Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Ανάπτυξη με πήλινα πόδια

1.985

 

Τα επίσημα στοιχεία, το ένα μετά το άλλο, επιβεβαιώνουν ότι η άνοδος του ΑΕΠ στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Οι επενδύσεις βρίσκονται σε τέλμα, οι εξαγωγές δεν αυξάνονται όσο θα έπρεπε και ο κίνδυνος πλημμύρας εισαγωγών αρχίζει να πραγματώνεται. Η αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις πλέον αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.

Αποδεικνύεται, μάλιστα, ότι οι κυβερνώντες επιβαρύνουν συνειδητά, ακόμα περισσότερο, την οικονομία, συνεχίζοντας την τακτική τού «δεν πληρώνω» στις οφειλές προς τους ιδιώτες. Και τούτο για να θρέψουν τα υπερπλεονάσματα και να μοιράσουν και φέτος τα… «καθρεφτάκια» των μερισμάτων προς την εκλογική πελατεία τους.

Τι λένε οι αριθμοί; Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,2% το τρίτο τρίμηνο. Πίσω, όμως, από τη φαινομενικά σχετικά καλή αυτή γενική επίδοση «κρύβονται» μια σειρά από αλήθειες: η ανάπτυξη στηρίχθηκε σε ήπια άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης το εν λόγω τρίμηνο (Ιούλιος -Σεπτέμβριος) κυρίως λόγω του τουρισμού και σε μια έκτακτη λογιστική αύξηση στα αποθέματα των επενδύσεων (συνδέεται με τις μεγάλες παραλαβές οδικών αξόνων το 2017). Αντιθέτως, τα υπόλοιπα μεγέθη δείχνουν ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά βιώσιμη είναι. Οι επενδύσεις μειώθηκαν με διψήφιο ρυθμό και δεν έχουν επιστρέψει ούτε στο ήμισυ της αξίας που είχαν την προ κρίσης περίοδο. Όσο για τις εισαγωγές, αυξήθηκαν κατά 15%, «πνίγοντας» κάθε όφελος από την άνοδο κατά 6,2% των εξαγωγών.

Όσο για τις εξαγωγές, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η παγκόσμια εξαγωγική «πίτα» της Ελλάδας συρρικνώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Χάνουμε αγορές στο εξωτερικό, λέει η Κομισιόν, και ενεργοποιεί ακόμα έναν «πυλώνα» εποπτείας, τον Μηχανισμό Μακροοικονομικών Ανισορροπιών. Λέει και άλλα η Κομισιόν: ότι η Ελλάδα έχει το πιο μεγάλο άνοιγμα στη διεθνή της επενδυτική θέση. Το άνοιγμα είναι υπέρογκο, φτάνει στο 142,5% του ΑΕΠ.

Η επενδυτική αποστροφή σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Και μαζί με το εμπορικό άνοιγμα δημιουργούν μια νέα γενιά «ελλειμμάτων» για τους κινδύνους των οποίων οι προειδοποιήσεις ακούγονται εδώ  και καιρό. Όπως συνέβαινε πριν από δύο δεκαετίες, με τα τότε «δίδυμα ελλείμματα»…

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.