Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παγαδάκη: Όταν χτυπήσει το τηλέφωνο

3.541

Μέχρι χθες ήταν δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα. Την 1η Ιουνίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε φάση ζεν προεικόνισης επιβεβαίωνε πως από ώρα σε ώρα θα πραγματοποιούνταν η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τσίπρα και το Ζάεφ για το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Τελικά με μικρή καθυστέρηση απέφυγε να τον πνίξει το παράπονο που δεν χτυπούσε το τηλέφωνο.

Με την ίδια ανακούφιση υποδέχτηκαν το περίφημο τηλεφώνημα και εκείνοι οι υπάκουοι κυβερνητικοί παπαγάλοι που διαλαλούσαν ότι είχε κλείσει η συμφωνία ενώ το μόνο που απέμενε ήταν το ραντεβού των δυο πρωθυπουργών στις γραφικές Πρέσπες. Από τούδε μπορούν να προσθέσουν στο ρομαντικό σκηνικό που σκιαγραφούσαν και τη γοργόνα, την αδερφή του Μεγαλέξανδρου, για να ολοκληρωθεί με μυθολογική γαρνιτούρα το ειδύλλιο μεταξύ των δύο χωρών.

Η αλήθεια είναι ότι πλέον το σασπένς παρακάμφθηκε. Όχι , όμως, και τα πυκνά ερωτήματα. Τόση πρεμούρα είχαν τα Σκόπια και έπαιζαν καθυστέρηση; Δεν τους αρκούσε που οι κάτοικοί τους θα “βαφτιστούν” σύντομα σε Βορειομακεδόνες ή Ανωμακεδόνες; Δεν τους ικανοποιούσε μήπως το καβατζάρισμα της “μακεδονικής”ως επίσημης γλώσσας ; Δεν τους εξυπηρετούσε, άραγε, ο συνδυασμός μεταβατικών διατάξεων και συγκαλυμμένων εξαιρέσεων που ακυρώνει την erga omnes χρήση της προσεχούς σύνθετης ονομασίας τους;

Στο κάτω κάτω, όλα τα παραπάνω θεωρείται ότι τους τα είχε προσφέρει “στη ζούλα”, άνευ σοβαρής αντιπαροχής, η γαλαντόμα ελληνική πλευρά . Ειδικότερα όταν η τελευταία έχει δεχθεί ανταλλάγματα ευτελέστερα από τα καθρεφτάκια των Ινδιάνων της άγριας Δύσης. Χάριν της συμφωνίας για το όνομα οι γείτονες κατέβασαν μια πινακίδα από το αεροδρόμιο, μετονόμασαν ένα κεντρικό αυτοκινητόδρομου και αλλάζουν, υποτίθεται, όνομα στην εκκλησίας τους. Τόσο “λάρτζ” ανταπόδοση από ξένη χώρα ούτε στη Γιουροβίζιον.

Κι, όμως, οι Σκοπιανοί αντί να πανηγυρίζουν που βρήκαν χουβαρνταδικά κορόιδα για να τους πουλήσουν “φύκια” συνεχίζουν τις πεισματάρικες κόνξες σε στυλ “αφού τα είπαμε σήμερα θα ξαναπούμε αύριο”. Λες και ζορίζεται η Ελλάδα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Προφανώς, εκτιμούν πως εκτός από ιστορικά ανίδεους, έχουν απέναντί τους καμαρωτούς διπλωματικούς ”μύωπες” και διαπραγματευτικά ανεπαρκείς “εργολάβους” . Έχουν μάλλον διαγνώσει πως νταραβερίζονται με ναίφ “εγωκεντρικούς ” που υποκρύπτουν ουσιώδεις πτυχές του παζαριού από το λαό τους .

Ένας λόγος παραπάνω, λοιπόν, με έξωθεν αβάντες να πιέζουν για περισσότερες υποχωρήσεις από μια καιροσκοπική κυβέρνηση η οποία δεν έχει ψελλίσει καν ένα οπερετικό “όχι” σε κάθε ηχηρή σφαλιάρα που προσγειώνεται στο σβέρκο του Ελληνικού λαού. Το χειρότερο είναι ότι η , παραζαλισμένη από αλλεπάλληλους συμβιβασμούς, κυβέρνηση της Αθήνας επιχειρεί να πλασάρει στους ιθαγενείς τη λύση- πακέτο που οι Σκοπιανοί επιθυμούν σε συσκευασία τυλιγμένη με γαλανόλευκη κορδέλα.

Φυσικά, η τρέχουσα κυβέρνηση θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για αυτή την καμουφλαρισμένη με μετωνυμίες επιλογή της. Και θα αναλάβει πλήρως το κόστος της παράκαμψης της εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας σε ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα που απαιτεί δημόσια διαφάνεια, ειλικρίνεια, ενημέρωση και ρεαλισμό. Ωστόσο με τους μυστικοπαθείς χειρισμούς της θα έχει, τουλάχιστον, χαρίσει τη πραγματική της εικόνα στους Σκοπιανούς. Αναπόφευκτα , όταν ο Ζάεφ ξανασηκώσει το ακουστικό θα είναι σίγουρος ότι στη άλλη άκρη της γραμμής θα απαντήσουν τα σωστά “νούμερα”.

 

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.