Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Αντί για ανάπτυξη, μιλάμε για συντάξεις

2.025

 

Η κυβέρνηση παριστάνει ότι με τη μη περικοπή των συντάξεων στηρίζει την κοινωνία. Έτσι, αντί η συζήτηση να επικεντρώνεται στο πώς θα κινηθεί και θα αναπτυχθεί η οικονομία, πώς θα έρθουν έσοδα για να διασφαλιστεί και ότι θα διανέμονται τα επόμενα χρόνια συντάξεις, έστω και μειωμένες, κάτι που δεν είναι διόλου εξασφαλισμένο, επιλέγουν τον λαϊκισμό και την προεκλογική στρατηγική.

Είναι όμως σαφές ότι αν δεν αναληφθούν δράσεις για να κινητοποιηθεί πραγματικά η οικονομία και να τονωθεί το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, τότε το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ούτε μπορούν να υπάρξουν τα περιθώρια για μεγαλύτερη άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Δεν είναι μόνο το θέμα των συντάξεων, είναι και το θέμα της φορολογίας και της μείωσης του αφορολόγητου που –καλώς ή κακώς– συμφωνήθηκε για το 2020. Η εξαγγελία της κυβέρνησης να «πειράξει» και αυτήν την απόφαση παρατείνει τον εγκλωβισμό της χώρας σε μια νέα, ατέρμονη, διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η διαπραγμάτευση όμως αυτή έχει παρενέργειες. Παρενέργειες και στους επενδυτές, που δεν βλέπουν τον «καθαρό δρόμο» ο οποίος είναι το ζητούμενο για την οικονομία και τις αγορές, αλλά στην ασκούμενη πολιτική που μοιραία με τις δύο αυτές κινήσεις «εγκλωβίζεται».

Οι αγορές, άλλωστε, δυσπιστούν. Μετά από τόσες παλινωδίες της κυβέρνησης δεν πείθονται ότι η μη περικοπή των συντάξεων θα είναι το τελευταίο «παραστράτημα». Δεν είναι πεπεισμένες –όπως και οι «θεσμοί» που έβαλαν τη χώρα σε Ενισχυμένη Εποπτεία– ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Άλλωστε και τα δείγματα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων δεν είναι τα καλύτερα. Οι ιδιωτικοποιήσεις και πάλι δείχνουν σημάδια καθυστέρησης, το ίδιο και οι τομές στην αγορά ενέργειας, στην ταχύτερη αδειοδότηση, στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Επιπλέον, τα δημοσιονομικά «καμπανάκια» έχουν αρχίσει να ηχούν. Η υστέρηση εσόδων τον Σεπτέμβριο έχει θορυβήσει τους δανειστές, αλλά και αποδεικνύει ότι η αγορά δεν αντέχει άλλο. Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη συζήτηση, το μεγάλο στοίχημα σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να είναι η Ανάπτυξη. Όχι οι συντάξεις. Γιατί χωρίς Ανάπτυξη δεν θα υπάρχουν ούτε συντάξεις…

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.