηρεσία  της Ελληνίδας μάνας για να στείλει τρόφιμα στο παιδί που σπούδαζε, όμως πλέον το σύστημα έχει εξελιχθεί. Έναντι λογικού αντιτίμου έρχεται το βανάκι στο σπίτι, παραλαμβάνει τα ταπεράκια  και φροντίζει μέσω αποστολών σε συγκεκριμένες μέρες κάθε εβδομάδας για όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν φοιτητές να παραδοθούν στα χέρια του φοιτητή κατ’ οίκον σε προκαθορισμένο ραντεβού. Και έτσι μπορεί να απολαμβάνει το φαγητό της μανούλας όλη τη βδομάδα. Το σλόγκαν τους είναι «και η μητέρα ευχαριστημένη και ο φοιτητής χορτάτος»! Επίσης η ίδια υπηρεσία λειτουργεί και για άπλυτα που τα επιστρέφει φυσικά η μανούλα μοσχομυριστά και φρεσκοσιδερωμένα.

Είδατε το ελληνικό δαιμόνιο; Αλλά πάνω από όλα, είδατε η αθάνατη Ελληνίδα μάνα; Μην κάνετε ότι δεν τα γνωρίζετε ή ότι δεν το… έχετε μέσα στο σπίτι σας το θέμα; Και ειλικρινά θέλετε τώρα να σκεφτείτε αν αυτό θα συνέβαινε ποτέ π.χ, σε οικογένεια γερμανική ή γαλλική, ή ολλανδική, ή βρετανική, ή σκανδιναβική; Μόλις ενηλικιωθούν τα παιδιά φεύγουν και αποστασιοποιούνται. Ακόμα και ενοίκιο μπορεί να πληρώσουν αν παραμείνουν στο πατρικό σπίτι…

Καλώς ή κακώς οι Έλληνες είμαστε ένα πολύ ενδιαφέρον υβρίδιο. Δυτικολάγνοι ανατολίτες. Και είναι λογικό. Ζώντας στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, δεχόμενοι επιρροές από διαφορετικές κουλτούρες, αλλά και διαθέτοντας μια ισχυρή ιστορική συνείδηση, έχουμε ελαττώματα και προτερήματα, δυστυχώς και τα δύο σε υπερθετικό βαθμό, που δημιουργούν μία ιδιαιτερότητα. Γι’ αυτό και δεν το έχουμε εύκολο να αλλάζουμε. Όσο και αν προσαρμοζόμαστε παραμένουμε οι ίδιοι. Για καλό και για κακό…

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.